"uprkos naporima ljekara, medicinskog osoblja i Hitne pomoći"

Djevojčici pozlilo na putu ka Kovid centru gdje je i preminula: Ljekari predložili obdukciju

Dom zdravlja Podgorica je o slučaju odmah informisao Upravu policije

117851 pregleda 120 komentar(a)
Dom zdravlja Podgorica, Foto: Arhiva Vijesti
Dom zdravlja Podgorica, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 02.11.2021. 15:24h

Šesnaetogodišnjakinja iz Podgorice preminula je danas oko podneva u Kovid centru u Tološima, saznaju “Vijesti”.

Iz Doma zdravlja Podgorica zvanično je saopšteno da je “maloljetni pacijent kom je pozlilo na putu ka kovid centru za djecu u Tološima naprasno je preminuo u našoj ustanovi uprkos naporima ljekara, medicinskog osoblja i ekipe Hitne pomoći koji su zajednički radili reanimaciju”.

“Dom zdravlja Podgorica odmah je o slučaju informisao Upravu policije, a Hitna pomoć je predložila obdukciju. Shodno Zakonu o pravima pacijenata i poštujući porodičnu tragediju, Dom zdravlja Podgorica nije u prilici da saopšti više detalja u vezi sa ovim slučajem. U toku je procedura utvrđivanja medicinskih činjenica i okolnosti koje su doveli do naprasne smrti djeteta, o čijem ishodu ćemo transparentno obavijestiti javnost”, saopštili su iz DZ Podgorica.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, djevojčica se 21. oktobra javila u dežurni dispanzer DZ Nova Varoš, gdje je dežurni pedijatar konstatovao temperaturu i opštu slabost.

Nakon detaljnog pregleda, između ostalog pluća i srca, dežurni pedijatar šesnaestogodišnjakinju je uputio da se rano ujutro javi u Kovid centar za djecu, što je i učinila.

Nalazi pluća i srca su, tvrde naši, izvori bili uredni.

“Vijestima” je nezvanično potvrđeno da je test na koronavirus 22. oktobra bio pozitivan, a djevojčica uz odgovarajuću terapiju poslata na kućno liječenje, uz napomenu da je kontrolni pregled kroz dva dana.

“Ili odmah, ukoliko je takva potreba”, kaže izvor “Vijesti”.

Navodi da je roditelj zbog povišene temperature i slabosti jutros samoinicijativno doveo dijete u Kovid centar u Tološima.

“Još u putu joj je pozlilo. Medicinska sestra koja je radila trijažu je to odmah primijetila, a dežurna doktorka prekinula pregled, kako bi ukazala djevojčici pomoć. Započeta je reanimacija, a objaviještena je i Hitna pomoć, kao i Institut za bolesti djece. Međutim, i pored napora ljekara, djevojčica je preminula”, tvrde izvori “Vijesti”.