Pijesak sa ušća Bojane da se do aprila naspe na plaže

U informaciji navedeno da su na dosadašnjim sastancima različite grupe stručnjaka dale različita i međusobno suprotna dugoročna rješenja kao i viđenja rezultata dosadašnjih mjera

5370 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Uprava za vode ustupiće preostali prikupljeni pijesak izvađen iz rukavca na ušću Bojane u more Morskom dobru za prihranu plaže na Adi Bojani i izgradnji pješčanih dina koje treba da sačuvaju plažu od dalje erozije, navedeno je u informaciji koju je danas usvojila Vlada.

Iz rukavca je izvađeno ukupno 388 hiljada kubika pjeska a do sada je za nasipanje plaže i izgradnju napera iskorišćeno oko 170 hiljada kubika.

Vlada je utvrdili tekst sporazuma koji o korišćenju ovog pijeska samo za nasipanje plaže treba da potpišu Uprava za vode i Morsko dobro.

Usvojeno je i više zaključaka, kojim se zadužuje Ministarstvo ekologije i prostornog planiranja da u što kraćem roku uz saradnju sa Morskim dobrom i inženjerskim jedinicama Vojske pokrene projekat formiranja pješčanih dina na plaži, kao privremene sezonske mjere za zaštitu plaže.

Ova prihrana plaže trebala bi da se završi do kraja aprila, kako bi plaža bila spremna za ljetnju sezonu.

Zaduženo je više nadležnih institucije da nadziru ovaj projekat, kao i da se završe studije dugoročnog rješenja problema erozije plaže.

U ovoj informaciji navedeno je i da su na dosadašnjim sastancima tokom septembra i oktobra različite grupe stručnjaka dale različita i međusobno suprotna dugoročna rješenja kao i viđenja rezultata dosadašnjih mjera.

Bonus video: