Crna Gora osma u Evropi po broju novozaraženih koronavirusom

Od zemalja regiona visok nivo aktivnosti koronavirusa bilježi i Slovenija, koja je na šestom mjestu u Evropi po broju novoinficiranih

5256 pregleda 6 komentar(a)
Srbija na četvrtom, Slovenija na šestom, Crna Gora na osmom mjestu (ilustracija) -, Foto: SAVO PRELEVIC
Srbija na četvrtom, Slovenija na šestom, Crna Gora na osmom mjestu (ilustracija) -, Foto: SAVO PRELEVIC

Crna Gora je prošle sedmice bila na osmom mjestu u Evropi, po broju novozaraženih koronavirusom na 100.000 stanovnika, u konkurenciji 52 države.

Na prvom mjestu po broju novooboljelih je Letonija, na drugom Gruzija, trećem Estonija, dok je na četvrom susjedna Srbija, sa 709 novozaraženih na 100.000 stanovnika.

Od zemalja regiona visok nivo aktivnosti koronavirusa bilježi i Slovenija, koja je na šestom mjestu u Evropi po broju novoinficiranih.

Od posljedica infekcije koronavirusom preminulo je još sedam osoba, registrovano je još 474 pozitivnih.

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) juče je saopšteno da je po dvoje preminulih iz Podgorice i Pljevalja, dok je po jedan smrtni ishod registrovan u Plužinama, Beranama i Danilovgradu.

”Među preminulima najmlađi je imao 40, a najstariji 82 godine starosti”, saopšteno je iz IJZ.

Ukupan broj preminulih povezanih sa kovid-19 infekcijom u Crnoj Gori od početka pandemije je 2.082.

Broj preminulih od posljedica koronavirusa u posljednjih 14 dana manji je za 15,19 odsto u odnosu na prethodne dvije sedmice, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Ona je Agenciji MINA kazala da je prosječna starost nevakcinisanih preminulih pacijenata 70, a vakcinisanih 75 godina.

Saopštila je i da je u posljednje dvije sedmice broj oboljelih je veći za 4,23 odsto, u odnosu na dvije sedmice ranije.

Ona je kazala da je na bolničkom liječenju 330 pacijenata, što je za oko sedam odsto manje u odnosu na petak, kada su u Crnoj Gori u bolnicama bila 354 kovid pacijenta.

Borovinić Bojović je rekla da ti rezultati takođe zahtijevaju određeni oprez, jer se, kako je pojasnila, svaki porast broja novooboljelih, održava na bolničko liječenje u narednih 14 dana.

Ona je navela da je od ukupnog broja zaraženih koronavirusom u Crnoj Gori oporavljeno 98,5 odsto.

“Uspješnost liječenja i oporavka u Crnoj Gori je otprilike na nivou Slovenije, gdje je letalitet takođe 1,5 odsto, a bolji je nego u Hrvatskoj gdje iznosi oko dva odsto”, rekla je Borovinić Bojović.

U Podgoricu je juče stiglo 100 hiljada Sinovak vakcina, koje je Crnoj Gori donirala Turska, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Iz Ministarstva su kazali da su na podgoričkom aerodromu donaciju dočekali ministarka zdravlja, generalni direktor Direktorata za digitalno zdravlje Aleksandar Sekulić i ambasadorka Turske u Crnoj Gori Songul Ozan.

Ministarka je pozvala građane da se vakcinišu Sinovak vakcinom.

Bonus video: