Cupara podnio ostavku, želi nazad u parlament

Direktor Direkcije za investicije Opštine Tivat, iznenada podnio zahtjev za prestanak mandata

6457 pregleda 3 komentar(a)
Cupara, Foto: AZT
Cupara, Foto: AZT

Direktor Direkcije za investicije Opštine Tivat Budimir Cupara (Narod pobjeđuje) podnio je iznenada prekjuče ostavku na tu funkciju.

”Tačno je da sam u skladu sa zakonom podnio zahtjev za donošenje rješenja o prestanku mog mandata kao direkora Direkcije za investicije, što neko naziva i ostavkom. Razlozi za to su navedeni u aktu koji sam dostavio predsjedniku Opštine i koje sada ne bih detaljnije komentarisao”, potvrdio je juče Cupara “Vijestima” tu informaciju.

On je ostavku podnio u trenutku kada je grad koji vodi koalicija građanskih listi Narod pobjeđuje, Bokeški forum i Goran Božović-časno i odgovorno za bolji Tivat, stabilizovao svoje finansije, izašao iz minusa od četiri miliona eura u kojem ga je ostavila prethodna gradska DPS-SD-HGI uprava i došao do aktuelnog plusa u gradskoj kasi od oko 5,7 miliona eura, te upravo u momentu kada je pokrenut niz investicija u lokalnu infrastrukturu i javne objekte koje su proteklih mjeseci morale biti zamrznute zbog besparice.

Cupara je “Vijestima” kazao da želi da se vrati na mjesto odbornika koalicije Narod pobjeđuje u lokalnom parlamentu i da sa te pozicije nastavi da daje doprinos realizaciji predizbornih obećanja koje su građanske liste dale Tivćanima.

On je, inače, predsjednik Grupe birača Arsenal za Tivat koja je dio koalicije Narod pobjeđuje. Na izbornoj listi te koalicije Cupara je izabran u aktuelni saziv lokalnog parlamenta, nakon čega mu je odbornička funkcija prestala prije nepunih godinu dana, kada je izabran za v.d. direktora Direkcije za investicije, zbog nespojivosti funkcija. Njega je na mjestu odbornika u međuvremenu naslijedio drugi kandidat sa izborne liste NP, a koji je član jednog od ostala tri konstituenta te koalicije.

Budimir Cupara, koji je bivše vojno lice i diplomirani inženjer elektronike, dugo godina je bio je na čelu nekadašnje NVO “Arsenal” koja je pravni sljedbenik Sindikata bivšeg istoimenog tivatskog vojnog brodogradilišta, a koja je kasnije prerasla u grupu birača Arsenal za Tivat. AZT je samostalno na lokalnim izborima 2012. ostvario jedan odbornički mandat u prošlom sazivu SO Tivat, da bi to ponovio i na posljednjim izborima 30. avgusta prošle godine, ali kao dio zajedničke liste građanske koalicije Narod pobjeđuje čiji je nosilac bio aktuelni tivatski gradonačelnik Željko Komnenović.

Cupara je vrlo blisko sarađivao sa Komnenovićem i ostalim funkcionerima u vrhu lokalne vlasti Tivta, posebno u delikatnom i izazovnom procesu da Opština naplati preko 2,3 miliona eura komunalija od Porto Montenegra za novi stambeno-poslovni kompleks Boka Place u tom nautičko-turističkom centru, kao i da pokrene niz ranije započetih investicija u lokalnu infrastrukturu i javne objekte, a koje su u međuvremenu morale biti zaustavljene zbog besparice i finansijske krize u kojoj je administracija bivšeg gradonačelnika Siniše Kusovca (DPS) ostavila Tivat.

Cupara se, stim u vezi, pojavljivao i govorio na svim konferencijama na novinare na kojima je aktuelna vlast prezentirala način na koji je uspjela “natjerati” Porto Montenego da prvi put nakon 2014. uplati novac na ime komunalija u gradski budžet, kao i na povremenim obilascima opštinskih gradilišta koja su nakon stabilizacije lokalnih finansija, ponovno aktivirana. Ni u jednom od tih javnih nastupa on nije davao naznake da je nezadovoljan efektima koje je postigla aktuelna tivatska vlast, niti je nagovještavao da bi želio da napusti visoku funkciju u izvršnoj vlasti koju obavlja.

Bonus video: