Održavanje kuća u kontinentalnim krajevima: Kako se pripremiti za duge zimske dane

Desetogodišnja garancije na VELUX krovne prozore je osnovni pokazatelj kvaliteta VELUX proizvoda.

42982 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Velux
Foto: Velux
Velux
foto: Velux

Toplo vrijeme u ovom periodu godine nas je na momenat zavaralo da su zimski dani daleko ispred nas. Ipak, hladno vrijeme neupitno dolazi i u kontinentalnim i planinskim krajevima možemo uskoro očekivati i prvi snijeg. Održavanje kuće je konstantan proces ali je važno pred dolazak niskih temperatura, snijega i jakih vjetrova uraditi provjeru da li je kuća spreman za predstojeće zimske uslove. Za kuće u kontinentalnim i planinskim krajevima to je izuzetne važnosti. Šta je sve potrebno provjeriti prije dolaska hladnih zimskih dana?

Provjeriti instalacije

Električne instalacije u kući i stanu treba povremeno provjeravati kako ne bi došlo do pregorjevanja električni provodnika, kratkog spoja ili kvarova na električnim uređajima i sistemima za grijanje, ukoliko se napajaju električnom energijom. Održavanje instalacija treba prepustiti profesionalnim električarima te je potrebno barem jednom godišnje izvršiti provjeru kako spoljašnjih priključaka kućne instalacije tako i unutrašnjih strujnih vodova. Na ovaj način se smanjuje mogućnost kvarova i neželjenih situacija tokom zimskih dana.

Velux
foto: Velux

Kontrola sistema za grijanje

Početak sezone grijanja je krajnje vrijeme za provjeru tijela i sistema za grijanje. Servisiranje je neophodno, ali zavisi od tipa sistema, pa je potrebno da stručne osobe obave ovaj dio posla. Time će se obezbijediti pouzdanost rada i otkloniti mogućnost kvarova u hladnim zimskim danima. Peći i šporeti ne zahtijevaju veće provjere ali je svakako potrebno da se kontroliše čistoća dimnjaka i peći od nagomilanog pepela iz prethodne sezone. Kod etažnog grijanja potrebno je pozvati stručno lice koje će provjeriti ispravnost peći kao i propustnost bojlera. Kao i kod instalacija, tako i kod sistema za grijanje redovno servisiranje će pomoći da sistem ima duži i sigurniji vijek upotrebe.

Provjera prozora i vrata

Tokom zimskih dana neadekvatni prozori i vrata mogu biti glavni „krivci“ za gubitak toplote u prostoru, manjak prirodne svjetlosti, povećanu potrošnju električne energije i probleme sa kondenzacijom. U planinskim predjelima na sjeveru Crne Gore, gdje su temperature tokom zime znatno ispod nule, loši prozori mogu biti izuzetan problem, pa i pored grijanja prostorije se ne mogu dovoljno zagrijati. Posebnu pažnju treba posvetiti prostoru u potkrovlju. Ukoliko nisu postavljeni odgovarajući krovni prozori problemi sa energetskom efikasnošću i kondenzacijom mogu da se multiplikuju u odnosu na ostale prostorije. U ovim slučajevima, u zavisnosti i tipa krovne konstrukcije, čak za nekoliko sati ugradnjom VELUX krovnih prozora nove generacije od mračne i hladne prostorije, sa konstantnim korišćenjem vještačkom svjetlošću, može se napraviti lijepo i komforno mjesto za boravak. VELUX kovni prozori sa BDX setom omogućavaju značajno poboljšanje termo i hidro izolacija, a samim tim i prozračnost prostorija, manju potrošnja energije za grijanje i više prirodne svjetlosti. Svakako, desetogodišnja garancije na VELUX krovne prozore je osnovni pokazatelj kvaliteta VELUX proizvoda.

Ukoliko želite da adaptirate postojeće ili uredite novo potkrovlje, za besplatne konsultacije i posjete na teritoriji Crne Gore možete pozvati VELUX stručnjake, koji će vam pomoći da nađete najbolje rješenje za vaš prostor.