Apel stanara zgrade u Ulici "Novaka Ramova" u Nikšiću konačno će uroditi polodom: Saniraće se fasada i krov

Zgrada je izgrađena prije skoro sedam decenija, ima deset stambenih jedinica, a prvi stanari su se uselili 1953. i 1954. godine

8231 pregleda 5 komentar(a)
Zgrada u Ulici "Novaka Ramova", Foto: Svetlana Mandić
Zgrada u Ulici "Novaka Ramova", Foto: Svetlana Mandić

Godinama stanari zgrade u Ulici "Novaka Ramova" u Nikšiću pišu dopise lokalnoj upravi zbog krovne konstrukcije koja je u fazi raspadanja, nadstrešnice koja se konstantno obrušava, krova koji prokišnjava i fasade sa koje otpada malter.

Isto toliko vremena i "Vijesti" pišu o ovom problemu.

Uzalud – od nadležnih do sada nije bilo "ni glasa, ni java", a komadi betona nastavili su da padaju.

Srećom nikoga nijesu povrijedili.

U septembru su stanari uputili još jedan apel, ovoga puta, novoj vlasti.

Njihov apel i tekst u "Vijestima" izgleda da će konačno uroditi plodom – sanacija fasade i krova biće završena, kako su kazali iz nadležnog sekretarijata, do kraja godine.

"U sklopu Sekretarijata je i stambeni sektor. Na intervenciju ‘Vijesti’ izašli smo na lice mjesta i uvjerili se u kakvom je stanju zgrada. Formirana je Skupština stanara, a izvođač radova je dao ponudu koja će ući u hitne radove. Radi se o sanaciji fasade i krova i to će veoma brzo biti realizovano. U Nikšiću su fasade u najgorem stanju, a ova zgrada je prioritet", kazao je "Vijestima" Đorđije Manojlović, v.d. sekretara Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine.

Manojlović
Manojlovićfoto: Svetlana Mandić

Zgrada je izgrađena prije skoro sedam decenija, ima deset stambenih jedinica, a prvi stanari su se uselili 1953. i 1954. godine.

U njoj trenutno živi svega nekoliko stanara, dok su ostali stanovi ili napušteni ili izdati pod zakup.

Stanari nijesu u finansijskoj mogućnosti da problem sa oronulom zgradom riješe kako treba, a o tome najbolje govori to da je polovina krova pokrivena aluminijumom, dok je na drugoj polovini i dalje salonit koji je postavljen prilikom izgradnje zgrade.

Sa Manojlovićem je ispred zgrade bio i jedan od stanara, Radovan Tomić.

"Mislim da je ovo jedna od najstarijih zgrada u gradu, a dugi vremenski period nije bilo nikakvih ulaganja. Ne primjećujemo samo mi stanari u kakvom užasnom stanju je zgrada, već i prolaznici koji zastajkuju, gledaju u nevjernici i pitaju se je li moguće da na 50 metara od strogog centra grada postoji ovakva zgrada", kaže Tomić.

Tomić
Tomićfoto: Svetlana Mandić

Podsjeća da su on i drugi stanari nekoliko godina više puta obilazili nadležne u Opštini, ali da je sve ostalo na obećanjima ili bez njih.

"Govorili su i da imaju prioritetnije poslove. Prije dva mjeseca ispod krova se odlomila betonska ploča u ranim jutarnjim satima, što je puka sreća. Ispred zgrade nije bilo prolaznika ni stanara, a da je bilo moglo se desiti ono najgore, a neki od optuženih da se nešto desilo bili bismo mi stanari", kaže Radovan dok pokazuje mjesto odakle se odlomila ploča.

Zahvalni su, kaže, Manojloviću što ih je odmah obišao, vidio u kakvom se stanju nalazi zgrada bivšeg Željezničko-transportnog preduzeća (ŽTP), i obećao im pomoć.

I Tomić i Manojlović su svjesni činjenice da su fasade zgrada u gradu pod Trebjesom u jako lošem stanju i da će trebati i novca i vremena da im se vrati stari sjaj.

Manojlović i Tomić
Manojlović i Tomićfoto: Svetlana Mandić

"Nije lako sve uraditi tako brzo. Treba vremena, jer dugo godina se u tom pravcu nije radilo onako kako je trebalo da se radi. Zato im predstoji dug i težak posao i saradnja i sa građanima i sa drugim službama koje utiču na adaptaciju, popravku i stvaranje boljih uslova za građane ovoga grada", kaže Tomić.

Manojlović ističe da pored pomenute zgrade, još tri zahtijevaju hitnu intervenciju i sve će biti završene do Nove godine.

"U ‘Petoj proleterskoj’ imamo zgradu gdje je neodgovorni vlasnik ostavio neurađen krov i ugrozio dva–tri stana ispod i to će biti njegova obaveza da završi. Imamo zgradu u ‘Džonsonovoj’ i u Ulici ‘Ivana Milutinovića’ i to ćemo kao prioritetno završiti do Nove godine", kazao je on.

Manojlović ističe da će Opština budžetom za narednu godinu izdvojiti oko 100.000 eura za sanaciju fasada i da će stanari, odnosno Skupština stanara, moći da apliciraju.

Od lokalne uprave mogu dobiti 25 odsto sredstava, a maksimalan iznos po fasadi je 20 hiljada eura.

U Nikšiću postoji 470 zgrada, a u oko 380 je formirana Skupština stanara.

Na proljeće program za rješavanje ravnih krovova

Prema riječima Manojlovića u fazi je izrada programa koji se odnosi na rješavanje ravnih krovova.

"Opština će ponuditi investitorima da izrade stanove na ravnim krovovima, a oni će zauzvrat sanirati fasade i ravne krovove. Od toga bi svi imali koristi - Opština kroz naplatu komunalija, stanari bi dobili uređene zgrade, a investitori stanove koje bi mogli da prodaju", kazao je Manojlović.

Prema njegovim riječima u toku je mapiranje grada, a za sada je oko 20 zgrada koje bi mogle da uđu u taj program.

Očekuje da program ravnih krovova sa realizacijom počne na proljeće.

Bonus video: