Crne brojke zbog labavih mjera

Crna Gora je prošle sedmice imala 685,3 novozaraženih na 100.000 stanovnika, na 6. mjestu među 52 evropske zemlje. Vujošević tvrdi da se situacija može popraviti jedino masovnom vakcinacijom

26786 pregleda 56 komentar(a)
Mjere nisu restriktivne kao u većini evropskih zemalja (ilustracija), Foto: Savo Prelević
Mjere nisu restriktivne kao u većini evropskih zemalja (ilustracija), Foto: Savo Prelević

Uprkos tome što je Crna Gora prošle sedmice bila šesta u Evropi po broju novozaraženih, ali i peta u svijetu po broju preminulih građana od koronavirusa na 100.000 stanovnika, nadležni i dalje ne pooštravaju mjere po ugledu na susjedne i evropske zemlje.

Crna Gora je prošle sedmice imala 685,3 novozaraženih na 100.000 stanovnika, na 6. mjestu među 52 evropske zemlje, dok je na prvom mjestu bila Slovenija, a na petom Hrvatska. Međutim, građani Hrvatske moraju da imaju digitalnu kovid potvrdu za ulazak u bioskope, teretane, fitnes centre, noćne klubove, na proslave u ugostiteljskim objekitima, na sajmove, sportska takmičenja...

Slovenija je, s obzirom na nepovoljnu epidemilošku situaciju nedavno uvela oštrije mjere: u zatvorene prostore se ne može ući ukoliko ukoliko se uz kovid potvrdu (potvrdu o vakcinaciji, prelažanoj bolesti ili negativnom testu na koronavirus) ne pokaže i lični dokument. Zabranjena su javna okupljanja, svadbe, koncerti, a ograničenja važe i za trgovine, gdje je za jednog kupca predviđen prostor od 10 metara kvadratnih. Ne rade noćni klubovi, dok je ostalim lokalima ograničen rad do 22 časa.

U susjednoj Srbiji od prekjuče važe pooštrene mjere, prema kojima je kovid potvrda potrebna za ulazak u ugostiteljske objekte od 20, umjesto od 22 časa kako je to do sada bio slučaj, ali i u kladionice, kockarnice i slot klubove.

Što se tiče Kosova, koje bilježi relativno mali broj oboljelih na 100.000 stanovnika, građanima je zabranjeno kretanje posle ponoći, rad ugostiteljskih objekata je dozvoljen do 23 časa, obavezno je nošenje maski u zatvorenim prostorijama ali i na otvorenom, a potrebna je potvrda o vakcinaciji ili negativan test prilikom ulaska u javne institucije, ugostiteljske objekte ili tržne centre.

U Crnoj Gori ova mjera važi samo za ugostiteljske objekte, ali se uglavnom ne poštuje.

Vakcinacija je jedini spas, situacija vrlo loša

Epidemiolog Novica Vujošević ”Vijestima” je kazao da je epidemiološka situacija vrlo loša i nepovoljna i da se može poboljšati jedino masovnom vakcinacijom.

On je pojasnio da je Crna Gora od 1. do 7. novembra imala 21,55 odsto pozitivnih među testiranima, dok se toleriše do pet odsto, te da je dnevno od početka ovog mjeseca svakodnevno bilo zaraženo u prosjeku 5.136 osoba. Upozorio je da je dnevno od koronavirusa umiralo sedam ljudi.

Vujošević je istakao da jedino vakcinacija može da nas spasi, da imamo dovoljan broj roza različitih proizvođača i zdravstvenih radnika, ali da građani nisu pristupili ozbiljno problemu i situaciji. On je kazao da zagovara obaveznu vakcinaciju građana.

Vujošević je poručio da je posebno važno vakcinisati građane starije od 12 godina, a posebno radno sposobno stanovništvo, od 18 do 65 godine.

Zaključio je da će od 100 zarazežnih 30 oboljeti, najmanje petoro imati tešku kliničku sliku, dok će jedna ili dvije osobe preminuti od posljedica kovid infekcije.

”Nalazimo se na tački preloma i jedini način da zaustavimo širenje zaraze je da se svi vakcinišu”, poručio je on.

U Crnoj Gori je do juče sa dvije doze vakcinisano 39,8 odsto ukupnog stanovništva.

Bivša vlast zastrašivala, nova ne poštuje mjere

Sociološkinja Biljana Maslovarić za “Vijesti” je ocijenila da je ponašanje građana, koji u velikoj mjeri odbijaju vakcinaciju i poštovanje protivepidemioloških mjera, posljedica višedecenijskog odsustva kritičkog i logičkog načina razmišljanja kroz obrazovni sistem.

Ona je kazala da su teorijama zavjere skloni i ljudi koji su formalno obrazovani, te da je najlakše manipulisati poluistinama.

Maslovarić je istakla da se strašno pogriješilo u kampanji i da se dugo ćutalo, još kada je prije deceniju započeta kampanja antivaksera koji tvrde da MMR vakcina izaziva autizam. Ocijenila je da je nedostajalo razgovora, debata, tokom kojih bi pojedinci ukrstili različita mišljenja i na taj način se pokazala snaga argumenata.

Ona je kazala da je prethodna vlast, u prvom talasu koronavirusa, koristila metode zastrašivanja i odmazde, te da su građani na vrlo težak način, isprepadani i psihički opterećeni, provodili početak pandemije. Pojasnila je da su se kasnije desile političke promjene i da smo danas došli do toga da građani ne žele da poštuju mjere, nose maske, vakcinišu se, te da se premijer Zdravko Krivokapić ponaša “neusklađeno sa civilizacijskim vrijednostima”.

”Pojavljuje se u javnosti bez maske, ne drži distancu. Građani bi trebalo da bojkotuju premijera koji ne poštuje mjere”, istakla je ona.

Očekuje se porast BROJA zaraženih

Epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje (IJZ) Milena Popović Samardžić, gostujući u Bojama jutra Televizije Vijesti, kazala je da se očekuje da broj zaraženih koronavirusom u predstojećim zimskim mjesecima raste.

Ona je podsjetila da je preko 93 odsto svih preminulih u Crnoj Gori bilo nevakcinisano, ali i da nakon pet do šest mjeseci od primanja vakcine imunitet slabi, na osnovu čega bi, građani, kako savjetuje, trebalo da prime i treću buster dozu i to Fajzerove vakcine.

Od koronavirusa do juče u 15 časova preminulo je još šest osoba, a zabilježena su i 732 nova slučaja infekcije.

Bonus video: