Srušen drevni bunar u Nikšiću

Jedan od rijetkih koji je preživio zub vremena, vandalizam pojedinaca, ali i neodgovorne graditelje privatnih zdanja, srušen je u saobraćajnoj nezgodi

17000 pregleda 14 komentar(a)
Srušeni bunar iz turskog perioda, Foto: Svetlana Mandić
Srušeni bunar iz turskog perioda, Foto: Svetlana Mandić

U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila prije nekoliko dana u Manastirskoj ulici u Nikšiću, srušen je bunar iz turskog perioda, jedan od rijetkih koji je preživio zub vremena, vandalizam pojedinaca, ali i neodgovorne graditelje privatnih zdanja.

Bunar je održavao stanar zgrade koja se nalazi u njegovoj blizini, a iz lokalne uprave su kazali “Vijestima” da su sa njegovim rušenjem upoznati i da će nadležni sekretarijat izvršiti njegovu sanaciju.

Iz Društva prijatelja i poštovalaca Nikšića kazali su da su rijetki bunari, koji su izgradnjom vodovoda 1931. godine pali u zaborav, jedni od kulturno-istorijskih spomenika Nikšića iz turskog perioda i da se nadaju da će srušeni bunar što prije biti saniran.

Bunar prije rušenja
Bunar prije rušenjafoto: Svetlana Mandić

Zahvaljujući istraživanju publiciste i hroničara Maksima Vujačića sačuvana je priča o nikšićkim bunarima.

”Prije dvadesetak godina krenuo sam sa istraživanjem ostataka bunara u užem jezgru Nikšića gdje sam ih našao 52, a u širem dijelu, do Željezare i Dragove Luke, oko 70”, kazao je Vujačić “Vijestima” prije nekoliko godina.

U Staroj varoši bilo je petnaestak bunara, a veliki broj njih se nalazio i u Dragovoj Luci. Nazive su uglavnom nosili po gazdama koji su ih iskopali.

Tako su postojali Gaševića bunar, koji nikada nije presušio, Hasovac, Ćamovac, Brunčevića bunar, Ljucin, Mušovića bunar, Džidžića...

”Bunar Tuzovića nalazio se u Grudskoj mahali i sa njega je, cijevima, voda sprovedena u prva dva kupatila u gradu. Nažalost, taj bunar više ne postoji. Nesavjesni građani su pojedine bunare oštetili do temelja, neki su zatrpavani smećem”, kazao je tada Vujačić.

Služili su i kao frižideri za skladištenje hrane, dok za vrijeme Drugog svjetskog rata nije bio rijedak slučaj da se u njima skriva oružje.

”Bili su i prve novinske agencije u Nikšiću. Ljudi bi se sastajali oko bunara gdje bi razmjenjivali informacije, koje su se zatim prenosile dalje, tako da se tačno znalo šta se toga dana desilo u gradu”, kazao je Vujačić.

Industrijalizacijom grada i gradnjom Željezare i Pivare vode iz bunara postale su neupotrebljive.

Bonus video: