"Neistina je da su Aprcović i Kastratović tražile da kontrolišu rad odeljenja u bolnici u Baru"

"Molimo menadžment barske bolnice da se ne služi neistinama jer ne ide ljekaraka etika zajedno sa neistinom, mada imajući u vidu dešavanja u poslednje vrijeme očigledno je da u barskoj bolnici ide"

5492 pregleda 2 komentar(a)
Opšta bolnica u Baru, Foto: Arhiva Vijesti
Opšta bolnica u Baru, Foto: Arhiva Vijesti

Institut za socijalnu i obrazovnu politiku saopštio je danas da je neistina da su predstavnice grupe građana Nikolina Aprcović i Sara Kastratović na sastanku sa predstavnicima Opšte bolnice u Baru tražile da one kontrolišu rad odeljenja u toj bolnici, već da je to izvučeno iz konteksta.

Iz Instituta za socijalnu i obrazovnu politiku reagovali su na saopštenje Opšte bolnice u Baru.

Saopštenje pored Aprcović i Kastratović potpisuje i ispred 19 NVO Mitar Radonjić, izvršni direktor Instituta za socijalnu i obrazovnu politiku.

Institut za socijalnu i obrazovnu politiku
foto: Institut za socijalnu i obrazovnu politiku

"Prinuđeni smo reagovati na "zaključke" sa sastanka sa menadžmentom bolnice u Baru jer isti nisu usaglašeni sa nama da bi mogli biti tretirani kao zaključci a potom i zbog činjenice da je nekoliko neistina iznijeto u istom, ali krenimo redom. Prvo, zaključci sa sastanka ma koje vrste moraju biti usaglašeni od strane svih učesnika ili neko može imati izdvojeno mišljenje ali to očigledno menadžment barske bolnice ne zna jer su brže/bolje "potrčali" da se obrate medijima i pokušaju kreirati lažnu sliku u medijima ne bi li umanjili ljutnju i kritike koje su pretrpjeli od strane donosioca odluka iz Podgorice", ističe se u saopštenju.

Institut za socijalnu i obrazovnu politiku
foto: Institut za socijalnu i obrazovnu politiku

Iz Instituta za socijalnu i obrazovnu politiku dodaju da je "osnovna kultura i iskaz poštovanja ravnopravnosti polova da gospođi Mijović ne namećete rodnu ulogu pravnika već pravnice ali svakako to ostavljamo menadžmentu a na nama je da ukažemo da su žene i muškarci u svim oblastima ravnopravni u Crnoj Gori osim ako to u barskoj bolnici nije slučaj, a što nas ne bi začudilo".

"Drugo, napokon su priznali da treba da poboljšaju odnos ljekara i medicinskog osoblja prema pacijentima i time opravdali svaku našu aktivnost jer se ne poboljšava nešto što je dobro i na ovome im zahvaljujemo. Treće, neistina je da su predstavnice grupe građana tražile da one kontrolišu rad odeljenja u barskoj bolnici već je to izvučeno iz konteksta. Predstavnice grupe građana su tražile da se uvede dodatna eksterna i nezavisna kontrola odeljenja koja bi transparentno radila i to je sve. Molimo menadžment barske bolnice da se ne služi neistinama jer ne ide ljekaraka etika zajedno sa neistinom, mada imajući u vidu dešavanja u poslednje vrijeme očigledno je da u barskoj bolnici ide. Dalje, tačno je da protesti prestati neće, naprotiv - biće intenziviraniji sve dok se stanje u barskoj bolnici ne poboljša i tu nema pregovora", piše u saopštenju Instituta za socijalnu i obrazovnu politiku.

Oni navode da ih posebno raduje činjenica da su iz barske bolnice naveli da je "gospodin Hot (suprug preminule porodilje) iznio uočene nepravilnosti ali kako u ovom opskurnom saopštenju, tako i na jučerašnjem sastanku, menadžment nije imao odgovor a ni izgovor".

"Savjetujemo ubuduće menadžmentu barske bolnice da imenom i prezimenom, a zašto ne i akademskom titulom stanu iza svojih saopštenja kao što to činimo i mi ispred grupe građana i NVO jer na kraju krajeva, čovjek se drži za riječ a titula čovjeka je mnogo važnija od bilo koje druge, pa i doktorske. Takođe, predstavnice građana su iznijele niz konkretnih predloga, poput fondacije za porodilište što je pozitivna praksa u razvijenim zemljama, što je menadžment propustio da pomene u svom saopštenju, a iz njima znanih razloga", piše u saopštenju koje potpisuju Aprcović i Kastratović i Radonjić.

Oni dalje navode da su "dužni napomenuti da je predstavnik grupe 19 NVO Mitar Radonjić juče bio spriječen da dođe zbog zdravstvenih razloga ali da će danas na protestu iznijeti ono što juče nije imao priliku".

"Ovim putem pozivamo "menadžment" barske bolnice da prisustvuje protestu danas, kad već imaju vremena da pišu i šalju saopštenja, i u direktnom razgovoru sa građanima koji potpuno mirno iskazuju svoj bunt dođu do zajedničkog rješenja umjesto što se sa nama prepisuju putem medija jer će i ovo proći, oni će morati da unaprijede svoj rad a mi da koristimo njihove usluge i jedina je razlika da li ćemo tokom tog procesa sa osjećajem ljudske topline i uzajamnim osmjehom na licu to raditi ili ćemo se pamtiti po udaljenosti i nemogućnosti za razumijevanjem koje iskazuje "menadžment" i namjerno koristimo navodnike jer mi ne možemo znati zapravo kome se obraćamo jer su saopštenja potpisana u ime menadžmenta što nam ponovo, po ko zna koji put, govori koliko su ljekari barske bolnice udaljeni od svojih pacijenata kad neće ni svoje ime da stave ispod saopštenja. Dakle mi poručujemo - dođite da zajedno dođemo do rješenja", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: