Uskoro bratimljenje najjužnije opštine i italijanskog gradića Silvia

Živi li na Jadranu još jedan Ulcinj?

”U našem slučaju ova tri aspekta su prisutna i donekle karakterišu prošlost, sadašnjost i budućnost Silvija i Ulcinja. Oba grada imaju čvrste korijene u rimskoj civilizaciji, imali su izvanredno i pozitivno iskustvo integracije između različitih naroda i oni su gradovi sa jakim turističkim pozivom”, kazala je Di Đovani, prenosi opštinski sajt

23891 pregleda 1 komentar(a)
Gradić SIlvi, Foto: Picasa
Gradić SIlvi, Foto: Picasa

Ulcinj bi uskoro trebalo da dobije podršku novog grada pobratima - Opštinu Silvi u okrugu Termo iz regiona Abruco na italijanskoj obali Jadranskog mora, saznaju “Vijesti”.

Drevni gradić sa 15 hiljada stanovnika, od polovine petnaestog stoljeća, nesumnjivo je vezan za Ulcinj, tadašnji Dulcigno jer mještani tog jadranskog naselja, od tada sebe nazivaju Dulcignottima. U tom vijeku, prema navodima najviših zvaničnika Silvia, Ulcinjani su masovno naseljavali grad čije je stanovništvo zbog ratova i bolesti bilo dovedeno na rub istrebljenja...

Delegacija Ulcinja na čelu sa predsjednikom Opštine Aleksandrom Dabovićem i uglednim hotelijerom Ganijem Resulbegovićem, nedavno je posjetila Silvi gdje su je u gradskoj Vijećnici ugostili gradonačelnik Andrea Skordela, predsjednik Oštinskog vijeća Antonio Gambakorta i savjetnica za turizam i kulturu Đuzepina Di Đovani.

”Bio je to -rekao je predsjednik Gambakorta - prvi sastanak čelnika dva grada s obzirom na bratimljenje na kojem radimo nekoliko mjeseci. Namjeravamo da nastavimo dijalog koji je počeo oko prve polovine 15. stoljeća, kada je grof Đulio Antonio Akvaviva d’Aragona, vojvoda od Atrija, zagovarao useljavanje grupa Ulcinjana u Silvi, kako bi ponovo naselili teritoriju čije je stanovništvo bilo desetkovano ratovima i kugom”, stoji na opštinskon sajtu Silvija nakon sastanka sa ulcinjskom delegacijom, čime se demistifikuje neraskidiva veza između dva grada.

Savjetnica za turizam i kulturu Di Đovani navela je da se bratimljenje dva grada uglavnom zasniva na njihovoj istoriji, kulturi i ekonomiji.

”U našem slučaju ova tri aspekta su prisutna i donekle karakterišu prošlost, sadašnjost i budućnost Silvija i Ulcinja. Oba grada imaju čvrste korijene u rimskoj civilizaciji, imali su izvanredno i pozitivno iskustvo integracije između različitih naroda i oni su gradovi sa jakim turističkim pozivom”, kazala je Di Đovani, prenosi opštinski sajt.

Tako je inicijativa, navodi se dalje, koju promoviše Opština Silvi, dobro prihvaćena i podijeljena od strane opštinske uprave crnogorskog grada i ima sve akreditive da teži i uspješno dostigne cilj koji može poprimiti kulturna i ekonomska značenja i vrijednosti važne za naše gradove.

”Sa našim kolegom gradonačelnikom Ulcinja - rekao je gradonačelnik Skordela - imali smo srdačnu razmjenu ideja tokom koje je potvrđena volja naše dvije opštine za bratimljenjem. Privreda grada Ulcinja bazira se na ekonomiji sličnoj našoj, a to su turizam i visokokvalitetni poljoprivredni proizvodi, kao što su ulje i vino. Dakle - dodao je gradonačelnik Skordela - čak i komercijalni aspekt može imati dobre izglede u ovoj operaciji za naše ekonomske operatere”, stoji na sajtu.

Kopča su i Dulcinea i Servantes

Krajem XV vijeka, piše na drugom opštinskom web sajtu kako je Vijestima rečeno iz Palate Venecia u Starom gradu, stanovnistvo Silvija bilo je svedeno tek na nekoliko stanovnika.

”Tako da je Kralj Ferdinando di Katoliko razmišljao da revitalizuje i naseli mjesto imigrantima koji su izbjegli iz svojih zemalja, a koji su bili napadnuti. Posebno su bile brojne porodice koje su dolazile iz Dulcignoa, aktuelnog Ulcinja, i zbog toga se krajem 900-te zadržao naziv “Dulcignotti” za stanovnike Silvia”, piše na tom sajtu. Dodaje se da je ta činjenica posebno inspirisala cuvenog pisca Miguela De Servantesa (1547-1616) u svom djelu “Don Kihot”.

”Poznati roman “Don Kihot” govori o vitezu i njegovim borbama. Kao i svi vitezovi iz svog viteštva, Don Kihot je osjećao je potrebu da podari svoje emocije tokom svog putovanja i to je učinio izborom žene sa sela iz komšiluka, koju je transformisao u plemenitu damu “Dulcineu” iz Toboza”, piše na sajtu što upućuje na zaključak da italijanski i crnogorski grad, osim demografije, vezuju Dulcinea, Don Kihot i Servantes.