Mještani Peškovića ne mogu ni do kuća, a kamoli do grada

Mještani Peškovića kod Rožaja godinama apeluju da im bar naspu put koji su uništili koncesionari

3067 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Na samo tri i po kilometra od Rožaja, više od dvadeset mještana sela Peškovići decenijama muče muku da dođu do svojih kuća, ili da se za bilo kakvu potrebu spuste u grad, zbog katastrofalno lošeg puta.

Stanovnik tog sela Safet Vukelj kaže da su se uzalud do sada obraćali svim valstima, koliko ih se smijenilo u Rožajama, ali da im niko nije ni pokušao da okrene glavu.

”Obraćali smo se i ministrima iz Rožaja dok su bili u vlasti, oni su prebacivali problem na lokalnu upravu. A nema jednog funkcionera iz Rožaja da nema kuću u Podgorici ili Baru koju je sagradio od šume iz našeg sela”, tvrdi Vukelj.

On ističe da je put u tako lošem stanju, da se praktično ide sa kamena na kamen, posebno preko nekoliko propusta preko rijeke Ibarac.

”Pogledajte u kavom stanju su ti propusti. Decenijama su koncesionari izvlačili šumu odavde, a ni kamion šljunka nisu nasuli, niti su jedan most napravili. Neko nam je rekao da koncesionari za korišćenje puta plaćaju opštini dva do tri eura po kubiku drveta. Mi znamo da se u naše selo ništa od toga nije vratilo”, kaže Vukelj.

Stanovnik sela Peškovići dodaje da su do sada poslali ni sam ne zna koliko dopisa lokalnim vlastima, ali da nikada nisu dobili odgovor.

”Ne znam šta smo mi. Stanovnici drugog reda. Ne tražimo mi magistralu i asfalt, nego samo da naspu put i urede prelaze preko rijeke, da možemo za hitne potrebe da lakše dolazimo u grad”, tvrdi Vukelj.

On upućuje apel novim državnim vlastima, odnosno Ministarsvtu poljoprivrede, da učine nešto po tom pitanju i da neko konačno okrene glavu mještanima ne samo ovog, nego i mnogih drugih, brojnih sela sa na sjeveru, sa područja gdje se nemilosrdno eksploatišu šume, bez elementarne koristi za lokalno stanovništvo.

Predsjednik Opštine Rožaje Rahman Husović (BS) ističe da je naslijedio toliko problema od bivših predsjednika, da, kako kaže, ne može da postigne sve da riješi u par godina svog mandata.

”Znam za taj put da je u katastrofalnom stanju. Tamo je neko obećao neki most prije šest godina i nije završio. A ja sam završio za kratko vrijeme. Kada ćemo završiti i taj put, ne mogu da obećam precizno, ali da ćemo se truditi i njima i svim drugim seoskim domaćinstvima da pomognemo, to je sigurno”, kazao je Husović “Vijestima”.

On je dodao da ne želi da se ponaša neodgovorno i da obećava i preuzima što ne može da plati.

”Ne mogu da ugovaram poslove ako ne mogu da ih platim. Ne želim to da radim, da se poslije vučem po sudovima, to mi ništa ne treba. Ja tako ne radim. Radim sistematski, i trudimo se da problem po problem rješavamo. A taj problem albanskog sela Peškovići star je trideset godina, i niko nije pokušao da ga do sada riješi. Tamo jeste mali broj kuća, ali ćemo sigurno raditi na tome da popravimo put kada stigne na red u pogledu naših skromnih opštinskih sredstava”, rekao je Husović.

I predsjednik Opštine Rožaje priznaje da su koncesionari na mnogim područjima uništili puteve.

”Mi smo neke prevoznike kaznili i nastavićemo da kažnjavamo. Polako uvodimo red, ali ne možemo to sa skromnom kasom i preko noći da uradimo”, rekao je Husović.

Bonus video: