Apotekama ni cent, novac potrošen u avgustu

Iz FZO bez odgovora i u vezi sa tvrdnjama da su novi ugovori sa privatnim apotekama nezakoniti, jer su potpisani nakon 31. marta za tekuću godinu

21270 pregleda 20 komentar(a)
FZO, Foto: Boris Pejović
FZO, Foto: Boris Pejović

Privatne apoteke od septembra ove godine nisu dobile od države ni cent za izdavanje ljekova na recept, zbog propusta u Fondu za zdravstveno osiguranje (FZO).

Sagovornici “Vijesti” tvrde da je razlog kašnjenja u isplati novca to što su već u avgustu potrošena sva sredstva namijenjena privatnicima, po Odluci o rasporedu sredstava za ovu godinu. Tada je bila i posljednja isplata, za junske fakture.

Iz FZO juče nisu odgovorili zbog čega se apotekama ne isplaćuje novac za pružene usluge i kada mogu da očekuju isplatu.

Izvori “Vijesti” tvrde i da u toj ustanovi trenutno pokušavaju da obezbijede sredstva na toj poziciji.

Prema ugovorima koje je FZO potpisao sa privatnicima krajem septembra, a u koje su “Vijesti” imale uvid, ustanova se obavezala da će fakture plaćati u roku od 60 dana od dana fakturisanja. Sporazumom je predviđeno da se fakture dostavljaju do 10. u mjesecu za ljekove koji su izdati na recept u apotekama u toku prethodnog mjeseca. Ugovori su potpisani na period od dvije godine i važe do 30. septembra 2023.

FZO, na čijem je čelu Dragoslav Šćekić, krajem septembra je zaključio nove ugovore sa privatnim apotekama u kojima se izdaju ljekovi na recept. Od 1. oktobra lijek na recept moguće je, osim u 55 državnih, podići i u 79 privatnih apoteka, dok je ranije ugovor sa FZO imalo njih 189. Uslov je, između ostalog, bio da jedna privatna apotekarska firma u Podgorici može da odredi dvije apoteke, a u ostalim gradovima po jednu u kojima se može podići lijek na recept.

Sagovornici “Vijesti” tvrde da su novi ugovori sa privatnim apotekama nezakoniti, jer su potpisani nakon datuma koji je određen Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju. Iz FZO nisu odgovorili kako komentarišu ove navode.

U članu 82 Zakona piše da FZO za usluge, koje ne mogu da se obezbijede u zdravstvenim ustanovama iz mreže, može da zaključi ugovore i sa drugim ustanovama i to nakon sprovedenog javnog poziva. Prema članu 85 istog Zakona, direktor FZO potpisuje ugovore sa davaocima usluge najkasnije do 31. marta tekuće godine.

Vlada je, još u julu, usvojila Odluku o novoj mreži zdravstvenih ustanova, u kojoj su samo one čiji je osnivač država. Tada je saopšteno da će FZO, za usluge koje nije moguće pružiti u propisanom roku i na zadovoljavajući način u javnom zdravstvu, sklopiti ugovore sa privatnicima i to nakon javnog poziva “koji će biti objavljen u najkraćem roku”.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da je cilj Vlade, kada je usvojena nova mreža u kojoj su samo javne ustanove, bila da građanima, “umjesto dosadašnje nekolicine privatnika”, na raspolaganju bude mnogo više njih.

”Umjesto samo nekoliko, moći će da biraju između, kako očekujemo, više desetina privatnih ustanova, onda kad javni zdravstveni sistem nije u prilici da reaguje u propisanom roku”, rekla je ona.

FZO je u septembru raspisao javni poziv za privatne zdravstvene ustanove u kojima će se liječiti građani koji na određene usluge u javnom sistemu čekaju duže od 30 dana.

Javni poziv okončan je 5. oktobra, a iz ove ustanove nisu odgovorili kada se očekuje potpisivanje ugovora. Iz FZO nakon mjesec nema ni odgovora na pitanja u vezi sa žalbom pojedinih privatnih ustanova koje tvrde da je javni poziv diskriminatoran, jer ponudu mogu da podnesu samo one koje su osnovane i obavljaju djelatnost najmanje godinu.

Bonus video: