Injac: Crna Gora posvećena odbrambenoj saradnji zemalja Jugoistočne Evrope

Kako su kazali iz Ministarstva, na sastanku je potpisana Zajednička izjava, u kojoj se potvrđuje snažna posvećenost daljem unapređenju regionalne odbrambene saradnje, sa ciljem promocije trajnog mira, stabilnosti i bezbjednosti Jugoistočne Evrope

3380 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Crna Gora je posvećena odbrambenoj saradnji zemalja Jugoistočne Evrope, kazala je ministarka odbrane Olivera Injac.

Ona je učestvovala danas na sastanku ministara odbrane zemalja članica Inicijative za odbrambenu saradnju Jugoistočne Evrope (SEDM) koji je održan u Skoplju.

Iz Ministarstva je saopšteno da je Injac istakla da je Inicijativa odlična platforma za produktivan i intenzivan regionalni dijalog i razmjenu mišljenja o svim odbrambenim temama od značaja za region Jugoistočne Evrope, ali i za kanalisanje evroatlantskih aspiracija zemalja ovog regiona.

Ona je kazala da učešćem u regionalnim inicijativama i projektima pokazujemo spremnost da razvijemo kapacitete i profesionalne kompetencije za funkcionisanje u širem međunarodnom okruženju.

Istakla je i da pojedinačni pristupi često nijesu dovoljno efikasni, te da je u okviru regionalnih inicijativa ključna integrisana akcija.

Injac je ukazala na važnost učešća zemalja Jugoistočne Evrope u rješavanju brojnih izazova i prijetnji za međunarodnu bezbjednost i konstatovala da ključ trajne stabilnosti i prosperitetnog razvoja našeg regiona leži u evroatlantskim integracijama, kao i zajedničkom doprinosu implementaciji regionalnih inicijativa.

"Ministri su razgovarali o budućnosti SEDM inicijative, mogućnostima pojave novih migrantskih tokova, prijetnjama od terorizma i hibridnim prijetnjama, a razmijenjena su i mišljenja o pandemiji Kovid-19, sa fokusom na moguće posljedice. Definisani su i novi modaliteti regionalne odbrambene saradnje, sa ciljem izgradnje stabilnog i prosperitetnog regiona Jugoistočne Evrope, spremnog da odgovori na sve izazove i prijetnje", navodi se u saopštenju.

Kako su kazali, na sastanku je potpisana Zajednička izjava, u kojoj se potvrđuje snažna posvećenost daljem unapređenju regionalne odbrambene saradnje, sa ciljem promocije trajnog mira, stabilnosti i bezbjednosti Jugoistočne Evrope.

Bonus video: