Đukanović čestitao Dan crnogorskog sudstva

"Neophodno je da svi zajedno poštujući nezavisnost i nepristrasnost suda, što hitnije nađemo formulu za nesmetano funkcionisanje sudske vlasti, u najboljem interesu naših građana i ukupnog ekonomskog i državnog razvoja"

4217 pregleda 22 komentar(a)
Đukanović, Foto: Savo Prelević
Đukanović, Foto: Savo Prelević

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je čestitku povodom 29. oktobra – Dana crnogorskog sudstva, v.d. predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesni Vučković, nosiocima sudijske funkcije, svima zaposlenima u sudstvu uz najsrdačnije čestitke i najbolje želje za dalji rad.

"Mislim prije svega na aktuelne izazove i stanje u kom su danas organi sudske vlasti, koje dovodi ne samo u opasnost njeno funkcionisanje, već prijeti paralizi cijelog društva i ugrožava vitalne funkcije države Crne Gore, imajući pritom u vidu ocjene u Izvještaju EK za 2021. Zato je neophodno da svi zajedno – najodgovorniji u sudskoj i zakonodavnoj vlasti, u saradnji s međunarodnim partnerima koji podržavaju našu evropsku i evroatlantsku orjentaciju - poštujući nezavisnost i nepristrasnost suda, što hitnije nađemo formulu za nesmetano funkcionisanje sudske vlasti, u najboljem interesu naših građana i ukupnog ekonomskog i državnog razvoja", naveo je Đukanović.

Dodao je da je to i jedna od ključnih pretpostavki za brže reforme i ostvarenje našeg strateškog cilja – članstva u EU.

"Koristim priliku da izrazim punu podršku crnogorskim sudijama u težnji da se odlučno suprotstave svim pokušajima kompromitacije profesije, a time dovođenja u pitanje pravde za građane Crne Gore, na način dostojan našeg zavidnog pravnog nasljeđa, tradicionalne crnogorske etike i poštovanja univerzalnih vrijednosti demokratskih društava utemeljenih na vladavini prava i pravde", navodi se u čestitki Đukanovića.

Bonus video: