Karišik: U proteklih deset mjeseci 27 prigovora na rad barske bolnice, sproveden postupak utvrđivanja odgovornosti

Karišik je kazao da su kadrovski osnažili službu zapošljavanjem specijalista - ginekologa, pneumofiziologa i pedijatra. Međutim, na konkurs za prijem specijalista interne medicine, anesteziologije, reanimatologije i intenzivne terapije, radiologije, neonatologije i kliničke biohemije nije se javio nijedan kandidat

5063 pregleda 5 komentar(a)
Karišik, Foto: Printscreen YouTube
Karišik, Foto: Printscreen YouTube

Većina pacijenata zadovoljna je liječenjem i tretmanom u Opštoj bolnici Bar, ocijenio je direktor te zdravstvene ustanove Igor Karišik, navodeći da, uprkos nedostatku specijalista iz interne medicine i ginekologije, uspijevaju da obezbijede kontinuiran proces rada.

Karišik je kazao da je u posljednjih deset mjeseci u barskoj bolnici obavljeno oko 35 hiljada specijalističkih pregleda i dijagnostičkih procedura, i oko 39 hiljada radioloških pregleda.

Kako je naveo, u tom periodu obavljeno je i oko 900 hiljada laboratorijskih pretraga, a bilo je 5.211 hospitalizacija sa ukupno 30,34 hiljade bolničkih dana.

“Uzimajući u obzir taj broj, smatramo da je većina pacijenata zadovoljna odnosom zaposlenih prema njima, medicinskim tretmanom i liječenjem“, kazao je Karišik agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, svi prigovori i sugestije su ozbiljno shvaćeni i razmotreni, i preduzete su mjere da se problemi riješe i da ne dođe do njihovog ponavljanja.

Karišik je rekao da je u proteklih deset mjeseci bilo 27 prigovora zaštitniku prava pacijenata, što je značajno manje od jednog procenta u odnosu na broj urađenih pregleda i intervencija.

Prigovori su se, kako je naveo, uglavnom odnosili na postupke zdravstvenih radnika, kašnjenje pregleda u odnosu na zakazani termin, kvalitet zdravstvene usluge i organizaciju zdravstvene službe.

“U svakom konkretnom slučaju razmatrali smo prigovore i brižnom pažnjom cijenili na šta su se odnosili, i u tom pravcu sprovodili postupke u skladu sa zakonom i organizovali sastanke Komisije za kontrolu kvaliteta na kojima su donošeni zaključci“, kazao je Karišik.

On je istakao da nijedan prigovor nije odbijen ili ostao nerazmotren.

Karišik je kazao da je sproveden postupak utvrđivanja odgovornosti zaposlenih i da su izrečene četiri kazne za povredu radne obaveze, dok su u dva slučaja izrečene disciplinske mjere opomene.

On je napomenuo da je u Komisiji za kontrolu kvaliteta sedam članova, od kojih su pet doktori specijalisti sa velikim radnim iskustvom, diplomirani pravnik i glavna sestra bolnice.

“Bolnica svim pacijentima obezbjeđuje 24-časovnu zdravstvenu zaštitu 365 dana u godini, sa garancijom da će sve dijagnostičke i terapijske procedure koje su propisane na sekundarnom nivou zdravstvene zaštite, biti sprovedene u skladu sa pravilima medicinske struke i etike”, rekao je Karišik.

Kako je naveo, ta zdravstvena ustanova je, u uslovima otežanih ekonomskih prilika, preduzela sve potrebne mjere za poboljšanje uslova rada i definisala prioritete po pitanju kadra i opreme.

Karišik je kazao da su kadrovski osnažili službu zapošljavanjem specijalista - ginekologa, pneumofiziologa i pedijatra.

On je rekao da je raspisivan i konkurs za prijem specijalista interne medicine, anesteziologije, reanimatologije i intenzivne terapije, radiologije, neonatologije i kliničke biohemije.

“Na žalost, na raspisane oglase nije se javio nijedan kandidat. Nešto od toga smo kompenzovali ugovorima o radu sa doktorima koji ispunjavaju uslov za starosnu penziju”, kazao je Karišik.

Prema njegovim riječima, organizovani su specijalistički pregledi angažovanog specijaliste reumatologa.

“Imajući u vidu potrebu dugoročnijeg planiranja kadrova, raspisane su i dodijeljenje specijalizacije iz oblasti interne medicine, ginekologije, radiologije, fizikalne medicine i rehabilitacije”, rekao je Karišik.

On je dodao da će u prvom tromesječju naredne godine biti raspisan novi konkurs za dodjelu specijalizacija.

Kadar će, kako je naveo, biti ojačan sa doktorima koji trenutno završavaju specijalizacije iz oblasti hirurgije, ortopedije, ginekologije, pedijatrije, anesteziologije, oftalmologije, infektologije, dermatovenerologije, radiologije i kliničke biohemije.

Karišik je kazao da je proširenjem sistematizacije povećan broj svih zdravstvenih radnika, da bi u budućem periodu spremnije odgovorili zahtjevima stanovništva koje gravitira bolnici Bar.

On je rekao da su u proteklih sedam mjeseci, uz pomoć Ministarstva zdravlja i donatora, uspjeli da završe projekat centralnog kiseonika i izgradnje kiseonične podstanice.

„I učinimo dostupnim 155 kiseoničnih mjesta, čime je pokriveno 80 odsto posteljnog fonda bolnice, što je bio prioritet u uslovima kovid pandemije”, precizirao je Karišik.

Prema njegovim riječima, u toku je nabavka novog aparata za CT dijagnostiku.

Karišik je kazao da je u posljednjih sedam mjeseci medicinska oprema dopunjena sa deset novih respiratora, jednim defibrilatorom, šest laringoskopa, 18 infuzionih i četiri špric pumpe.

On je rekao da je medicinska oprema dopunjena i jednim aspiratorom za potrebe pleuralne drenaže, i da se očekuje isporuka još šest, tri instrumenta za potrebe laparoskopske hirurgije i 32 pulsna oksimetra.

Kako je naveo, očekuje se i isporuke videolaringoskopa, aparata za anesteziju i portabilnog ultrazvučnog aparata.

Karišik je kazao da je, prema podacima Kliničkog centra Crne Gore, a na osnovu njihovih evidencija, procenat porođenih trudnica iz opštine Bar prethodnih pet godina iznosio između 1,5 do dva odsto, i da je za deset mjeseci ove godine taj procenat je 2,4 odsto.

“Jedan od mogućih razloga je i taj što smo u kratkom periodu ostali bez troje specijalista ginekologije i akušerstva. Takođe ustanova poštuje pravo pacijenta na slobodu izbora ordinirajućeg ljekara i ustanove u kojoj želi da se liječi”, rekao je Karišik.

On je kazao da trenutno nedostaju specijalisti iz oblasti interne medicine i ginekologije, ali da će po okončanju specijalizacija ustanova imati dovoljan broj izvršilaca.

“Uprkos nedostatku kadra, postojeći broj doktora je dovoljan da obezbijedi kontinuiran proces rada, o čemu svjedoči da u većini specijalističkih ambulanti ne postoje liste čekanja, a za postojeće ne iznose duže od 30 dana i odnose se na subspecijalističke grane”, zaključio je Karišik.

Bonus video: