Nikšićki vatrogasci traže da ne budu više utamničeni

Vatrogasci bi naredne godine trebalo da dobiju dom kakav zaslužuju, umjesto krajnje neuslovnih prostorija u Ulici Stojana Kovačevića u Staroj varoši, u zgradi nekadašnjeg zatvora

9494 pregleda 9 komentar(a)
Vatrogasni dom u Institutu, Foto: Svetlana Mandić
Vatrogasni dom u Institutu, Foto: Svetlana Mandić

Godinama nikšićki vatrogasci pokušavaju da se izbore za vatrogasno-spasilački dom dostojan i njih i posla kojim se bave. Smješteni u krajnje neuslovnim prostorijama u Ulici Stojana Kovačevića u Staroj varoši, u zgradi nekadašnjeg zatvora, vatrogasci su uporno tražili da se njihovo “tamničenje” prekine i da propala zgrada nikako ne može da bude “dom” onih koji spašavaju tuđe živote i imovinu, nerijetko rizikujući i vlastiti život.

Kako sada stvari stoje, naredne godine dobiće dom kakav zaslužuju.

”Imamo veliko razumijevanje nove lokalne uprave i predočili smo im našu situaciju koje su i oni svjesni. Dobili smo obećanje od Vlade da ćemo ući u kapitalne investicije za sljedeću godinu, dobili smo i potencijalnu lokaciju koja je prihvatljiva, tako da se nadam da ćemo konačno dobiti dom kakav nam je potreban. Sve ove godine tražili smo samo da se ispoštuje struka, a nova lokalna vlast može da uči na lošim potezima prethodne kako ne treba da radi”, kazao je v. d. Službe zaštite i spasavanja Slavko Tadić.

Tadić
Tadićfoto: Svetlana Mandić

Riječ struke, kako su vatrogasci više puta isticali, nije se slušala kada je prethodna lokalna uprava krajem avgusta 2018. godine odlučila da jednu halu od 500 metara kvadratnih, u Institutu za crnu metalurgiju, adaptira i pretvori u vatrogasno-spasilački dom.

”Od prvog saznanja šta Opština planira napravili smo inicijalnu grupu u koju su bili inženjeri zaštite od požara, ispred Vatrogasne jedinice, i predstavnici lokalne uprave. Na tom sastanku smo im predočili šta je sve potrebno našoj službi. Kada smo saznali da ne žele da odustanu od njihovog projekta alarmirali smo tadašnje rukovodstvo Direktorata i države. Nažalost, nijesu mogli da spriječe samovolju pojedinaca i dobili smo nešto, što je u stvari ništa”, kazao je Tadić.

Prostor je adaptiran, vatrogasci su i dalje ostali “utamničeni”, a dolaskom Milutina Simovića za predsjednika Opštine dobili su obećanje da će sa stručnjacima porazgovarati i naći najpovoljnije rješenje za dom koji bi zadovoljio kako gabaritima, tako i standardima.

”Tada je opštinsko rukovodstvo najavilo da pravi najsavremeniji vatrogasno-spasilački dom. Imamo šest relativno novih kamiona, dva stara, tri mala vozila, tri čamca, dvoje motornih sanki, a u ovu’ najsavremeniju’ garažu, ‘najsavremenijeg’ doma, mogu da stanu jedva dva kamiona, jedan iza drugog. U čitavoj ovoj priči izostavljena je struka koja kaže kakav dom treba, kakvi su naši kapaciteti, kakav je naš grad po pitanju protivpožarnog opterećenja, saobraćajnica, šta je statistika. Ni jedan od parametara nije uzet. Ovo je dokaz kako ne treba raditi”.

Tadić ističe da su, bez obzira na loše uslove, nikšićki vatrogasci uvijek poslu prilazili krajnje odgovorno ne dozvoljavajući da građani trpe zbog njihove loše situacije. Drago im je što su građani to umjeli da cijene.

”U prostoru Instituta za crnu metalurgiju je sređen prostor u koji je trebalo da pređe Služba zaštite i spasavanja, međutim radnici i služba su smatrali da taj prostor ne ispunjava potrebne uslove za njihov rad. Naložio sam nadležnim službama da naprave ugrubo procjenu i predlože lokaciju za novi i moderni centar Službe zaštite i spasavanja na lokaciji u užem centru grada koji će ići kao jedan od naših predloga prema državnom kapitalnom budžetu za narednu godinu. Posvećeni smo zaista da tako značajnoj službi obezbijedimo sve potrebne uslove za nesmetan i efikasan rad. Neće biti lako posle godina stagnacije i svega što se tamo radilo, ali naš je zadatak da to pokušamo da dovedemo u red”, poručio je predsjednik Opštine Marko Kovačević. Nova predložena lokacija od oko 5.000 metara kvadratnih nalazi se u Mrkošnici, u blizini benzinske pumpe.

Svjetski standard preporučuje, ističe Tadić, da na hiljadu stanovnika bude jedan vatrogasac. U nikšićkoj Službi zaštite i spasavanja ima 57 operativaca, fali im još 10 do 15, a određen broj njih se primakao penziji.

”Fali nam vatrogasaca, ali nažalost na tržištu rada nemamo vatrogasca-spasioca kao gotovo zanimanje, tako da smo u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje i Ministarstvom prosvjete napravili pilot projekat da mi kao vatrogasna jedinica obučavamo pola godine ili godinu vatrogasce-spasioce i da ih posle toga ‘ubacimo’ kao gotov proizvod u našu jedinicu, što nam je neophodno. Nadamo se da će to uroditi plodom i da ćemo pokazati i dokazati kako treba da se radi”, poručio je Tadić.

Gasili 300 požara mjesečno

Tadić navodi da je ova ljetnja požarna sezona bila jedna od najtežih o imali su oko 300 požara za mjesec.

”Bilo je razumijevanja i od mještana i od lokalne uprave i od svih vatrogasaca koji su danonoćno, 34 dana, bili na terenu. Završili smo više nego uspješno i sada se spremamo za jesen i zimu. Popravljamo dotrajale kamione sa kojima ćemo da pomognemo Opštini da tokom zimske sezone čisti grad i prigradska naselja”.

Što se opreme tiče, Tadić ističe da oni jesu skupa služba, ali da se sve što se uloži u njih višestruko vraća na terenu.

”Mi vodimo računa o zdravlju i životima sugrađana i o njihovoj imovini, tako da iako je lična i kolektivna oprema skupa, skuplji su životi koje spasavamo. Imamo dosta opreme, dosta smo nabavili u posljednje vrijeme. Sada pravimo planove za sljedeću sezonu. Imamo podršku lokalne uprave, ali i od privrednih društava, NVO, i svima smo zahvalni”.

Bonus video: