HRA: Nova vlast da doprinese otkrivanju izvršilaca i nalogodavaca neriješenih ključnih napada na novinare

"Odluku o angažovanju stranog eskperta Komisija za praćenje istraga napada na novinare donijela je još u oktobru 2018. godine, ali u posljednje tri godine on nije angažovan iz nepoznatih razloga", kazali su

6479 pregleda 1 komentar(a)
Foto: HRA
Foto: HRA

Nova vlast mora iskoristiti priliku da doprinese otkrivanju izvršilaca i nalogodavaca neriješenih ključnih napada na novinare iz prošlosti, kao i novijih napada, kazali su iz Akcije za ljudska prava (HRA) povodom Međunarodnog dana za okončanje nekažnjivosti zločina protiv novinara 2021. godine.

"Ubijeni osnivač i glavni urednik lista Dan, Duško Jovanović, i drugi novinari koji su bili izloženi ozbiljnim i ciljanim napadima, Tufik Softić, Željko Ivanović, Olivera Lakić, Mladen Stojović i književnik Jevrem Brković, ukazivali su na povezanost bivše vlasti s organizovanim kriminalom u Crnoj Gori", kazali su iz HRA.

Dodaju da je Evropska komisija je ponovo i u posljednjem izvještaju naglasila da je neophodno kazniti izvršioce ozbiljnih napada na novinare iz prošlosti.

"Svjedocima i drugima koji imaju saznanja koja mogu učiniti da dođe do napretka u ovim istragama treba obezbijediti svu potrebnu zaštitu. Neophodno je hitno angažovati inostranog, nepristrasnog stručnjaka za pomoć u analizi dosadašnjeg vođenja ključnih istraga, u prvom redu ubistva Duška Jovanovića. Odluku o angažovanju stranog eskperta Komisija za praćenje istraga napada na novinare donijela je još u oktobru 2018. godine, ali u posljednje tri godine on nije angažovan iz nepoznatih razloga", kazali su.

Ih HRA postavljaju pitanje zašto sada i nova vlast oklijeva da angažuje takvog stručnjaka.

"I ostale zahtijeve ove komisije treba podržati, Uprava policije i Državno tužilaštvo bi trebalo da joj ažurnije dostavljaju informacije, a preostali članovi da hitno dobiju dozvole za pristup tajnim informacijama, da bi konačno mogli da se uključe u rad. Nadamo se da će poslanici ozbiljno razmotriti predlog devet NVO da se i kroz propisivanje jače krivičnopravne zaštite novinara učini da ambijent za njihov rad bude bolji", piše u saopštenju HRA.

Ističu da je za okončanje nekažnjivosti ključna uloga državnog tužilaštva i policije, koji moraju da obezbijede informacije o izvršiocima i posebno nalogodavcima.

"Nalogodavci ne smiju ostati nekažnjeni, pored ostalog i zato što mogu angažovati nove izvršioce", zaključuje se.

Bonus video: