Edelkopf: Nije mali broj onih koji su nacistima pomagali i ćuteći, to nikada nije bio slučaj sa ljudima u Crnoj Gori

Predsjednik Skupštine Crne Gore, Aleksa Bečić, sastao se sa vrhovnim rabinom Krakova, Eliezerom Gurarijem, a svečanoj večeri je prisustvovao i rabin, Ari Edelkopf

2503 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore

Crna Gora je oduvijek istinski dom za Jevreje koji su živjeli na njenoj teritoriji, saopštio je rabin, Ari Edelkopf.

Iz Skupštine Crne Gore je saopšteno da se predsjednik Skupštine Crne Gore, Aleksa Bečić, sastao se sa vrhovnim rabinom Krakova, Eliezerom Gurarijem, a da je svečanoj večeri prisustvovao i rabin, Ari Edelkopf.

U saopštenju se navodi da je Edelkopf "podsjetio na primjere kada je kroz istoriju crnogorski narod nesebično pomagao Jevrejima, nikada ne okrećući glavu od stradanja Jevreja".

"Jedini ispravan stav je da ono što se dešava našim susjedima jeste stvar svih nas". kazao je Edelkopf.

Govoreći o Holokaustu, Edelkopf je kazao da "nije mali broj onih koji su nacistima pomagali i posredno, ćuteći", što, kako je kazao "nikada nije bio slučaj sa ljudima u Crnoj Gori".

Navodeći da istoriju ne treba zaboravljati, već da od istorije i kroz istoriju treba učiti, Edelkopf je istakao da antisemitizam, kao i problemi bilo koje druge manjine, ne smiju i ne mogu biti tema koja će zauzimati mjesto u novijoj istoriji.

Bečić je kazao da su Crnogorci i Jevreji kroz dugu istoriju zajedničkih odnosa oduvijek bili prijatelji, partneri i saveznici.

"I danas se svojim zalaganjem i djelovanjem snažno borim za vrijednosti koje je kroz istoriju uspješno i posvećeno promovisao jevrejski narod. To su mir, ljubav, sloga, zajedništvo, pozitivna energija i optimizam među ljudima svih vjera i nacija jer su to putevi bez alternative, putevi budućnosti. Iz velikih grešaka koje pamti istorija, očekujem da smo svi naučili, da se više nikada ne ponove, jer se svaka ponovljena graška još skuplje plaća i to ne treba zaboraviti", kazao je Bečić.

On je dodao da je Jevrejska zajednica u Crnoj Gori brojčano mala, ali lojalna, posvećena, ugledna i dobronamjerna.

"Često u životu brojevi ništa ne znače. Upravo je suživot dva naroda, vremenom, jačao i razvijao moralni kod ljudi sa ovih prostora", rekao je Bečić.

Vrhovni rabin Krakova, Eliezer je poručio da je obaveza svih onih koji jesu lideri da obezbijede pomoć svakom pojedincu zajednice, ali i zajednici u cjelini, bilo da je ona malobrojna ili mnogoljudna.

Kako je kazao "svaka je osoba kao cio svijet i zavređuje pažnju".

Bečić je rekao i "mi smo u Crnoj Gori privilegovani što imamo takvu jevrejsku zajednicu".

"Čast nam je da budemo vaši gosti i isto tako da vas prvom sljedećom prilikom dočekamo", kazao je Bečić.

Bonus video: