Kolašin: Planiraju više prihoda i davanja, ali i zaposlenih

Opština Kolašin planira budžet koji je za 570.000 veći od ovogodišnjeg, kao i zapošljavanje turističkog inspektora, “inženjerskih kadrova” i računovođe u Odjeljenju za trezor lokalne uprave

3712 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Budžet Opštine Kolašin za izbornu 2022. godinu predložen je u iznosu od 5,24 milona eura.

To je čak za 12 odsto, odnosno 570.000 eura više od iznosa na koji su planirani ovogodišnji prihodi i rashodi.

Sopstveni prihodi te lokalne uprave naredne godine trebalo bi da budu blizu 1,2 miliona eura, što je tek nešto više od petine ukpnih prihoda. Planirano je da se od poreza na nepokretnosti prihoduje 450.000 eura, što je povećanje od četiri odsto u odnosu na ovogodišnji plan. Na primjer, prirez porezu na dohodak fizičkih lica planiran je na 170.000, a naknada za uređivanje i izgradnju građevinskog zemljišta na 400.000 eura.

Ustupljeni prihodi u ukupnim prihodima budžeta učestvuju sa 1,39 milona eura i čine više od četvrtine ukupnih prihoda. Opština Kolašin za narednu godinu računa na 1,3 miona eura iz Egalizacionog fonda, a sve “prema planu akontativne raspodjele za 2022. i očekivane konačne raspodjele za 2021.godinu”. Prihodi od donacija planirani u iznosu od 690.000 eura.

Oko 900.000 u opštinsku kasu sliće se od poreza na dohodak fizičkih lica. Porez na promet nepokretnosti, kao i porez na nasljeđe i poklon, planirani su na 200.000 eura, a približno toliko biće i naknada na korišćenje prirodnih dobara.

Tekući rashodi činiće biše od 71 odsto ili blizu 3,7, a kapitalni budžet 1,5 miliona eura. Na zarade zaposlene u organima i službama lokalne uprave naredne godine planirano je da bude potrošeno više od petine budžeta ili 1,14 miliona eura. Predviđeno je i ponovno povećanje broja zaposlenih.

”Zarade zaposlenih u tekućem budžetu učestvuju sa 30,4 odsto. Trenutni broj zaposlenih u Opštini je 96, dok predviđeni broj izvršilaca prema važećim aktima o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta iznosi 113 (uključujući Službu zaštite i spašavanja sa 17 zaposlenih). Povećanje je neophodno radi stvaranja kadrovskih uslova za efikasno i efektivno obavljanje poslova i radnih zadataka. Zbog navedenog je tokom 2022. godine predviđeno zapošljavanje manjeg broja izvršilaca na važnim pozicijama poput inspektora i savjetnika”, obrazloženo je u nacrtu Odluke o budžetu.

Objašnjavaju da je planirano zapošljavanje turističkog inspektora, ojačavanje kapaciteta Sekretarijata za prostorno planiranje komunalne poslove i saobraćaj, kojem “nedostaju inženjerski kadrovi”. Neophodno je, obrazlažu iz izvršne vlasti, i zapošljavanje računovođe u Odjeljenju za trezor lokalne uprave.

Kapitalni budžet, kako je objašnjeno biće trošen na izradu projektne dokumentacije za adaptaciju i rekonstrukciju objekata lokalne infrasrukture, na projektovanje, izgradnju i rekonstrukciju gradskih saobraćajnica, izgradnju i unapređenje sportske infrastrukture. Radiće se, najavljuju iz lokalne uprave, na poboljšanju upravljanja vodosnabdijevanjem, sanaciji vodovodne mreže, regulaciji vodotoka i rješavanju problema parkiranja i regulacije saobraćaja u užem gradskom jezgru.

Planirani iznos za transfere institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru je oko 886.000 eura, što je za čak 33 odsto više nego ove godine. Za institucije, pojedince i NVO biće potrošeno 741.575 eura. Planirana je značajano povećana podrška civilnom sektoru, sportu, za stipendije, a čak trostruko povećanje trensfera Crvenom krstu...

Bonus video: