Krivokapić: Borba za kvalitetnije sudstvo je borba za osnovna ljudska prava i bezbjedniji život građana

"Bez čuvanja suštine Ustava i zakona, nema ni ekološke države Crne Gore, ni čistog mora ni jezera, ni sigurnosti ni bezbjednosti naše djece, ni budžetskog suficita, nema harmonije u društvu", naveo je on u svojoj čestitki

2672 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Borba za kvalitetnije sudstvo jeste borba za osnovna, zagarantovana ljudska prava, borba za čovjeka i za bolji, komforniji, bezbjedniji i bogatiji život svih građana Crne Gore, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Krivokapić je povodom Dana crnogorskog sudstva uputio čestitku vršiteljki dužnosti predsjednice Vrhovnog suda Vesni Vučković, nosiocima sudijskih funkcija i zaposlenima u sudstvu.

"Budući da se navršava dvjesta dvadeset i pet godina od donošenja Stege crnogorske i brdske, a dvjesta dvadeset i tri godine od usvajanja Zakonika opščeg crnogorskog i brdskog, u manastiru Stanjevići kod Budve, obavezni smo da se preispitamo kao društvo, a posebno je to obaveza sudstva i svakog sudije u pravosudnom sistemu, koji je nosilac najveće odgovornosti u oblasti pravosuđa – koliko smo danas daleko od pravde i pravice, te od savjesti, časti, opšteg dobra i sigurnosti na kojima se temelje i ovi prvijenci crnogorskog zakonodavstva", navodi se u njegovoj čestitki.

Istakao je i da su nedostatak nezavisnosti, samostalnosti, profesionalizma i odsustvo visoke etičke i moralne lične principijelnosti, bez koje ne može biti istinskog dijeljenja pravde, niti pravne države, doveli do toga da su postignuti rezultati u okviru crnogorskog pravosuđa ocijenjeni, od strane evropskih institucija i zvaničnika "ocjenom koja nas kao državu koja pretenduje da bude prva sljedeća EU članica obavezuje na hitne reforme".

"Reforme koje očekujemo da će se sprovesti u sudstvu, a čiji početak se, iz više razloga, ne odvija dinamikom koju ova Vlada očekuje, ne sprečava sudije da odgovorno, posvećeno i hrabro obavljaju svoj posao. Cilj pomenutih reformi upravo je prepoznavanje pojedinaca u sudstvu, čiji profesionalizam nema cijenu. Sve što je, moguće, bilo tajno, postaće javno, pa ni sudije ne mogu izbjeći pravično vrednovanje i ocjenjivanje njihovog minulog rada", rekao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, posljednji Izvještaj EK o Crnoj Gori za 2021. jasno i glasno govori da je stanje u sudstvu potrebno promijeniti ubrzanim tempom, te da Vlada iskreno i predano radi na tome da Crna Gora što prije dođe do zacrtanog, evropskog cilja.

"Zatvarajući proces formiranja Sudskog i Tužilačkog savjeta i rješavanjem svih preostalih pitanja koja su istaknuta u mišljenjima Venecijanske komisije o Zakonu o sudskom Savjetu i sudijama i Zakonu o državnom tužilaštvu, pristupni pregovarački proces će doživjeti potrebno ubrzanje. Pravda u potpunosti mora da prostruji krvotokom našeg sistema, što će poništiti društvene kategorije ili slojeve privilegovanih, nedodirljivih ili svemoćnih, kakvi su, evidentno je, u našem društvu prisutni. Ne smijemo doći u situaciju da evropski i međunarodni sudovi rade posao koji treba da rade sudovi države Crne Gore", saopštio je Krivokapić.

On je takođe upitao i zašto pravda, po pravilu, mora biti sporodostižna?

"Pozdravljam vas u dobroj vjeri da će zajedničkim pregnućem svih grana vlasti i svih djelatnika u sudstvu i tužilaštvu, Crna Gora zaista postati pravna država, država pravne sigurnosti u čije instituciije, pogotovu pravde, građani imaju potpuno povjerenje. Bez čuvanja suštine Ustava i zakona, nema ni ekološke države Crne Gore, ni čistog mora ni jezera, ni sigurnosti ni bezbjednosti naše djece, ni budžetskog suficita, nema harmonije u društvu. Pogotovo nema jednakosti i ravnopravnosti svih građana, pa ni socijalne pravde niti inkluzivnosti“, zaključuje se u čestitki predsjednika Vlade.

Bonus video: