Ministarstvo ne zna broj divljih objekata u maslinadi

Pred Osnovnim sudom u Ulcinju ne vodi se nijedan postupak zbog divlje gradnje u tom dijelu grada

22927 pregleda 4 komentar(a)
Neprijavljena gradnja u ulcinjskoj maslinadi (arhiva), Foto: Youtube/Printscreen
Neprijavljena gradnja u ulcinjskoj maslinadi (arhiva), Foto: Youtube/Printscreen

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma ne raspolaže tačnim brojem montažnih objekata koji su postavljeni u maslinadi do kapije u Valdanosu, dok se istovremeno pred Osnovnim sudom u Ulcinju ne vodi nijedan postupak zbog divlje gradnje u tom dijelu grada.

To je “Vijestima” zvanično saopšteno iz resora Ratka Mitrovića i ulcinjskog Osnovnog suda.

Iz Ministarstva ističu da su za novoizgrađene objekte, urbanističko-tehničke uslove za izradu projektne dokumentacije izdali nadležni organi Opštine Ulcinj, a da je za izgradnju objekta od opšteg interesa, tzv. Kuću maslina, lokalna uprava izdala građevinsku i upotrebnu dozvolu.

”Ministarstvo ne raspolaže tačnim brojem montažnih objekata koji su postavljeni na lokaciji maslinada Valdanos, s obzirom da je na pomenutoj lokaciji konstatovan veliki broj baraka koje egzistiraju iz ranijeg perioda, koje su u lošem stanju, a korištene su u svrhu maslinarstva”, piše u odgovoru tog resora.

Podsjeća se da su u maslinadi porušena dva objekta, podnešene dvije krivične prijave, te da će se rušenje nastaviti po planu Ministarstva i preduzeća Zaštita prostora Crne Gore.

U Osnovnom sudu u Ulcinju ističu da nema postupaka zbog moguće nelegalne gradnje u maslinjacima.

”Još uvijek nemamo nijedan postupak zbog divlje grdanje u maslinadi prema Valdanosu”, stoji u odgovoru portparola i sutkinje Osnovnog suda u Ulcinju Sanje Mirović.

Objekti od čvrstog materijala u živopisnom predvorju Valdanosa, početkom 2017, poslužili su tadašnjoj Vladi kao inicijalna kapisla za nezapamćeni desant inspektora na najjužniji grad u cilju sprečavanja divlje gradnje, koja je nakon početnog udara, ostala ispod radara nadležnih službi.

Da je projekat Vlade o sređivanju stanja u Ulcinju označenom tada kao najveće leglo divlje gradnje u državi, koji su osmislili bivši ministri pravde i održivog razvoja i turizma Zoran Pažin i Pavle Radulović i bivši direktor Uprave inspekcijskih poslova Božidar Vuksanović, doživio fijasko, svjedoče i podaci iz Osnovnog suda.

”Od 2017, pa do 01.10. 2021, zbog krivičnog djela građenja objekta bez prijave i dokumentacije za gradjenje iz čl.326 a Krivičnog Zakonika, vodilo se ukupno 74 krivična postupka, piše u odgovoru ulcinjskog suda.

Međutim, prema zvaničnim informacijama, samo početkom 2017, nelegalno je građeno oko 130 objekata, iako je ta cifra bila makar dva puta veća. No, osim investitora koji je sam porušio svoju na divlje sagrađenu vikendicu u maslinadi, javnost je ostala uskraćena za informaciju koliko je te godine ukupno objekata srušeno u naletu inspektora na teritoriji cijele opštine.

Iz Vlade su nedavno saopštili da je do sada u Ulcinju podnijeto 3.760 zahtjeva za legalizaciju, ali da još uvijek nijedan objekat nije legalizovan.

Iz Ministarstvua podsjećaju da se “u redovnim akcijama inspekcijske kontrole, sprovedenim na cijelom prostoru opštine Ulcinj, vode upravni postupci i postupci pred nadležnim sudskim organima”.

Ističu da shodno Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata, legalizaciju bespravnih objekata sprovodi nadležni organ lokalne uprave.

Upozorili su da je vlasnik bespravnog objekta dužan da pribavi rješenje o legalizaciji.

”Rješenje o legalizaciji donosi nadležni organ lokalne uprave, a izdaje se za bespravni objekat koji je izgrađen u skladu sa osnovnim urbanističkim parametrima i ili sa smjernicama važećeg planskog dokumenta, donijetog do stupanja na snagu ovog zakona i koji se nalazi na orto-foto snimku”, zaključuju iz Ministarstva.

Investitore osuđuju uslovno, radom u javnom interesu i kućnim pritvorom

Skoro 80 odsto investitora, protiv kojih se u Osnovnom sudu u Ulcinju vodio krivični postupak zbog dvilje gradnje u periodu od 2017, osuđeno je uslovno.

Podaci iz Osnovnog suda pokazuju da su u tom periodu bile po dvije oslobađajuće i odbijajuće presude, dvije obustave postupka, jedna sudska opomena dok su dva investitora kažnjena kućnim pritvorom, a dva radom u javnom interesu. Nekoliko postupaka još uvijek nije okončano pravosnažnim presudama.

Bonus video: