"Reforma javne uprave na Zapadnom Balkanu zahtjevan posao"

Direktorka ReSPA-e, Ratka Sekulović, istakla je da je reforma javne uprave na Zapadnom Balkanu veoma zahtjevan posao koji iziskuje značajne resurse, kao i iskrenu političku podršku i posvećenost
53 pregleda 0 komentar(a)
Respa, Foto: Ministarstvo javne uprave
Respa, Foto: Ministarstvo javne uprave
Ažurirano: 06.11.2017. 16:25h

Reforma javne uprave na Zapadnom Balkanu zahtjevan je posao koji iziskuje značajne resurse, iskrenu političku podršku i posvećenost, ocijenjeno je na Osmom sastanku članova Upravnog odbora Regionalne škole za javnu upravu (ReSPA).

Sastanku u Tirani prisustvovali su ministri nadležni za poslove javne uprave iz zemalja Zapadnog Balkana.

Ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, razgovarala je o ključnim pitanjima reforme javne uprave, izgradnji administrativnih kapaciteta i upravljanje procesom reforme javne uprave, zakonskom okviru za pružanje javnih usluga i aspektima efikasne javne uprave, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

Potpredsjednica Vlade Republike Albanije, Senida Mesi, kako se navodi, osvrnula se na početku sastanka na proteklu godinu u kojoj je Albanija predsjedavala ReSPA-om.

“Prisustvo ministara iz Zapadnog Balkana pokazuje spremnost da međusobna saradnja bude unaprijeđena kako bi se osnažili kapaciteti za sprovođenje refome javne uprave i unaprijedila razmjena iskustava, a sve to sa ciljem brže integracije u Evropsku uniju,” rekla je Mesi.

Predstavnik Evropske Komisije, Bernard Brunet, rekao je da je Evropska Komisije posvećena ReSPA-i, “ali ne samo kao instituciji, već oličenju regionalne saradnje koju ReSPA predstavlja.”

“ReSPA ima svjetliju budućnost danas nego prije pet godina. Nalazi se u boljoj finansijskoj situaciji, ima jasnu viziju i jasnu podršku svih svojih članica iz regiona Zapadnog Balkana,” dodao je Brunet.

Direktorka ReSPA-e, Ratka Sekulović, istakla je da je reforma javne uprave na Zapadnom Balkanu veoma zahtjevan posao koji iziskuje značajne resurse, kao i iskrenu političku podršku i posvećenost.

“Nova Strategija ReSPA-e za period od 2019-2024, omogućiće nam uslove da na bolji način objedinimo i usmjerimo napore kako bi primjena strategija za reformu javne uprave u regionu imala najveći mogući uticaj,” rekla je Sekulović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, tokom sastanka bilo je riječi o naporima za unapređenje javnih konsultacija u procesu donošenja javnih politika i propisa, o metodologiji za izračunavanje troškova za primjenu akcionih planova za sprovođenje strategija, kao i o primjerima dobre prakse u domenu upravljanja ljudskim resursima u javnoj upravi.

„Ministri nadležni za poslove javne uprave koji su članovi Upravnog odbora ReSPA-e usvojili su Godišnji izveštaj i dali podršku ReSPA-i da nastavi svoj rad. Upravni odbor je obaviješten o najvažnijim aktivnostima koje ReSPA-e planira za 2018. godinu i usvojio je budžet za narednu godinu“, kaže se u saopštenju.

Bosna i Hercegovina je preuzela predsjedavanje ReSPA-om od Albanije u zvaničnoj ceremoniji primopredaje ReSPA zastave.

Bonus video: