Koprivica: Da se na dnevnom redu Skupštine nađe inicijativa o osnivanju odbora za strane uticaje

Smatra da je posebno važno da se u susret izbornim i drugim procesima koji očekuju naše društvo, o stranim uticajima raspravlja u najznačajnijoj crnogorskoj instituciji, te da se na taj način preduprijede moguće tenzije, eskremizam i sukobi

7854 pregleda 12 komentar(a)
Koprivica, Foto: CDT
Koprivica, Foto: CDT

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) poziva predsjednika Skupštine Aleksu Bečića i poslaničke klubove da omoguće da se na dnevnom redu Treće sjednice Drugog redovnog zasijedanja nađe naš predlog o osnivanju radnog tijela Skupštine koje bi se bavilo nedozvoljenim stranim uplitanjima u demokratske procese, kazao izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica.

Koprivica smatra da je od 18. marta, kad je ovaj predlog upućen Skupštini i cjelokupnoj javnosti, prošlo dosta vremena i da bi bilo profesionalno i korektno čuti objašnjenje zašto se inicijativa, koju je podržalo 46 poslanika (URA, SNP, DPS, BS, SDP, SD), ignoriše.

"Zbog toga bi bilo posebno važno da se u susret izbornim i drugim procesima koji očekuju naše društvo, o stranim uticajima, bez obzira od koga oni dolazili, raspravlja u najznačajnijoj crnogorskoj instituciji a ne na ulici, mitinzima, medijima ili društvenim mrežama. Da se i na taj način, kroz tretiranje problema u okviru institucija, preduprijede moguće tenzije, ekstremizam i sukobi koji mogu biti izazvani i uplitanjima sa strane, a Parlament izgrađuje kao suštinski važno političko tijelo", navodi Koprivica.

Poziva sve poslaničke klubove koji su podržali ovu inicijativu da se založe da se ovaj predlog makar raspravi u Skupštini "kako bismo mogli vidjeti ko zaista zastupa evropske načine rješavanja problema".

"Podsjećamo da je naša inicijativa pripremljena po uzoru na Posebni komitet za strano miješanje u sve demokratske procese u EU (INGE), koji djeluje u okviru Evropskog parlamenta. Mandat INGE odbora EP je da radi na procjeni nivoa stranih prijetnji u različitim sferama: glavni nacionalni i evropski izbori širom EU; kampanje dezinformacija na tradicionalnim i društvenim medijima radi oblikovanja javnog mnijenja; sajber napadi koji ciljaju kritičnu infrastrukturu; direktna i indirektna finansijska podrška i ekonomska prinuda političkih aktera i subverzija civilnog društva. Vjerujemo da slično skupštinsko tijelo nikad nije bilo potrebnije Crnoj Gori", zaključio je Koprivica.

Bonus video: