„Put građanina u ogledalu istorije“ dobio Evropsku nagrada za državljanstvo, sigurnost i odbranu

“Projekat “Put građanina u ogledalu istorije” finansiran je u okviru programa „Evropa za građane“, ukupne vrijednosti 120.000 eura.
75 pregleda 0 komentar(a)
HN Nagrada, Foto: PR Opština Herceg Novi
HN Nagrada, Foto: PR Opština Herceg Novi
Ažurirano: 06.11.2017. 13:14h

“Put građanina u ogledalu istorije“ dobitnik je Evropske nagrade za državljanstvo, sigurnost i odbranu (eng. European Award for Citizenship, Security and Defence). Lider na projektu „Put građanina u ogledalu istorije“ – bio je institut „Dom umjetnosti i obrazovanja“ iz Litvanije, zajedno sa partnerima u Crnoj Gori- Opština Herceg Novi, Mađarskoj, Litvaniji i Portugalu.

U obrazloženju se navodi da projekat „ima za cilj da podsjeti mlade ljude da se ljudska prava ne smiju uzimati zdravo za gotovo, kao i da im pokaže da pripadnost Evropskoj uniji pomaže u odbrani ljudskih prava i doprinosi osjećaju sigurnosti“.

“Projekat “Put građanina u ogledalu istorije” finansiran je u okviru programa „Evropa za građane“, ukupne vrijednosti 120.000 eura.

Tokom projekta snimljen je dokumentarni film, održane brojne radionice za učesnike i četiri međunarodna događaja u školama – forum teratar: u litvanskom gradu Kaunasu, mađarskom Tata, portugalskom Ouremu i u Osnovnoj školi „Dašo Pavićić“ u Herceg Novom”, navedeno je iz lokalne uprave.

Cilj aktivnosti bio je podsticanje dijaloga između različitih generacija, kako bi se ukazalo na značaj prava i sloboda zagarantovanih u Evropskoj uniji. Takođe, ideja je bila da se mladima ukaže na tipične načine narušavanja ljudskih prava, poput vršnjačkog nasilja ili diskriminacije manjina, te da se sa njima otvoreno razgovara o rješenjima i zaključcima kako svaki pojedinac u svojoj sredini može da doprinese zaštiti prava i dostojanstva ličnosti.

Pored dvadesetak predstavnika projektnih partnera, u organizovanim događajima učestvovalo je preko 500 djece, nastavnika, pedagoga, glumaca i drugih pojedinaca iz različitih organizacija.

Nagrada će biti predstavljena 28. novembra, u okviru Berlinske konferencije o sigurnosti.

Bonus video: