Vakcinisana samo trećina dvogodišnjaka

Svega 32 odsto generacije 2019. primilo MMR vakcinu. Epidemija malih boginja bila bi najopasnija za mlađe od dvije godine

37896 pregleda 46 komentar(a)
Pogrešna i opasna praksa odlaganja vakcinacije dok dijete ne ojača -, Foto: Shutterstok
Pogrešna i opasna praksa odlaganja vakcinacije dok dijete ne ojača -, Foto: Shutterstok

Svega 32 odsto djece rođene tokom 2019. godine primilo je MMR vakcinu, protiv malih boginja, zaušaka i rubeole, dok je među bebama rođenim prošle godine, koja su stekla uslov za to, imunizovano tek 9,6 odsto.

To pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Epidemiološkinja IJZ Milena Popović Samardžić odgovorila je “Vijestima” da su male boginje jedna od najzaraznijih bolesti. Kazala je da bi epidemija morbila, za razliku od kovid-19, bila najopasnija za djecu i to mlađu od dvije godine, zbog komplikacija koje se javljaju u tom uzrastu.

Pojasnila je da, uprkos postojanju vakcine protiv malih boginja, od ovog oboljenja u svijetu premine 100.000 osoba, među kojima je najviše djece mlađe od pet godina.

Iz IJZ su odgovorili da je MMR vakcinu, u generaciji 2019, primilo 2.343 djece, dok je 5.000 nevakicinisano. Podsjetili su da se vakcina prima sa navršenih 12 do 15 mjeseci i da djeca rođena tokom 2020. godine još nisu sva stekla uslov za vakcinaciju.

”Međutim, od 5.962 djece rođene u 2020. godini koja mogu primiti MMR vakcinu njih 572 je vakcinisano”, podaci su IJZ.

Popović Samardžić
Popović Samardžićfoto: Luka Zeković

”Vijesti” su u martu objavile da je tek svako peto dijete rođeno 2019. godine primilo lani MMR vakcinu protiv malih boginja, zaušaka i rubeole, prema nezvaničnim procjenama nadležnih u Crnoj Gori. To znači da je svega 20 odsto mališana rođeno prije dvije godine zaštićeno od morbila, odnosno malih boginja, što bi moglo dovesti do epidemije ove zarazne, ranije gotovo iskorijenjene bolesti.

Iz IJZ su “Vijestima” tada odgovorili da je prošle godine, uprkos svim aktivnostima pedijatrijskih službi, uticaj epidemije kovid-19 bio izražen u svim opštinama i generacijama djece, a pogotovo na imunizaciju djece protiv morbila, koja je u generaciji rođenih 2018. godine sprovedena sa gotovo 45 odsto obuhvata.

Procjene su, tvrdili su u toj ustanovi, da je kod djece rođene 2019. godine i “znatno niži”.

Iz IJZ su ranije poručili da je pandemija novog koronavirusa ostavila dubok trag na obuhvate vakcinacijom kako u Crnoj Gori, tako i u ostatku svijeta uključujući i Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države.

”Procjena je da je među djecom predškolskog uzrasta (generacije rođene od 2014. do kraja 2019. godine) oko 70 odsto zaštićeno sa najmanje jednom dozom, pri čemu obuhvat raste sa uzrastom dijeteta pa su djeca rođena 2014. zaštićena sa jednom dozom u preko 90 odsto slučajeva”, pojasnili su iz IJZ.

U ovoj ustanovi tvrde da je situacija znatno drugačija kada se radi o vakcinaciji protiv drugih zaraznih bolesti, pogotovo onih protiv kojih djeca dobijaju zaštitu u petovalentnoj vakcini - difteriji, tetanusu, pertusisu, dječijoj paralizi i bolestima koje izaziva bakterija haemofilius influenzae.

Nadležni već duže upozoravaju na trend koji vlada među roditeljima, a to je odlaganje vakcinacije “Sve dok dijete ne ojača”. U IJZ to smatraju pogrešnom i opasnom praksom.

Pojasnili su da odlaganje vakcinacije produžava vrijeme tokom kojeg je dijete nezaštićeno, povećava rizik da će se dijete zaraziti u periodu kada su posljedice i komplikacije bolesti protiv kojih vakcine štite potencijalno najopasnije, davanje vakcine pomjera ka uzrastu u kome su neželjene reakcije nakon vakcinacije češće i ozbiljnije jer se ove reakcije obično najređe sreću i po svom toku su najblaže kada se vakcina daje u uzrastu predviđenim kalendarom imunizacija...

Ovakva praksa, tvrde u IJZ, urušava i kolektivni imunitet, čime se nanosi šteta i posebno ugrožavaju djeca koja zbog uzrasta ili osnovne bolesti, kao što su maligna oboljenja, ne mogu biti vakcinisana.

IJZ: Roditelji, vakcinišite sebe i djecu protiv kovida-19

IJZ je juče apelovao je na roditelje i da vakcinišu sebe i svoju djecu protiv kovida-19, u skladu sa važećim preporukama.

Kazali su da je, u uzrastu 12 do 17 godina, prvu dozu vakcine do sada primilo 727 djece, dvije doze primilo je 539, a samo jedna osoba u tom uzrastu je dobila sve tri doze.

”Infekcija kovid-19 poprima sve opasnije oblike, zbog čega Nacionalna savjetodavna komisija za imunizaciju (NITAG) podsjeća da je još u avgustu predložila vakcinaciju protiv korona virusa djeci od dvanaeste do sedamnaeste godine koja imaju komorbiditet i djeci koja u porodici imaju lica sa značajnom imunosupresijom (onkološki pacijenti, HIV/AIDS…). Djeca koja ne pripadaju ovim grupama, mogu se vakcinisati uz konsultaciju sa pedijatrom i uz saglasnost roditelja ili staratelja”, saopšteno je.

Iz IJZ su podsjetili da se vakcinacija djece protiv koronavirusa u Crnoj Gori sprovodi Fajzer vakcinama, kao i da su razvijene zemlje (Njemačka, SAD, Kanada, Velika Britanija, Danska, Francuska, Španija, Švajcarska, Norveška) ranije započele vakcinaciju djece uzrasta od 12 godina.

Bonus video: