Osnovni sud: Šaranović nezakonito razriješen

Kako piše u obrazloženju presude, Šaranović je u tužbi naveo da rješenje ne sadrži valjane razloge, da se kao jedan od razloga za razrješenje navodi pravosnažna presuda, koju je jedan od zaposlenih pokrenuo u vezi naknade materijalne štete po osnovu prava na prekovremene sate za period od 2009. do 2016. godine

6154 pregleda 5 komentar(a)
Šaranović, Foto: borispejovic@gmail.com
Šaranović, Foto: borispejovic@gmail.com

Osnovni sud u Danilovgradu utvrdio je da je direktor Više stručne škole “Policijska akademija” Boban Šaranović nezakonito razriješen sa te dužnosti i poništio rješenje Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta od 5. januara.

To se, pored ostalog, navodi u presudi Osnovnog suda u Danilovgradu u koju su “Vijesti” imale uvid.

”Usvaja se tužbeni zahtjev, pa se poništava rješenje Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta br.11001-607/21 od 05.01.20212. godine”, piše u presudi sutkinje Nine Radunović.

Kako piše u obrazloženju presude, Šaranović je u tužbi naveo da rješenje ne sadrži valjane razloge, da se kao jedan od razloga za razrješenje navodi pravosnažna presuda, koju je jedan od zaposlenih pokrenuo u vezi naknade materijalne štete po osnovu prava na prekovremene sate za period od 2009. do 2016. godine.

”Dakle za vrijeme kada Šaranović nije obavljao funkciju direktora”, piše u obrazloženju.

U odnosu na to da je Šaranoviću na teret stavljena zloupotreba službenog položaja u vezi sa sporovima koje je Policijska akademija izgubila u odnosu na pojedine zaposlene, u obrazloženju se navodi da je takva zloupotreba morala biti utvrđena u posebnom postupku.

”Što je izostalo, pa tužiocu nije pružena mogućnost da se brani, što pobijanu odluku čini nezakonitom”, navodi se u obrazloženju i dodaje da se eventualna zlupotreba službenog položaja “ne može utvrđivati diskrecionim tumačenjem sudskih presuda... već je potrebno da se postojanje ili nepostojanje zloupotrebe utvrdi u posebnom zakonitom postupku”.

U obrazloženju presude je i navedeno da je razrešjenje direktora JU VSŠ “Policijska akademija” Bobana Šaranovića nije zakonito i pravilno, te se moralo poništiti.

Dodaje se i da resorno ministarstvo na čijem je čelu Vesna Bratić, nije moglo samostalno, bez prethodne procedure, utvrđivati da li je Šaranović zloupotrebom položaja prouzrokovao gubitak sudskog spora. Šaranoviću se, kako se navodi, ne može pripisati u krivicu šteta koja je nastala za M.R, jednog od zaposlenih, u vrijeme kada Šaranović nije bio izabran za direktora, jer je za direktora izabran u novembru 2017, a šteta za zaposlenog je prouzrokovana u periodu od 01.09. 2009. do 04.11.2016. godine.

”U obrazloženju mog razrješenja stoji da sam smijenjen, zbog zloupotrebe službenog položaja zbog radnog spora koji je nastao dok nisam bio na čelu Akademije, kao i zbog radnog spora čija odluka nije pravosnažna. Nije mi omogućeno ni da se izjasnim o osnovanosti razloga za razrješenje, što je pravo zagarantovano Zakonom o upravnom postupku. Moja navodna zloupotreba položaja nije utvrđena na bilo koji pravno valjani način”, naveo je ranije Šaranović, reagujući na vijest o razrješenju.

Ministarka prosvjete za v.d. direktora, umjesto Šaranovića, postavila je profesora sa Policijske akademije Svetomira Kneževića.

Bonus video: