Da li da vjerujem Gugiju ili sopstvenim očima?

Odgovor novinara “Vijesti” na reagovanje kompanije “Gugi Commerce”

4977 pregleda 8 komentar(a)
Radovi na Opatovu, 26. oktobar, Foto: Siniša Luković
Radovi na Opatovu, 26. oktobar, Foto: Siniša Luković

Vjeruješ li ti meni, ili sopstvenim očima? Na ovo retorsko pitanje se svodi reagovanje kompanije “Gugi Commerce” na moje tekstove o radovima koji oni izvode na gradilištu svog budućeg butik-hotela na Opatovu.

Jer, oči moje (stare varalice), vide srušeno i prekopano pola brda na skoro kompletnoj površini placeva u vlasništvu te kompanije, vide buldožer koji skoro svakodnevno tamo kopa već mjesec dana, a povremeno vide i po nekoliko 40-tonskih kipera kompanije “Gugi Commerc” koji su otud već odnijeli par stotina tona iskopane zemlje. A zapravo je sve ovo, ako je vjerovati “uglednoj i zakonobojažljivoj” kompaniji glasovitog biznismena Branislava Savića Gugija, virtuelna, a ne realna slika koju su kreirali zli novinari u namjeri da oblate ultravisoki ugled te firme, višestruko afirmisan sa nekoliko osuđujućih presuda za njenog vlasnika i naredbama da Gugi i njegova kompanija, Opštini Budva nadoknade šest miliona eura štete koju su javnom interesu pričinili u brojnim kriminalnim aferama za zemana Svetozara Marovića.

Ma naravno - kako ne bi ja i cijela crnogorska javnost vjerovali tvrdnjama “ugledne i zakonobojažljive” kompanije “Gugi Commerce” da je na Opatovu napravljena samo malecna “pristupna staza lijevim krajem parcele, gledano od mora” kako bi se na nekadašnje zelene dolce koji su u međuvremenu nestali pod kašikom bagera, mogla jelte, popeti mašina za pravljenje geološko-istražnih bušotina. Pa to se sasvim jasno vidi na ovim fotografijama, samo što na njima te “pristupne staze” nema, ali zato ima rova na DESNOJ strani placa i prekopanog čitavog njegovog ostatka desetinama metara dalje u brdo.

Povezani članci

04. Novembar 2021.

Netačno je da se izvode radovi na gradnji hotela

Iako tvrde drugačije, “Gugi Commerce” ovdje već sada izvodi aktivnosti koje se smatraju IZGRADNJOM OBJEKTA (član 67 stav 1 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata: “Izgradnja objekata je skup radnji koje obuhvataju izradu tehničke dokumentacije, reviziju tehničke dokumentacije, građenje objekata, vršenje stručnog nadzora nad građenjem objekata i stvaranje uslova za upotrebu objekata.”). Takođe, ovim aktivnostima “Gugi Commerce” je već eksplicitno prekršio i član 21. Odluke o komunalnom redu Opštine Tivat.

Dalje, “Gugi Commerce” Urbanističko-građevinskoj inspekciji prilikom njenog prvog dolaska na spornu lokaciju, nije predao ovjerenu, već na uvid dao elektronsku verziju elaborata geo-mehaničkih ispitivanja. Takva ispitivanja takođe se ne mogu početi bez dobijene formalne saglasnoti MEPG-a na ovaj elaborat - dakle, OVJERENOG njegovog primjerka.

Smatrajuči da je moj i nivo inteligencije ostalih građana jednak nivou profesionalnog morala čelnika Direktorata za inspekcijske poslove i licenciranje MEPG-a, kojima “Gugi Commerc” uspješno prodaje priču da se na Opatovu zapravo ništa ne radi, a oni mu unapred zakazuju kada će mu se inspektori pojaviti na terenu, to “ugledna i zakonobojažljiva” kompanija iz Budve i dalje insistira na konceptu koji je već u nekoliko navrata sprovodila na obližnjim lokacijama, gradeći mimo plana i zakona. Treba li da ih podsjećam kako su svojevremeno npr. nastale katastarska parcela 839 i katastraka parcela 736/3 KO Donja Lastva i s tim u vezi, preuzimanja poslova koje je Bog obavio Trećeg dana, od strane te “ugledne i zakonobojažljive kompanije” koja je tako teritoriju Crne Gore uvećala za cca 200 kvadrata? Da li je njihovih 4-5 zahtjeva podnešenih Opštini Tivat za naknadu legalizaciju prekoračenja dozvoljene gradnje i viška površina na objektima koje su prije par sagradili na Opatovu, obrazac po kome će “ugledna i zakonobojažljiva” kompanija “Gugi Commerce” nastaviti da “poboljšava turističku ponudu Tivta u skladu sa zakonskom legislativom”?

I na kraju da dam jedan mali poučak “uglednoj i zakonobojažljivoj” kompaniji Gugi Commerce: po novinarskom kodeksu, novinar NE MOŽE da piše sebi samom ili sebi bliskim osoba, bez obzira na to da li se u njegovu privatnost time “dira” u neugodnom ili ugodnom kontekstu. Uz to, ja se kao novinar i ne bavim crnom hronikom, ali se itekako bavim dokazanim akterima crne hronike poput pravosnažno osuđivanog kriminalca Branislava Gugija Savića. kada on i nakon izlaska iza rešetaka nastavlja da svojim “biznis aktivnostima”, grubo krši zakon. I to ću nastaviti da radim i ubuduće.

Bonus video: