“Sunraf plus”: Imali smo pravo da budemo oslobođeni plaćanja

Kompanija “Sunraf plus” reagovala na tekst “Katnić pita zašto nisu plaćene komunalije od 3,5 miliona eura”

5825 pregleda 1 komentar(a)
Hotel planiran na atraktivnoj lokaciji, Foto: Vuk Lajović
Hotel planiran na atraktivnoj lokaciji, Foto: Vuk Lajović

Kompanija “Sunraf plus” reagovala je na tekst “Katnić pita zašto nisu plaćene komunalije od 3,5 miliona eura”.

”Kompanija ‘Sunraf plus’ d.o.o. Podgorica, svoju djelatnost obavlja u potpunosti i isključivo u skladu sa zakonima države Crne Gore. Kompanija ‘Sunraf plus’ d.o.o. je osnovana 2019. godine, namjenski za realizaciju projekta ‘GRAND HOTEL MONTENEGRO’, kategorije 5*, koji je po obimu investicije jedan od značajnijih projekata u Crnoj Gori. Podvlačimo da je naš projekat u redovnoj proceduri dobio apsolutno sve neophodne dozvole i saglasnosti, predviđene normativnim dokumentima i zakonima, na osnovu kojih smo 26. 2.2021. godine dobili Zapisnik o inspekcijskom pregledu, kojim je potvrđeno da je prijava građenja br. 071/48196/1 od 22.12.2020. u saglasnosti sa članom 91. Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata.

Kao odgovor na pitanje zašto nisu plaćene komunalije u visini 3,5 miliona eura, podvlačimo da u skladu sa odredbama Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, član 239, privredno društvo “Sunraf plus” d.o.o. Podgorica, je iskoristilo pravo da kao investitor hotela kategorije 5* bude privremeno oslobođeno od plaćanja naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, konkretno za izgradnju hotelskog kompleksa ‘GRAND HOTEL MONTENEGRO’.

Što se tiče, u članku pomenute, kolske saobraćajnice S73-73, koja je predviđena važećim DUP-om Budva, KO Bečići, naša kompanija je kao društveno odgovoran investitor pozitivno odgovorila na inicijativu investitora novoizgrađenih i projektovanih turističkih objekata u susjedstvu, čiji je opšti kapacitet oko 1.000 smještajnih jedinica, a koji gravitiraju predmetnoj saobraćajnici, da se nađe rješenje i realizuje ovaj projekat. S obzirom da Opština Budva nije imala neophodna finansijska sredstva za izgradnju predmetne saobraćajnice i nije mogla istu uključiti u Plan investicija za tekuću godinu, a s obzirom da se novoizgrađeni i projektovani turistički objekti bez iste ne mogu staviti u funkciju, na prijedlog ostalih investitora i uz razumijevanje i podršku Opštine Budva, kompanija ‘Sunraf plus’ d.o.o. je prihvatila da za račun budućih eventualnih troškova komunalnog opremanja smještajnih kapaciteta, koji moguće neće biti u funkciji hotela, finansira izgradnju dijela saobraćajnice S73-73, dok su drugi dio izgradnje predmetne saobraćajnice finansirali investitori susjednih novoizgrađenih turističkih objekata.

Veoma smo iznenađeni što inicijative investitora, koji realizuju savremene turističke projekte ulažu i sopstvena sredstva u razvoj infrastrukture i svojim direktnim investicijama doprinose ekonomskom rastu, otvaranju radnih mjesta i popravljanju izgleda i imidža Budve i Crne Gore, nailaze na ovakvu negativnu reakciju i pominju se u negativnom kontekstu. Kako privredno društvo ‘Sunraf plus’ d.o.o. Podgorica i u njemu odgovorna lica drže kako do svoje lične, tako i do reputacije firme, smatramo da se napisanim u predmetnom članku nepotrebno urušava njihov kredibilitet, kako u Crnoj Gori, tako i van njenih granica i negativno utiče na investicionu klimu naše države.

Na kraju, jos jednom potvrđujemo da smo mi, kao kompanija ‘Sunraf plus’ d.o.o., otvoreni za bilo koji vid komunikacije i spremni da na uvid dostavimo svu dokumentaciju, koja se tiče realizacije svih društveno značajnih projekata, što predmetni svakako jesu. Smatramo da smo naprijed iznijetim upoznali javnost sa svim faktima i ovim povodom se više nećemo oglašavati u sredstvima javnog informisanja”, piše u reagovanju koje je potpisao generalni direktor Aleksandar Jovanović.

Bonus video: