Joanikije: Krivokapić, Bečić i neki poslanici se nisu odvojili od naroda

Joakinije je kazao da je Amfilohije "vratio Crnu Goru Hristu, tamo gdje je ona uvijek bila"

22563 pregleda 74 komentar(a)
Joanikije, Foto: Screenshot/Youtube
Joanikije, Foto: Screenshot/Youtube

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije služio je u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja liturgiju povodom godinu dana od smrti mitropolita Amfilohija. Kazao je, u obraćanju nakon liturgije, da je Amfilohije iza sebe ostavio monumentalno djelo.

"Ostavio je predubok trag, kao arhijerej, učitelj, prosvetitelj i neimar, objedinitelj naroda, a posebno kao onaj koji je, po ugledu na Hrista, pretrpio uvrede, optužbe, laži, klevete, i trpi ih dan-danas", rekao je Joanikije.

Amfilohije je, kako dodaje, vjerovao da se bez žrtve ne može dostići smisao života. "Često se uspinjao na Golgotu Hristovu i tu je bio najjači, jer je tada bio sa Hristom, i nije se odvajao od njega, posebno kada je trpio teškoće i uvrede", rekao je Joanikije, te se osvrnuo na godine kada je Amfilohije ustoličen za mitropolita.

"Koliko je bilo mreža lukavstva, pakosti i zlobe, koje su ga odmah počele loviti, ali su se grdno prevarili. Pa su se te mreže polako, ali sigurno raspadale kao paučina. Ali trebala je snaga duha i ogromna hrabrost i vizija da se nešto uradi od ispepeljene Crne Gore", dodao je.

Kazao je da je Amfilohije "razgorio oganj vjere" i da je znao šta je Crna Gora i šta Crna Gora baštini.

"A znao je dobro, i to je često govorio, šta nije Crna Gora, šta je rđa koju treba skloniti sa lica Crne Gore. On je u tome u potpunosti uspio i vratio Crnu Goru njoj samoj, vratio je Njegošu, Svetom Petru, Svetom Savi, Svetom Kirilu i Metodiju, vratio je Hristu. Vratio je tamo gdje je ona uvijek bila", kazao je Joanikije.

"Ispuniti ono što narod očekuje"

Na kraju je prisutnima saopštio i da liturgiji prisustvuju premijer, predsjednik Skupštine i pojedini poslanici, te kazao da se oni nisu "odvojili od naroda".

“Nadam se i da neće, da će ostati sa svojim narodom i da će ispuniti sve ono što od njih narod očekuje. Narod sve gleda i kroz sve to gledamo i zavjet blaženopočivšeg mitropolita, koji nas je učio da se odreknemo svake sebičnosti, da ne budemo ljudi ograničeni svojim malim sitnim, zemaljskim interesima, nego da se žrtvujemo za druge, svoju otadžbinu i budućnost našeg naroda”, kazao je Joanikije.

Bonus video: