Bratić: Ne postoji zločinac koji je nanio zlo CG kao Šehović; Šehović: Bratić ima anticivilizacijske stavove

Tokom izlaganja Šehović rekao da je na čelo četiri resora dovedena osoba sa “anticivilizacijskim, a nerijetko i šovinističkim stavovima”, zbog čega ga je opomenula potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak

43421 pregleda 322 komentar(a)
Bratić, Foto: Screenshot/Youtube
Bratić, Foto: Screenshot/Youtube
Ažurirano: 16.11.2021. 14:11h

Skupština je danas nastavila rad raspravom o izmjenama i dopunama Zakona o sportu.

Predviđeno je da rasprava o ovoj tački traje dva sata.

Na dnevnom redu treće sjednice drugog redovnog zasjedanja Skupštine, koja je počela u petak, je i inicijativa za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povrijedio Ustav prilikom događaja na Cetinju.

Poslanici će raspravljati i o interpelacijama o vođenju politike Vlade u oblastima vanjske politike, prosvjete i poljoprivrede, kao i izmjenama Zakona o unutrašnjim poslovima.

Na dnevnom redu su izbori, imenovanja i razrješenja.

Izmjene i dopune Zakona o sportu na sjednici je obrazložila ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić.

Podsjetila je da predloženim izmjenama Crna Gora ispunjava međunarodno preuzete obaveze koje su proistekle ratifikacijom UNESCO Međunarodne konvencije protiv dopinga u sportu i Antidoping konvencije Savjeta Evrope.

Predloženim odredbama predviđeno je da se formira Komisija za antidoping, koja će imati svojstvo pravnog lica i biti nezavisna u radu.

Ovo pitanje je aktuelizovano krajem septembra nakon što su resorno Ministarstvo i bivši v.d. direktora Uprave za sport Vasilije Lalošević razmijenili optužbe o tome zašto su crnogorski sportisti bili pred isključenjem jer Svjetskoj antidoping agenciji (WADA) nije dostavljen Upitnik za prošlu godinu.

Lalošević je smijenjen, a umjesto njega je izabran Marko Begović.

Tokom izlaganja je poslanik Socijaldemokrata Damir Šehović rekao da je na čelo četiri resora dovedena osoba sa “anticivilizacijskim, a nerijetko i šovinističkim stavovima”, zbog čega ga je opomenula potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak.

Ona ga je upozorila da je to lična kvalifikacija i da povede računa.

On je istakao da crnogorskim sportistima i dalje prijeti ili isključenje sa svih takmičenja ili nemogućnost takmičenja pod svojom zastavom i himnom.

Šehović je optužio Bratić da se ozbiljno poigrava i sa kulturom i sa sportom.

Bratić je, odgovarajući Šehoviću, kazala da ne postoji ratni zločinac koji je nanio zlo Crnoj Gori "kao Damir Šehović i SD".

Nju je, nakon ove izjave, upozorila Bošnjak.

"Znam da je politički profitabilno da se kvalifikuje na ličnoj osnovi, ali ja to neću dozvoliti", kazala je Bošnjak.

Bratić je poručila da joj je jasan otpor opozicije, jer su upravo oni ti koji su od sporta napravili partijsku mrežu koja se ovim izmjenama Zakona o sportu razbija i dodala da je krivica prethodne vlasti jer se usaglašavanje trebalo obaviti 2015. godine.

Rekla je da mora da odgovori na kvalifikaciju nje kao šoviniste i objasnila da je jedan od njenih predaka jedini crnogorac koji je dobio prestižni američki orden nakon slavne pogibije u bici na Verdenu i pitala Šehovića da li i on ima takve pretke za pohvaliti se.

“Ministarko Bratić niko nikad nije ponizio obrazovni sistem Crne Gore kao što ste vi to učinili. Prvi put je ponižen kad smo dobili ministra prosvjete koja sebe zove "žena četnik".Ponižen je drugi put kad smo dobili člana Vlade koji tvrdi da su Crnogorci rezultat etničkog inžinjeringa, ponižen je i kad je svih 250 direktora po nacionalnom i političkom ključu nezakonito smijenila. Mislim da je najbolje okrakterisala vaš rad vaša prva saradnica koja je kazala - ko je vas poznavao ni pakao mu neće teško pasti. Znali smo do danas da imamo jednog medicinskog fenomena u Vladi, danas vidimo da imamo makar još jednog”, odgovorio je Šehović.

Bonus video: