"Rajski papiri": Ana Đukanović i partner u ofšor firmama na Malti

Firme koje je osnovala sa partnerom Radomirom Vukčevićem povezane su sa rudarstvom, a jedna i sa poslom u Srbiji
384 pregleda 52 komentar(a)
Ažurirano: 06.11.2017. 16:55h

Sestra bivšeg premijera Ana Đukanović i njen partner Radomir Vukčević osnovali su dvije of-šor kompanije na Malti koje su povezane sa rudarskom industrijom i preradom minerala, proizilazi iz “Rajskih papira”, juče objavljenoj bazi podataka sa više od 13 miliona dokumenata koji su procurjeli iz dvije agencije za pružanje ofšor usluga i poslovnih registara.

Među profilima moćnih ljudi, čije su of-šor firme otkrivene u bazi, koje je uradio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ), je i onaj Ane Đukanović, pod njenim ranijim prezimenom Kolarević.

“Kolarević je bila akcionar u firmi 'Ranin Ltd', kompanije registrovane na Malti 2012. godine, kada je njen brat Milo Đukanović posljednji put izabran za premijera. Prema izvještajima srpskih medija, 'Ranin' je vlasnik 'Srbija nikl', rudarske kompanije, koja je 2012. htjela da investira oko 1,4 miliona dolara u tamošnja nalazišta nikla, što je izazvalo proteste u Srbiji zbog rizika po zdravlje od 'eksploatacije nikla'”, stoji u profilu Đukanovićeve ICIJ-a.

Prema dokumentima iz malteškog registra preduzeća od 2012. do 2015, više od 90 odsto poslova “Ranina” je bilo “van Malte”

“Oktobra 2015, Kolarevićeva je prodala pola svojih akcija direktoru 'Srbija nikla' Radomiru Vukčeviću, koji je postao i direktor 'Ranina' umjesto nje. Trenutno je jedini akcionar, prema dokumentima iz malteškog registra”, tvrdi ICIJ. Druga ofšor firma ovog para je bila povezana sa finskom rudarskom kompanijom.

“Dokumenti takođe pokazuju da su Kolarević i Vukčević bili direktori 'Ruukki International Ltd', malteške filijale finske kompanije, specijalizovane za rudarstvo i preradu minerala. U oktobru 2017, ova firma se vodila kao ugašena na Malti”.

Kolarevićeva je odgovorila ICIJ-u da je bila dio “osnivačke i upravljačke strukture” “Ranina” u kratkom periodu nakon osnivanja, a da kompanija i njene filijale nijesu ostvarile nikakav profit jer nisu ispunile potrebne uslove za početak svojih aktivnosti, piše ICIJ.

“Ona nije odgovorila na konkretna pitanja o firmi 'Ruukki International'”.

Srpski mediji su 2012. pisali da je tadašnji ministar rudarstva razgovarao sa Đukanovićevom o ulaganju 1,2 milijarde evra u nalazišta nikla, na tri lokacije u Srbiji. Ona je to negirala.

“Ako je to što sam u privatnoj vezi sa gospodinom Vukčevićem, dokaz da ulažem toliki novac, savršeno je jasno o čemu se tu radi. Namjera da se neko miješa u moj privatni i poslovni život je skandalozna i kriminalna. O priči koju mi podmećete znam ponešto od čovjeka s kojim živim i kome, valjda imam pravo da dajem stručna i pravna mišljenja u vezi sa bilo čim, pa i u vezi sa ovim projektom. Nisam se sastala sa ministrom i nisam ga u životu vidjela“, tvrdila je Đukanovićeva u pismu “Blica”.

Iako je poslovanje preko ofšor destinacija legalno, of-šor kompanije se često koriste za skrivanje pravog vlasnika, imovine, izbjegavanje plaćanja poreza i pranje novca. Ovo ne znači da su Đukanovićeva i Vukčević bilo čime prekršili zakon.

ICIJ piše da se porodica Đukanović smatra jednom od najbogatijih u Crnoj Gori, a da je advokatica Ana Đukanović imala nekretnine i akcije vrijedne više od 3,5 miliona dolara 2009, prema tadašnjem istraživanju ICIJ-a i sarajevskog Centra za istraživačko novinarstvo.

Galerija