Sječa čempresa, protesti i, dvije godine kasnije - konkurs

Novi objekat vrtića i jaslica, kako je planirano, trebalo bi da obezbijedi prostor za 354 djece, te prostor za centralnu kuhinju i vešeraj, koji će opsluživati ostale jedinice JPU “Vukosava Ivanović Mašanović

22052 pregleda 5 komentar(a)
Zbog prvobitnog plana da vrtić bude izgrađen u dvorištu Gimnazije i sječe višedecenijskih stabala, 2019. su organizovani protesti, Foto: Danilo Pavlović
Zbog prvobitnog plana da vrtić bude izgrađen u dvorištu Gimnazije i sječe višedecenijskih stabala, 2019. su organizovani protesti, Foto: Danilo Pavlović

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma objaviće konkurs za idejno arhitektonsko rješenje dječijeg vrtića u Baru. To su “Vijestima” kazali iz resora na čijem je čelu Ratko Mitrović.

Vrtić će, kako je i ranije najavljivano, biti izgrađen na državnom zemljištu, u neposrednjoj blizini Centra za suptropske kulture Biotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Riječ je o lokaciji u zahvatu Detaljnog urbanističkog plana “Topolica-Bjeliši”, na dvije urbanističke parcele ukupne površine 6.340 kvadratnih metara.

Kako je “Vijestima” saopšteno, konkurs je međunarodnog karaktera, anoniman je, a za najbolja rješenja predviđene su novčane nagrade. Nagradni fond iznosiće 26 hiljada eura, od čega je 12 hiljada predviđeno za prvorangirani rad, šest hiljada za autora drugorangirane ideje, te 3.500 eura za trećerangiranog dobitnika. Predviđen je iznos od po 1.500 eura za tri otkupa.

Vlada Duška Markovića planirala je da vrtić gradi na parceli u dvorištu Gimnazije “Niko Rolović” u Baru. Tokom priprema za gradnju, 17. januara 2019. godine, u ranim jutarnjim časovima, na toj lokaciji posječeno je više od 90 višedecenijskih čempresa, što je izazvalo revolt dijela građana Bara i drugih djelova Crne Gore. Nakon aktivnih protesta, tadašnja Vlada odustala je od gradnje, uz obećanje da će parku vratiti stari izgled, a da će vrtić graditi na drugoj lokaciji.

U traženje nove lokacije, tada su se aktivno uključili i aktivisti iz Građanske inicijative “Držati uspravno”. Predlog za parcelu nedaleko od Centra za suptropske kulture dala je Opština, a nakon što su postigli dogovor sa građanima, predlog je upućen tadašnjoj Vladi.

Predškolski program na nivoru barske opštine trenutno se realizuje u 12 vaspitnih jedinica.

Javna predškolska ustanova “Vukosava Ivanović Mašanović”, kako navode iz Vlade, broji 139 stalno zaposlenih, od čega oko 90 članova nastavnog osoblja, dok preostali broj zaposlenih čini vannastavno osoblje.

”U svim područnim odjeljenjima Vrtića, organizovane su priručne kuhinje, a u objektu ‘Mala luka’ i druga centralna kuhinja koja radi za potrebe ovog objekta, jer su kapaciteti Centralne kuhinje odavno prevaziđeni. Djeca dobijaju tri obroka (doručak, ručak i užinu). Najveći problem sa kojima se susreću vaspitači, stručna služba i menadžment je veliki broj upisane djece i veliki pritisak za nove upise, što nameće potrebu obezbjeđivanja većeg prostora za boravak i rad sa djecom”, piše, pored ostalog, u konkursnom zadatku, u koji su “Vijesti” imale uvid.

Ustanova trenutno broji oko 1.500 djece u primarnom, cjelodnevnom programu, dok je oko 30 djece u poslijepodnevnom kraćem programu.

”Tim povodom, a vodeći se potrebama za većim brojem prostornih kapaciteta JPU ‘Vukosava Ivanović Mašanović’ u Baru, izabrana je najpovoljnija lokacija za izgradnju novog objekta vrtića i jaslica, koji će obezbijediti prostor za 354 djece, te prostor za centralnu kuhinju i vešeraj, koji će opsluživati ostale jedinice ove ustanove”, navodi se u dokumentaciji koja prati budući konkurs.

Novac za izgradnju vrtića i jaslica za potrebe JPU “Vukosava Ivanović Mašanović” u Baru obezbijeđen je iz kreditnih sredstava sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope (CEB) i iz Kapitalnog budžeta Vlade Crne Gore.

Sredstva za konkursni fond, kako navode iz resora ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, obezbijeđena su budžetom za 2021. godinu.

Nezvanično, konkurs bi trebalo da bude objavljen 5. novembra.

Bonus video: