Smanjena upotreba antibiotika u Crnoj Gori

Lo Fo Wong je istakao da su kadrovski i prostorni kapaciteti referentne laboratorije na visokom nivou, a da će SZO i dalje biti podrška u osnaživanju kapaciteta i regionalnom povezivanju referentne laboratorije
144 pregleda 0 komentar(a)
Antibiotici, Foto: Shutterstock
Antibiotici, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.11.2017. 16:04h

U Crnoj Gori je smanjena upotreba antibiotika na primarnom nivou zdravstvene zaštite, u periodu od 2011. do 2016. godine, za 12,5 odsto, saopšteno je na sastanku predstavnika Ministarstva zdravlja sa ekspertima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Sekretar Ministarstva zdravlja Nikola Antović sa saradnicima razgovarao je program menadžerom SZO za Evropu, Danilom Lo Fo Wong i konsultantkinjom Arijanom Tambić sa fokusom na osnove koncepta dobrog upravljanja i pravilne upotrebe antibiotika u bolničkom sektoru.

Sastanku je prethodio menadžerski sastanak o ukupnim benefitima dosljedne primjene programa dobrog upravljanja antibioticima u bolnicama.

SZO eksperti su obišli referentnu laboratoriju za antimikrobnu rezistenciju u okviru Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Lo Fo Wong je istakao da su kadrovski i prostorni kapaciteti referentne laboratorije na visokom nivou, a da će SZO i dalje biti podrška u osnaživanju kapaciteta i regionalnom povezivanju referentne laboratorije.

"Tambić je iznijela iskustvo hrvatske kada je u pitanju antimikrobna rezistencija i navela da je impresionirana dobrim rezultatima Ministarstva zdravlja Crne Gore u smanjenju upotrebe antibiotika na primarnom nivou zdravstvene zaštite, koja za period od 2011 -2016.godine iznosi 12,5 procenata manje", kaže se u saopštenju.

Antović je podsjetio eksperte SZO da je Ministarstvo zdravlja Crne Gore, poštujući i slijedeći poruke i savjete međunarodnih institucija, prije svega SZO i Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, postavilo strateške ciljeve u oblasti rezistencije na antibiotike donošenjem Nacionalne strategije za kontrolu rezistencije bakterija na antibiotike.

Ministarstvo zdravlja je institucionalizovalo Nacionalnu interdisciplinarnu komisiju za kontrolu rezistencije na antibiotike, koja okuplja stručnjake razliČitih profila i ima za cilj da radi na savladavanju problema rezistencije na antimikrobna sredstva.

Bonus video: