Trećina građana ne vjeruje da je čovjek odgovoran za globalno zagrijavanje

„Građani Crne Gore koji smatraju da je ideja o globalnom zagrijavanju izazvanom djelovanjem čovjeka prevara manje su zabrinuti zbog klimatskih promjena i manje su informisani na ovu temu“, rekao je direktor Ipsosa za Crnu Goru

4664 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Skoro trećina građana Crne Gore, njih 32 odsto, vjeruje u teoriju zavjere da je ideja o globalnom zagrijavanju koje je izazvao čovjek laž koja je namjerno izmišljena da bi se ljudi obmanuli. Ovo mišljenje dijeli samo devet odsto građana Velike Britanije, 12 odsto građana Danske i 14 odsto građana Japana, Francuske i Italije.

Podaci za Crnu Goru potiču iz istraživanja na nacionalno reprezentativnom uzorku koju je sprovela istraživačka agencija Ipsos u oktobru ove godine, uz podršku Britanske ambasade u Podgorici i UNICEF-a, navodi se u njihovom zajedničkom saopštenju.

„Građani Crne Gore koji smatraju da je ideja o globalnom zagrijavanju izazvanom djelovanjem čovjeka prevara manje su zabrinuti zbog klimatskih promjena i manje su informisani na ovu temu“, rekao je direktor Ipsosa za Crnu Goru Vladimir Raičević.

UNICEF je ove godine objavio prvu sveobuhvatnu analizu klimatskog rizika iz perspektive djeteta, koja pokazuje da je skoro svako dijete na svijetu izloženo riziku od najmanje jedne klimatske i ekološke opasnosti. Indeks klimatskog rizika za djecu otkriva da je stotine miliona djece širom svijeta veoma izloženo specifičnim klimatskim udarima kao što su poplave, cikloni, vektorske bolesti poput malarije Ili denge, zagađenje olovom, toplotni talasi i nedostatak vode. Zagađenje vazduha predstavlja najveću prijetnju, jer se procjenjuje da je milijarda djece veoma izložena izuzetno opasnim nivoima zagađenja vazduha.

„Klimatska kriza je kriza prava djeteta. Ona pogađa svako dijete na planeti, iako nijedno nije odgovorno za globalno zagrijavanje. U poređenju s odraslima, djeca su osjetljivija na toksične hemikalije, temperaturne promjene i bolesti, pa će najviše patiti od klimatskih promjena. UNICEF poziva vlade i preduzeća da daju prioritet i ubrzaju rad na drastičnom smanjenju emisije gasova staklene bašte“, rekao je šef predstavništva Unicefa u Crnoj Gori Huan Santander.

Unicefov globalni izvještaj takođe otkriva nejednakost između zemalja koje najviše doprinose klimatskim promjenama i onih koje najviše trpe njihove posljedice. Trideset tri „ekstremno rizične“ zemlje zajedno emituju samo devet odsto globalnih emisija ugljen-dioksida (CO2). Nasuprot tome, 10 zemalja s najvećim emisijama gasova zajedno su odgovorne za skoro 70 odsto globalnih emisija, ali samo jedna od ovih zemalja je na listi onih koje će najviše patiti od posljedica klimatskih promjena.

Iz tog razloga je, kako se navodi u saopštenju, neophodna globalna saradnja u borbi protiv klimatskih promjena.

Imajući ovaj cilj na umu, Velika Britanija će biti domaćin 26. konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama (COP26) u Glazgovu od 31. oktobra do 12. novembra.

Britanska ambasadorka u Crnoj Gori Karen Medoks je rekla da Ujedinjeno Kraljevstvo predvodi svjetske napore u borbi protiv klimatskih promjena kao domaćin konferencije o klimatskim promjenama COP26 u Glazgovu.

„Svijet nije na pravom putu da izbjegne porast globalnih temperatura koji bi bio katastrofalan za sljedeću generaciju - današnju djecu. Ostaje nam samo da se prisjetimo požara i poplava širom Evrope, uključujući i ovdje u Crnoj Gori, da vidimo da je prijetnja stvarna i nepobitna. Ujedinjeno Kraljevstvo je postavilo svoje planove da do 2050. dovede vlastite emisije na neto nulu, te da prikupi finansijska sredstva kako bi pomoglo drugima da učine isto. Pozivamo sve zemlje širom svijeta da nam se pridruže s našim ambicioznim, ali vrlo potrebnim ciljevima. Možemo ograničiti globalno zagrijavanje na 1,5 stepeni i izgraditi čistu i prosperitetnu planetu za našu djecu i buduće generacije”, poručila je Medoks.

Ujedinjene nacije, podsjeća se u saopštenju, skoro tri decenije na globalnim klimatskim samitima okupljaju skoro sve zemlje svijeta, a za to vrijeme klimatske promjene su od marginalnog pitanja postale globalni prioritet.

"Svjetski lideri će se ove godine okupiti u Škotskoj, zajedno sa desetinama hiljada pregovarača, predstavnika vlada, preduzeća i građana. Cilj njihovih dvanaestodnevnih razgovora je da natjeraju zemlje da ažuriraju svoje obaveze za smanjenje emisija u cilju ograničavanja globalnog zagrijavanja. Da bi se osiguralo da globalni lideri uzimaju u obzir perspektive mladih čiji su životi najviše pogođeni klimatskim promjenama, ovom sastanku će prethoditi UN konferencija mladih o klimatskim promjenama, jedna od najvećih globalnih klimatskih konferencija mladih na svijetu koju u potpunosti predvode mladi", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: