U Nikšiću sve manje stanovnika

Šavnik je jedina crnogorska opština u kojoj za osam mjeseci nije sklopljen niti razveden nijedan brak

12929 pregleda 32 komentar(a)
Rekorder u negativnom priraštaju: Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Rekorder u negativnom priraštaju: Nikšić, Foto: Svetlana Mandić

Prema podacima Uprave za statistiku (MONSTAT) za prvih osam mjeseci ove godine Nikšić je opština sa najvećim negativnim prirodnim priraštajem u Crnoj Gori.

Tako je od početka januara do kraja avgusta u Nikšiću rođeno 428 beba, i to 232 dječaka i 196 djevojčica. U istom periodu preminulo je 727 osoba. Na osnovu ovih podataka Nikšić bilježi najveći negativni prirodni priraštaj od -299. I prošle godine u Nikšiću je zabilježen negativan prirodni priraštaj i to -193.

Negativan prirodni priraštaj ima još 19 opština, a među njima su i Plužine i Šavnik. U Plužinama je u prvih osam mjeseci ove godine rođeno 14 beba, šest dječaka i osam djevojčica, dok je preminula 41 osoba (-27). Prošle godine prirodni priraštaj je bio -35. Što se Šavnika tiče, od januara do kraja avgusta rođeno je 12 beba, sedam dječaka i pet djevojčica, a preminulo je 30 osoba (-18). Prošle godine prirodni priraštaj u ovoj poddurmitorskoj opštini bio je -17.

Od januara do avgusta u Nikšiću su sklopljena 193 braka, dok se u tom periodu razvelo njih 47. Šavnik je jedina crnogorska opština u kojoj za osam mjeseci ove godine nije sklopljen niti razveden nijedan brak, dok su u Plužinama sklopljena tri braka, a jedan par je raskinuo bračnu zajednicu.

Kada su migracije po opštinama u pitanju, za prvih devet mjeseci na teritoriju opštine Nikšić doselilo se njih 536, a odselilo 502, pa je razlika 54. To je veliki napredak u odnosu na prošlu godinu kada se, prema podacima Monstata, iz Nikšića odselilo 510 osoba, a doselilo 295 (-215).

Kada je riječ o Šavniku i Plužinama nastavljen je trend da se iz tih opština više odlazi, nego dolazi, i pored svih podsticajnih mjera koje lokalne uprave u tim opštinama donose. Prema podacima Monstata, za devet mjeseci iz Šavnika se odselila 101 osoba, dok se njih 14 doselilo (-87). U Plužinama se od januara do kraja septembra doselilo njih 26, dok je tu opštinu napustilo 50 osoba (- 24). Prošle godine iz Plužina se odselilo 25 osoba više u odnosu na broj doseljenih, a u Šavniku 13.

Podaci Monstata pokazuju da je u Nikšiću u avgustu bilo zaposleno njih 11.064, što je za 809 osoba manje nego u januaru U Plužinama su u avgustu bile zaposlene 382 osobe, što je za 14 manje u odnosu na januar, dok je u Šavniku bilo 239 zaposlenih, 11 manje u odnosu na januar.

Bonus video: