Hadžić: Uvećati, a ne ukidati sredstva za saradnju sa dijasporom

"Mislim da je Uprava za saradnju sa dijasporom-iseljenicima kolaterala najavljenih mjera ukidanja garantovanih suma i da je išla u paketu sa svim ostalim institucijama", kazao je Hadžić

4472 pregleda 9 komentar(a)
Hadžić, Foto: Savo Prelević
Hadžić, Foto: Savo Prelević

Vršilac dužnosti direktora Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima Seid Hadžić kazao je da je iznenađen odlukom Vlade kojom se ukida obavezno budžetsko izdvajanje sredstava za saradnju sa dijasporom-iseljenicima.

Rekao je da će u narednim danima voditi niz razgovora sa najodgovornijim članovima Vlade sa ciljem "prevazilaženja nastalog problema", uz jasnu preporuku da se umjesto ukidanja obaveznog budžetskog izdvajanja sredstava taj nominalni iznos zakonski poveća.

"Mislim da je Uprava za saradnju sa dijasporom-iseljenicima kolaterala najavljenih mjera ukidanja garantovanih suma i da je išla u paketu sa svim ostalim institucijama, te da ovo ne razumijem kao direktni napad na dijasporu kako to određeni politički akteri populistički prezentuju u ovom trenutku, već kao još jednu ishitrenu i nedovoljno pripremljenu odluku", saopštio je Hadžić.

Rekao je da u Upravi nisu obaviješteni o tom, niti su konsultovani, a da su o svemu upoznati putem medija. "Koliko sam razumio u komunikaciji sa ministrom Radulovićem i kolegama iz Ministarstva vanjskih politika, da ni oni nisu niti konsultovani, niti obaviješteni o najavljenim mjerama. Što je vrlo pogrešno i takav način komunikacije neće dovesti do boljitka ni na jednom polju, ne ulazeći u namjere donosioca odluke", ističe Hadžić.

Kazao je da je preporuka Uprave išla u pravcu povećanja sredstava za saradnju sa dijasporom za sljedeću godinu u odnosu na prethodnu. To je, kako navodi, nominalno i prihvaćeno, a odlukom o ukidanju zakonske osnove se "otvara prostor manipulacije i eventualne relativizacije u budućnosti".

"Nažalost, mislim da mi kao društvo još uvijek dijasporu ne doživljavamo kao strateškog partnera države, demografsku, naučnu, kulturološku, ekonomsku, sportsku… bazu koja je izgrađena na teškim osnovama iseljavanja naših građana iz Crne Gore, ali čiji ogroman potencijal predstavlja neprocjenjivo blago u svakom smislu."

"Najveći direktni investitor – godinama taj doprinos premašuje pola mijarde eura, najsigurniji oslonac u krizama – pandemija Covid 19 je to praktično i pokazala, sigurna baza reprezentativnog sporta i siguran bedem crnogorske države u svakom smislu zaslužuje bolji i suptilniji tretman svih nas u Crnoj Gori", saopštio je Hadžić.

Bonus video: