Dugi redovi, čekanje satima i opšta nervoza - slika nikšićkog Doma zdravlja mjesecima

Nedovoljan broj ljekara, veći broj oboljelih i korona kriza uslovili su svakodnevnu gužvu ispred nikšićkog doma zdravlja. Pacijenti nerijetko čekaju od ujutro do 21 čas

26376 pregleda 17 komentar(a)
Danas ispred Doma zdravlja, Foto: Svetlana Mandić
Danas ispred Doma zdravlja, Foto: Svetlana Mandić

Dugi redovi, čekanje satima, nervoza pacijenata, ali i medicinskog osoblja - to je slika nikšićkog Doma zdravlja mjesecima. I jedni i drugi bi željeli da redova nema ali, kako sada stvari stoje, to se brzo neće dogoditi - što zbog sve većeg broja oboljelih, kako od kovida 19 tako i od drugih bolesti, što zbog nedovoljnog broja ljekara.

”Prošle nedjelje sam došla po papir djetetu za menzu i sebi za ljekove. Prvo sam bila u jutarnjoj smjeni, čekali smo ispred oko dva sata, da bi nam, kada smo ušli, rekli da rade tri doktora i da nas ne mogu primiti, nego da dođemo u 18 časova. Medicinsko osoblje, sestre i tehničari, su bili jako ljubazni, mada su oni izloženi svima nama kada nam saopštavaju da nas doktori ne mogu primiti”, kazala je “Vijestima” Vanja Draganić.

Kako tvrdi, kada su ona, ali i ostali pacijenti došli u 18 časova, opet im je rečeno da neće biti primljeni, ali da mogu da sačekaju do 21 čas ako se slučajno ukaže slobodno mjesto.

”Tu je bilo pacijenata kojima su trebali uputi za Klinički centar. Bila je žena čija je sestra hitno operisana i trebalo je da dobije terapiju. Takođe je nijesu primili, niko od nas nije bio primljen kod doktora. To je bio petak, a znate da se subotom ne izdaju ljekovi, niti uputnice. Faktički smo vraćeni kući”, priča Draganić.

Vanja Draganić
Vanja Draganićfoto: Svetlana Mandić

Svjesna je da su ljekari, od kada je krenula epidemija, preumorni, da pacijenti znaju da budu naporni, ali kada je zdravlje u pitanju mora se pronaći, ističe, najbolje rješenje.

”Znam da su oni dvije godine umorni od kovida i svega, znam i da smo mi pacijenti nekad naporni, ali ipak doktor kada nosi bijeli mantil on predstavlja nama nadu da ćemo se oporaviti, a ne takvo ignorisanje i vraćanje s vrata. Stvarno mi je zasmetalo, a znam da fali i pojedinih ljekova. Zadnju terapiju, vjerujte, nijesam ni dolazila u Dom zdravlja, nego sam je kupila. Ja sam bila u mogućnosti, ali ima onih koji ne mogu da plate testove, nalaze, terapiju”.

Draganić ističe da joj nije namjera da stvara tenzije, ali želi da ukaže na problem jer, kako je istakla, “treba povesti malo više računa o pacijentima”.

”Apelujem da se ljudi pregledaju na vrijeme, jer kod mehaničara možete da odete sjutra, preksjutra, radi se o autu, ali ljudski organizam nije auto. Mi moramo biti adekvatno i u vrijeme kada se požalimo pregledani. Tamo postoji kutija za ljekove koju mi zovemo bunar želja. Tamo ostavljate matični broj i ime, s tim da nam se nekada te želje ne ispune. Meni se dešavalo više puta da odem nakon dva ili tri dana, ili koliko mi se već kaže, ali ljekova nema. Više puta sam se obraćala sekretarici direktorice i kada ona kaže biće ljekovi nakon dva, stvarno i budu”.

Smatra da bi jedno od adekvatnih rješenja bilo to da se apsolventima medicine obezbijedi prostor u Domu zdravlja i da njihov jedini zadatak bude da prepisuju recepte i upute, a da se ljekari posvete pacijentima koji su prioritet. To bi, smatra Draganić, smanjilo redove i olakšalo svima.

I direktorica Vera Bulatović bi voljela da se tako lako može riješiti pomenuti problem, ali, kako ističe, teško je preko noći popraviti nešto što “vuče korijene iz prošlih vremena”.

”Politika prema zdravstvenom osiguranju i zdravstvenim radnicima uopšte nije bila zadovoljavajuća, tako da su ljekari u odlasku. Sindikat doktora medicine je stalno nagovještavao napuštanje našeg zdravstvenog sistema. Problem manjka doktora je u čitavoj zemlji. Svojevremeno su u Plužinama radila tri domicilna ljekara, a sada moramo da se snalazimo, da šaljemo ljekare iz Doma zdravlja Nikšić. Imamo terenske ambulante koje smo sveli na minimum. Ove bliže gradu smo zatvorili i ostavili medicinske sestre po sistemu prvih pomoći, a ostavili smo samo Kličevo i Vidrovan. Tu su vakcinacija, kovid ambulanta, kao i kovid patronaža i patronažna služba”.

Prema riječima Bulatović, jako je teško sa preko 700 oboljelih od kovid 19 da zadovolje sve potrebe, a korona je maltene ukinula izabranog ljekara.

Vera Bulatović
Vera Bulatovićfoto: Svetlana Mandić

”U Domu zdravlja više ne postoji izabrani tim, jer izabranog ljekara ne možete da nađete kada god hoćete, jer pošaljemo ga u Župu, Pivu, kovid ambulantu, a možda je izostao s posla iz subjektivnih ili objektivnih razloga. Imamo stalno otvorene konkurse za prijem novih ljekara, a Ministarstvo nam izlazi u susret po pitanju odlaganja početka specijalizacije, pa su ljekari koji su je dobili još u Domu zdravlja. Zbog velike iscrpljenosti ljekara morali smo angažovati dva penzionisana ljekara na vakcinaciji i oni nam pružaju veliku pomoć”.

Prema riječima direktorice Doma zdravlja, stalno su u potrazi za novim ljekarima i pedijatrima, ali njih nema.

”Po sistematizaciji iz davne 2008. godine, koja je vjerovatno prevaziđena zbog svih napredaka u tehnologiji, imamo 33 tima izabranih doktora za odrasle, a mi sada imamo 27. Oni treba da pokriju čitavu teritoriju i tu dolazimo do velikih problema i to u pisanju recepata i uputa, ne u pregledima, jer se pregledi završe, nekada i nakon 4-5 sati, ali se završe. Pisanje potvrda i recepata je problematično jer se ne smatra hitnim i onda se odlaže. Završi se i to, ali vjerovatno ne u onom trenutku kada bi trebalo. Ima pacijenata koji danas primijete da nemaju ljekova i trebalo bi da im se odmah napišu, pa budu nekoliko dana bez njih. Ja ih molim da se obrate prije nego izađe rok za prepisivanje novog lijeka, jer će recepti biti napisani, ali zbog manjka kadra i velikog broja postkovid pregleda ne stižemo sve odmah”, apelovala je Bulatović.

Na pedijatriji, kako je kazala, treba da bude deset ljekara, a oni ih imaju šest, među kojima je i jedan ljekar opšte prakse na ispomoć. Konkurs za, kako je kazala, “gotovog pedijatra” je raspisan, ali se niko nije javio.

Bonus video: