Medoks u posjeti Pljevljima: Ambasadorka položila vijenac na grob Čarlsa Vilijema Topa

Britanska ambasadorka, u pratnji brigadira Džona Bovrona i predsjednika Opštine Pljevlja, posjetila je humku Čarlsa Viljema Topa, člana engleske ljekarske misije u Prvom Svjetskom ratu, koji je liječio ranjenike oboljele od tifusa, pa je i sam obolio i sahranjen u Pljevljima.

7040 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Britanska ambasadorka u Crnoj Gori, Karen Medoks, boravila je danas u prvoj radnoj posjeti Pljevljima, gdje je razgovarala sa predsjednikom opštine Igorom Golubovićem a njena ekselencija položila je vijenac na grob Čarla Viljem Topa člana Engleske sanitarne misije, koji je prije više od jednog vijeka život položio liječeći građane Pljevalja u Prvom svjetskom ratu.

Iz Kabineta predsjednika opštine je saopšteno da je Golubović ambasadorku Medoks upoznao sa ekonomskim, privrednim, kulturnim i turističkim potencijalima Pljevalja, infrastrukturnim projektima koji su u fokusu rada pljevaljske lokalne uprave, kao i izazovima sa kojima se opština susrijeće u procesu zelene tranzicije.

“Istakavši da su Pljevlja centar energetike Crne Gore i da se najvećim dijelom Crna Gora električnom energijom snabdijeva iz pljevaljske Termoelekrane, Golubović je naglasio značaj pravedne energetske tranzicije kojom bi se u narednom periodu kompenzovala radna mjesta iz termoenergetskog sektora u nova, zelena radna mjesta i nove sektore razvoja privrede u opštini.Sagovornici su ocijenili da postoje potencijali za razvoj najsjevernije crnogorske opštine u oblasti turizma u dijelu valorizacije Borovičkog jezera smještenog četiri kilometra od Pljevalja, a da uz činjenicu da teritoriju Pljevalja čini 15 procenata obradive površine, 35 procenata šumskog bogatstva Crne Gore, postoji opravdanost u jaku vjeru da Pljevalja imaju dobru budućnost”, navodi se u saopštenju Kabineta predsjednika opštine.

Ambasadorka Medoks, kako je saopšteno iz Golubovićevog kabineta, ohrabrila ambiciju Opštine da doprinese tranziciji Crne Gore za korišćenju zelene energije.

Britanska ambasadorka, u pratnji brigadira Džona Bovrona i predsjednika Opštine Pljevlja, posjetila je humku Čarlsa Viljema Topa, člana engleske ljekarske misije u Prvom Svjetskom ratu, koji je liječio ranjenike oboljele od tifusa, pa je i sam obolio i sahranjen u Pljevljima.

Tom prilikom, kratkom ceremonijom i polaganjem vijenaca na grobu Viljema Topa – osnivača prve pljevaljske bolnice 1915. godine, obilježen je Remembrance Day – Dan sjećanja na doprinos britanskih vojnih i civilnih snaga u dva svjetska rata i kasnijim sukobima.

“Hvala vam puno na vašim velikodušnim riječima danas i takođe želim da se zahvalim vašoj zajednici na svoj brizi koju ste pokazali prema životu i grobu Čarlsa Viljema Topa. Imam nekoliko riječi koje bih danas željela da podijelim sa vama u čast Čarlsa Viljema Topa. Danas je 11. novembar, dan kada u Ujedinjenom Kraljevstvu i mnogim državama širom svijeta obilježavamo Dan sjećanja na one koji su služili i borili se za slobodu. Kao britanska ambasadorka, danas sam doputovala u Pljevlja da obilježimo život dr Čarlsa Viljema Topa. Doktor Top je kao član engleske medicinske misije živio u Pljevljima gdje je i radio. On je kao član engleskog Crvenog krsta uspostavio i radio u bolnici u Pljevljima, kojoj je zapravo posvetio svoj život. On je liječio i pružao podršku crnogorskoj vojsci i žrtvama tifusa u tom periodu, čija je žrtva i sam postao 24. aprila 1915. godine. U čast i zahvalnost za njegovu posvećenost za svog života u Pljevljima, sahranjen je upravo na ovom mjestu. Danas smo ovdje da ukažemo čast i da se sjetimo Čarlsa Viljema Topa, ali i svih onih koji su se borili za slobodu i čast i umrli na tom putu. U čast takvim ljudima, poznati britanski pjesnik Lorens Binjon je napisao poemu koja se zove “Palim borcima” koja glasi:

“Oni neće ostarati kao što ćemo ostarati mi koji smo ostali, starost ih neće umoriti, nit’ će ih godine oslabiti. Na zalazak sunca i na jutro, sjetićemo ih se”, kazala je ambasadorka Medoks u okviru obilježavanja ceremonije.

Brigadir Bovron naglasio je da mu predstavlja veliko zadovoljstvo što je u prilici da predstavi vojne snage Njenog Veličanstva.

“Kako je ambasadorka rekla, 11. novembar je datum kada se u Ujedinjenom Kraljevstvu aktivno obilježava Dan sjećanja, jer je upravo 11.11. u 11. časova 1918. godine bio momenat kada je oružje zaćutalo u Prvom svjetskom ratu. Ovdje smo danas da odamo čast sjećanju na gospodina Topa, ali pored toga i na sve one koji su stradali u ratovima od tada, bez obzira koje su nacionalnosti. Ovo uključuje one koji su umrli zbog rata, bez obzira na to da li su bili vojnici ili građani, one koji su bili povrijeđeni, ali i one koji i dalje žive sa posljedicama ratova. Simbol koji koristimo da ovaj sentiment pokažemo u Ujedinjenom Kraljevstvu je crveni cvijet maka. I upravo taj simbol danas ja nosim, jer je cvijet maka bio na poljima tokom Prvog svjetskog rata“, istakao je brigadir Bovron.

Ambasadorka Karen Medoks i predsjednik Opštine Pljevlja su se takođe sastali i sa glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice Pljevlja Feridom ef. Osmanagićem, kao i sa episkopom mileševskim Srpske pravoslavne crkve Atanasijem Rakitom i igumanom Manastira Svete Trojice Zosimom.

Radnu posjetu Pljevljima, ambasadorka Madoks je zaključila sastancima sa rukovodstvom Fudbalskog kluba “Breznica” i direktorom Elektroprivrede Crne Gore Nikolom Rovčaninom.

Bonus video: