Višemjesečna bajka o antitijelima premijera

Istraživačica na Paster institutu u Parizu Marija Backović kritikovala je više puta navode Krivokapića da se ne vakciniše jer ima visok nivo antitijela, te da će to učiniti kad mu preporuči ljekar

28394 pregleda 108 komentar(a)
Krivokapić, Foto: SAVO PRELEVIC
Krivokapić, Foto: SAVO PRELEVIC

Istraživačica na Pasterovom Institutu u Parizu Marija Backović kritikovala je navode premijera Zdravka Krivokapića, koji je u emisiji “Argumenti” na Javnom servisu RTCG kazao kako će se vakcinisati kad mu to preporuči ljekar. Backović je, komentarišući izjavu Krivokapića na Tviteru, napisala i da je njegova izjava “ogledalo stanja našeg zdravstvenog sistema u borbi protiv pandemije i uopšte”.

”Kako Ministarstvo zdravlja može da dopusti da Krivokapić, osoba od izuzetne važnosti, ima ljekara koji mu daje savjete koji su pogrešni i opasni po njegovo zdravlje. I kako tom ljekaru i medicinskoj zajednici nije neobično da premijer ima ‘visok’ nivo antitijela već godinu dana? Imunolozima je dobro poznato da to može biti znak ozbiljnijih zdrastvenih problema koje stvarno treba ispitati. Ali ne sa stanja fenomena, nego osobe čije je zdravlje, fizičko i mentalno, važno za funkcionisanje ove zemlje i borbu protiv pandemije - kojom koliko se sjećam diriguju baš on i Vlada Crne Gore”, napisala je, pored ostalog, ona.

Predsjednik Vlade je, gostujući u emisiji “Argumenti”, rekao da će se vakcinisati protiv koronavirusa onoga trenutka kada mu to preporuči njegov ljekar.

”Svodite me na marking. Govorimo o kolektivnom imunitetu koji niko neće da istraži i dio fenomena kojem pripadam - nisam osjetio da imam kovid, a imam toliko antitijela”, rekao je on. Dodao je i da se u svom životu nije bavio marketingom...

”Pa neću ni u ovom slučaju. Ali onog trenutka kad mi ljekar kaže da se vakcinišem, to ću i učiniti”, kazao je Krivokapić.

Vakcinacija protiv koronavirusa u Crnoj Gori počela je 20. februara. Masovna imunizacija počela je 4. maja, a premijer Zdravko Krivokapić, ujedno i predsjednik Vladinog Savjeta za borbu protiv koronavirusa, tada je rekao da ne bježi od vakcine.

”Ne bježim od vakcinacije, ali za sada imam dovoljno antitijela pa nema potrebe”, odgovorio je on na konferenciji za medije.

U novembru prošle godine, Krivokapić je izjavio da je koronavirus prebolio na nogama i da je to saznao kada je uradio test na antitijela.

Krajem jula, odgovarajući na pitanja novinara da li će se vakcinisati, kako bi na taj način animirao građane da urade isto, kazao da prije nego krene na put, uradi PCR test.

”Kada antitijela budu spala na mjeru koja je nedosputiva, ja ću se vakcinisati”, rekao je on tada.

Backović je i tada reagovala i kazala da ne postoji “nedopustivo” nizak nivo antitijela.

”Nemoguće je odrediti nivo antitijela koji štiti od kovid bolesti. A da ne govorimo o tome da je nivo antitijela subjektivan parametar i nema veze sa tim da li možemo biti reinficirani (asimptomatski) i zarazni za druge”, napisala je, pored ostalog, ona tada na Tviteru.

Kazala je i da je broj antitijela koji je neophodan da bi neko bio zaštićen - besmislen pojam.

”Nivo antitijela kod ljudi sa blagim i teškim oblikom kovida je poslije par nedjelja isti. Kako naš imuni sistem reaguje na SARSCoV2 je mnogo komplikovanije od toga. Zato je pojednostavljivati zaštitu od bolesti na potpuno arbitrarni broj koji govori o nivou antitijela (razni testovi mjere razna antitijela, ne postoji nikakva standardizacija) u najmanju ruku opasno”, pojasnila je ona.

Krivokapić je krajem septembra, na globalnom samitu posvećenom borbi protiv kovida-19, gdje je bio gost na poziv američkog predsjednika Džoa Bajdena, kazao da je cilj države Crne Gore da do septembra 2022. godine 70 odsto stanovništva bude vakcinisano protiv koronavirusa. Programom rada za ovu godinu, međutim, Vlada je taj cilj postavila za do kraja decembra - što je još dva mjeseca. Iz Vlade u međuvremenu nisu pojasnili koji je rok validan. Iz kabineta Krivokapića nisu ranije odgovorili “Vijestima” i kako premijer komentariše to što govori govori o ispunjavanju cilja imunizacije od 70 odsto, a ličnim primjerom još nije doprinio njegovom ostvarivanju.

Preporuka Instituta za javno zdravlje (IJZ) je da vakcinu treba da prime i osobe koje su preležale infekciju kovid-19.

Zaključno sa 29. oktobrom, u Crnoj Gori prvom dozom vakcine protiv koronavirusa vakcinisano je 56,3 odsto punoljetnog stanovništva, a revakcinisano 53,2 odsto. Prvu dozu vakcine primilo je 257.269 osoba ili 41,5 odsto, a drugu 243.069 ili 39,2 odsto ukupnog stanovništva. Treću dozu do sada je primilo 11.100 osoba.

Bonus video: