Krivokapić: Herceg Novi postao primjer slobodarske Crne Gore i jedinstva u dobrim namjerama

On je kazao da je Herceg Novi grad koji je istinska riznica različitih istorijskih epoha koje su bile, ali i da vjeruje, najava, još svjetlijih vremena koja dolaze

2026 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Gov.me/Saša Matić
Foto: Gov.me/Saša Matić

Herceg Novi je kroz lokalni parlamentarizam postao primjer slobodarske Crne Gore, ali i jedinstva u dobrim namjerama i djelovanju, kazao je predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić.

On je čestitao Dan Opštine Herceg Novi predsjedniku Opštine Stevanu Katiću, predsjedniku Skupštine Opštine Ivanu Otoviću, odbornicima i građanima opštine.

"To je opština koja je na sopstvenoj privredi i infrastrukturi, svakodnevnom životu građana, snažno osjetila nedomaćinski odnos ranijih državnih administracija. Toga više neće biti. Ova Vlada će kroz strateške, održive i zdrave, „zelene“ projekte pomoći da turistički, privredni i kulturni potencijali Herceg Novog budu ostvareni i pretvoreni u novu vrijednost", navodi se u njegovoj čestitki.

Krivokapić je kazao da ohrabruje činjenica da je isti potencijal prepoznala i Evropska unija, te da je šefica Delegacije EU u Crnoj Gori, Njena ekselencija Oana Kristina Popa, nedavno u Herceg Novom, naglasila da je Herceg Novi opština koja sprovodi šesnaest prekograničnih projekata koje finansira EU, a čija vrijednost prevazilazi cifru od sedamnaest miliona eura.

Istakao je da će im Vlada, i u tom dijelu, pomagati i snažiti evropske projekte opštine.

"Herceg Novi je raskršće i stjecište kultura i kosmopolitizma. Vaša lokalna zajednica čuva nasljeđe utemeljeno na skladnom spoju različitosti, od vremena Stefana Tvrtka Kotromanića do naših dana. Vaše su i Jaka kula i Krvava kula, Stari sat koji pazeći prošlost, računa ono što dolazi, manastir Savina, Josif Tropović, sveti Leopold Mandić i Džemalat na Toploj, Ivo Andrić, Miloš Crnjanski, Mihailo Lalić, Branko Ćopić, Danilo Kiš, Zuko Džumhur, Kostić, Raičković, Bulatović, Lubarda, Milunović, Tomanović, Prijić, Dado Đurić, Tošković, Ramujkić, Živko Nikolić, sve do Voja Stanića i Luke Berberovića. Šetalištem Pet Danica hodali su mladi Njegoš, Marko Miljanov i Simo Matavulj. Nemoguće je nabrojati sva imena onih koji su bili i koji su vezani za Herceg Novi, a ostavili vječni i neizbrisiv lični pečat na svjetskoj umjetničkoj sceni. Rijetko je koja opština u Crnoj Gori za sebe vezala toliko velikih imena kao što je Herceg Novi", naveo je Krivokapić.

On je kazao da je Herceg Novi grad koji je istinska riznica različitih istorijskih epoha koje su bile, ali i da vjeruje, najava, još svjetlijih vremena koja dolaze.

Bonus video: