Vandali nijesu fantomski već pravi

Petković tvrdi da nestanak plažnog bara nema veze sa hitnim mjerama

2238 pregleda 0 komentar(a)
Naperi na Adi, Foto: Ministarstvo
Naperi na Adi, Foto: Ministarstvo

Profesor Sava Petković iz Beograda kazao je da, u reagovanju na tvrdnje izvršnog direktora Ulcinjske rivijere Bojana Đakonovića, objavljene u prekjučerašnjim “Vijestima, ima dosta dezinformacija, i paušalnih ocjena “svojstvenih laicima koji žele da diskutuju o stvarima o kojima veoma malo znaju”.

Đakonović je, u reagovanju na Petkovićevu raniju izjavu, kazao da povodom tvrdnji profesora koje se tiču njegovog optimizma i toga što nije sačuvao naper “od fantomskih vandala”, ne želi da ulazi u dalju polemiku, osim da istakne nedavnu posjetu italijanskih eksperata.

”Prilikom obilaska Ade Bojane, eksperti iz Italije Robert Montanari i Kristijan Marazmi, kada je naper bio u mnogo boljem stanju nego sada, dali su jasne preporuke da se naper što prije ukloni jer nije dao nikakav efekat u spečavanju erozije. Naprotiv, situacija na Adi je alarmantna i nestale su ogromne površine plaže i pijeska a da jakog nevremena nije ni bilo”, kazao je tada Đakonović.

Petković u odgovoru navodi da to nijesu nikakvi fantomski, već pravi vandali.

”To lijepo piše u službenoj zabilješci saradnika JP Morsko dobro od 5. 10. 2021. Tamo stoji ‘da su nažalost, naišli i na tragove vandalizma, odnosno namjernog rasijecanja vreća skalpelom što je za svaku osudu’”, naveo je Petković.

Dodao je “da nažalost, Đakonović ne čita službene zabilješke Morskog dobra koje se tiču kontinuiranog monitoringa napera, od samog početka njegove izgradnje”.

Tvrdi da Đakonović zloupotrebljava posjetu eksperata iz Italije.

”To je čista izmišljotina, jer eksperti iz Italije nijesu dali takvu izjavu tokom online sastanka održanog sa predstavnicima Ministarstva i javnih preduzeća Crne Gore, na kojem sam i ja bio učesnik. Njih je šokiralo da ispražnjene plastične vreće plutaju po površini mora, a da ih niko ne uklanja. Dakle, uklanjanje praznih vreća, a ne napera”, kazao je Petković.

On je pitao da li je iko upoznao stručnjake iz Italije da je za izgradnju napera bila unaprijed određena cijena od 50 hiljada eura, koliko koštaju službena vozila nižih državnih funkcionera i lokalnih glavešina. O efikasnosti izgrađenog napera za zaustavljanje erozije plaže na Adi, istakao je Petković, govori i tekst iz službene zabilješke JP Morsko dobro od 5.10.2021. godine.

”Stanje napera je zadovoljavajuće poslije turističke sezone i evidentno je da su oni odigrali značajnu ulogu u očuvanju plaže sa strane prema bungalovima što je i bio prioritetni cilj”, citirao je Petković izvještaj JP.

Kazao je da izgled plaže ispred bungalova, u oktobru 2021, jasno svjedoči o rezultatima izgradnje napera za zaustavljanje erozije na Adi. Osvrćući se na nestanak plažnog bara i dijela obale rukavca Bojane, on je kazao da to nema nikakve veze sa projektom hitnih mjera sprečavanja erozije plaže na Adi.

”Bilo je samo pitanje obezbijediti plažu za ovogodišnju sezonu i to je urađeno. Projekat regulacije desnog rukavca rijeke Bojane je završen prije desetak godina ali ništa nije urađeno zbog nedostatka sredstava”, piše u odgovoru Petkovića.

Bonus video: