U Tuzima otvorena jedinica hitne pomoći

"Hitna pomoć u Tuzima je reper kako treba i kako će izgledati sve jedinice hitne pomoći u Crnoj Gori", kazala je Borovinić Bojović

5875 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Ministarstvo zdravlja
Foto: Ministarstvo zdravlja

Stanovnici Opštine Tuzi dobili su danas savremenu jedinicu hitne medicinske pomoći, koja se nalazi u okviru objekta Doma zdravlja Podgorica, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Rekonstruisani prostor hitne pomoći danas su svečano pustili u rad ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj i direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomod Vuk Niković.

"Na ovaj način realizujemo jedan od naših strateških ciljeva, što smo i obećali našim građanima, a to je modernizacija i unapređenje ovog veoma značajnog dijela zdravstvenog sistema i otvaranje jedinica hitne medicinske pomoći u svim opštinama. Pored Petnjice i Tuzi, koji su pušteni u rad, do kraja ove godine Zavod za hitnu medicinsku pomoć opremiće i otvoriti jedinice i u Šavniku, Plužnama i Gusinju. Hitna pomoć u Tuzima je reper kako treba i kako će izgledati sve jedinice hitne pomoći u Crnoj Gori, u skladu sa intencijom Ministarstva zdravlja i menadžmenta Zavoda za hitnu medicinsku pomoć da primjenjujemo savremene principe organizacije ovog bitnog segmenta zdravstvene zaštite", kazala je ministarka Borovinić Bojović.

Hitna medicinska pomoć je, kako je istakla Borovinić Bojović, specifičan, veoma važan dio zdravstvenog sistema i ogledalo njegovog kvaliteta, uspješnosti i efikasnosti.

Opština Tuzi otvaranje doma zdravlja
foto: Ministarstvo zdravlja

"Zato smo krenuli u ozbiljnu reorganizaciju potpuno zapuštenog sistema hitne medicinske pomoći, koji je nefunkcionalan, u koji se nije ulagalo, pa su veoma loši i nedovoljni i kadrovski, prostorni i tehnološki kapaciteti. Ministarstvo zdravlja, u saradnji sa menadžmentom Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, preduzeće sve da se sve jedinice hitne medicinske pomoći na teritoriji cijele države maksimalno pojačaju i unaprijede uslovi za rad i pružanje pomoći, kako bi svi građani, bez obzira u kojoj opštini žive i da li su u strogom centru grada ili u najudaljenijem ruralnom dijelu opštine, imali bolju, kvalitetniju i prevashodno bržu zdravstvenu uslugu", kazala je ona.

Izražavajući zadovoljstvo što su stanovnici sa ovog područja dobili mogućnost da u svom mjestu stanovanja dobiju usluge hitne medicinske pomoći, Đeljošaj je rekao da je ovo veoma značajan projekat za Opštinu i njene građane.

Opština Tuzi otvaranje doma zdravlja
foto: Ministarstvo zdravlja

"Ovo je još jedan dokaz partnerstva lokalne uprave, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć i Ministarstva zdravlja, naše dobre komunikacije, zahvaljujući čemu je scijeli projekat realizovano veoma brzo. Mislim da je ovo model dobre saradnje i naravno tako ćemo nastaviti i ubuduće za dobrobit naših građana", kazao je on.

Niković je tom prilikom naglasio spremnost menadžmenta Zavoda da, kako je kazao, zapušten sistem hitne medicinske pomoći podigne na nivo regiona, pa čak i više.

Opština Tuzi otvaranje doma zdravlja
foto: Ministarstvo zdravlja

"Posebna odgovornost na meni je jer sam između dvoje kolega, dr Jelene Borovinić Bojović i dr Danila Jokića, da uradim nešto što je nama godinama smetalo, a nismo imali priliku da ispravimo, već smo bili opstruirani. Danas smo spremni da uradimo nešto na opšte dobro građana i da gerenalno kvalitet zdravstvene zaštite podignemo na viši nivo. Ovo će biti primjer partnerske saradnje i nadam se da će ova generacija napraviti nešto što generacije ispred nas apsolutno nisu htjeli ili nisu umjeli", poručio je direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.