SASTANAK U VLADIČANSKOM DOMU

Cetinje: Prvi zvanični susret Fejzića i mitopolita Mihaila

Sastanak je održan na inicijativu reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori, povodom nedavnih dešavanja vezanih za postavljanje krsta na Sat kuli u Podgorici
439 pregleda 117 komentar(a)
Rifat Fejzić, Mitropolit Mihailo, Foto: Pravoslavlje.me
Rifat Fejzić, Mitropolit Mihailo, Foto: Pravoslavlje.me
Ažurirano: 05.11.2017. 16:57h

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo sastao se danas, u Vladičanskom domu na Cetinju, sa reisom Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatom Fejzićem, prenosi portal CPC.

Kako se ističe, riječ je o prvom zvaničnoim sastanku poglavara Crnogorske crkve i Islamske vjerske zajednice u Crnoj Gori, a sastanak je održan na inicijativu Fejzića, povodom nedavnih dešavanja vezanih za postavljanje krsta na Sat kuli u Podgorici.

Prema riječima mitropolita Mihaila, Crna Gora mora čuvati jednako i hrišćanske crkve i islamske džamije, jer je to "kapital i bogatstvo i jedne zemlje i jednog naroda".

"Mi moramo kao što čuvamo crkve, da sačuvamo i džamije. To je vrijednost jedne zemlje. Nećemo kao što su neki radili. Imali ste u Beogradu stotine džamija, svaka je osim jedne uništena. I nju su ovog nesretnog rata zapalili. Nećemo to dozvoliti u Crnoj Gori, jer ovdje demokratija postoji, a sa demokratijom se može svemu stati na kraj. Vjerujem da će i Crna Gora to upotrijebiti. Vrijeme joj je da sačuva ne samo Islamsku vjersku zajednicu, ne samo CPC, nego i sve druge vjerske zajednice koje postoje u Crnoj Gori", poručio je Mihailo .

Kako je kazao, nema države u kojoj "postoji samo jedan čisti narod"

"Ovdje mi znamo da mi svi smetamo onima koji žele da proglase državu Crnu Goru drugom Srpskom državom. Neće moći i to neće biti, bar za sto godina, a poslije sto godina pitaćemo da li će biti i Srbije i Crne Gore, a ja mislim da hoće", poručio je Mihailo.

On je podsjetio da se Srpska pravoslavna crkva protivi izgradnji Srpske kuće u Podgorici, uz obrazloženje da „Srpska kuća je čitava Crna Gora“.

"Tu su se malo prevarili. Nije Srpska kuća Crna Gora, ovo je države Crne Gore i njenih građana i mislim da smo svi u zajednici da je sačuvamo kao što je i prije bilo. Da čuvamo prijateljstvo", ističe Mihailo.

Kako je kazao reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić, jedan od ciljeva sastanka je i mogućnost ostvarivanja saradnje između Islamske zajednice u Crnoj Gori i CPC.

"Došao sam u ime Islamske zajednice muslimana u Crnoj Gori i da se najiskrenije zahvalim vladici na razumijevanju i na podršci, bratskom njihovom i hrišćansakom odnosu prema nama. Na njegovom čojskom odnosu prema nama i daj Bože da ima Crna Gora više takvih ljudi. Ono što je Sat kuli, ja bih uporedio sa našim kapama. Ne smetaju jedna drugoj, ali ova je na mojoj glavi, a ta je na vašoj. Svjedoci smo bili ovih posljednjih dana između ostalog i priče o Sahat kuli i u svemu tome bilo je priča za i protiv postavljanja krsta na Sahat kuli. Kao što vidite da u jednoj prijateljskoj atmosferi sjedimo, i krst je pored mene, koji mi apsolutno ne smeta i prema kojem imam duboko poštovanje kao jednom svetom simbolu hrišćanstva .Isto tako vidite da gospodinu Mitropolitu ne smeta amdija na mojoj glavi što pokazuje moju pripadnost", kazao je on.

Fejzić je naglasio da mu stavovi pojedinaca daju nadu da vjeruje u građanski koncept države Crne Gore.

"Crnogorska pravoslavna crkva i njen mitropolit su svojim izjavama i ponašanjem prvo sačuvali su obraz Crne Gore, hrišćanskog crnogorskog naroda. Pokazali su hrišćanski odnos jer smo mi bliski i blizu živimo jedni sa drugima , a hrišćansko načelo je „ljubi bližnjeg svoga.Pokazali su čojstvo i junaštvo svojim odnosom većine prema manjini u Crnoj Gori, a mi vjerujemo u građanski koncept Crne Gore. Mi kao muslimani nemamo rezervnu državu. Mi smo i zaboravili buku onih koji su imali suprotna mišljenja od nas, zaboravili smo, i nećemo je ni pamtiti. Ali ćemo pamtiti i ostaće nam urezano prije svega ćutanje onih za koje smo mislili da neće ćutati i da će progovoriti o ovome", poručio je Fejzić.