Udruženje fizijatara: Država kao većinski vlasnik Instituta da pomogne u izlaženju iz aktuelne krize

"U situaciji u kojoj se Institut Igalo nalazi, smatramo neophodnim da se čuje i glas struke, prvenstveno Udruženja fizijatara Crne Gore. Podršku ovom pismu dala su i sva udrženja za fizikalnu i rehabilitacionu medicinu u okruženju", navodi se u saopštenju

4269 pregleda 2 komentar(a)
Institut “Simo Milošević", Foto: Slavica Kosić
Institut “Simo Milošević", Foto: Slavica Kosić

Smatramo da je najmanje što tražimo da država Crna Gora prepozna Institut "Dr Simo Milošević" i kao njegov većinski vlasnik aktivnim pristupom pomogne u procesu izlaženja iz aktuelne krize, saopšteno je danas iz Udruženja fizijatara Crne Gore.

Oni su dodali da su sa krizom u Institutu upoznati i Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo ekonomskog razvoja, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, kao i čelnici opštine Herceg Novi.

Izvršni odbor Sindikalne organizacije Institut "Dr Simo Milošević" Igalo je na sjednici održanoj 12 novembra donio odluku o štrajku upozorenja koji će, kako su dodali, biti organizovan sjutra (utorak 16. novembar) u 10 sati i da će trajati jedan čas.

"U situaciji u kojoj se Institut Igalo nalazi, smatramo neophodnim da se čuje i glas struke, prvenstveno Udruženja fizijatara Crne Gore. Podršku ovom pismu dala su i sva udrženja za fizikalnu i rehabilitacionu medicinu u okruženju. Takođe smo sigurni da će i druga udruženja ljekara iznijeti svoj stav, svjesni neophodnosti rehabilitacije kao nastavka njihovih prethodnih intervencija", navodi se u dopisu Udruženja.

Navode da rehabilitacija ima za cilj da obezbjedi ljudima podršku da žive nezavisno i samostalno, pri čemu nastupa holistički, uzimajući u obzir funkcionalno i organsko jedinstvo ličnosti. te da je pravo na rehabilitaciju osnovno ljudsko pravo, koje je podržano poveljom Ujedinjenih Nacija kroz njene standarde (1993).

Ističu da godišnje u Institutu svoje pravo na rehabilitaciju ostvari oko 4.600 do 4.800 osiguranika Fonda zdravstva Crne Gore, od čega oko 750 su djeca, dominantno do tri godine života.

"U svojih 73 godine postojanja Institut Igalo je u rehabilitaciji dao nemjerljiv doprinos, kako u zemlji tako i van njenih granica, a preko 50 godina (od 1969.) je prisutan na evropskom tržištu svojim proizvodom, čime se malo kompanija u zemlji može pohvaliti, a u medicini još manje. Svojim znanjem i rezultatima je Institut Igalo postao prepoznatljiv brend na visokozahtjevnom zapadnom tržištu". zaključuje se u dopisu.

Bonus video: