traže da se obezbijedi nesmetan rad i da odmrznu autobuske linije

Licencu oduzeli, radnici opet na ledini

Nakon odluke Direkcije za drumski saobraćaj o Autobuskoj stanici u Beranama, zaposleni u “Simon vojažu” apeluju da im se omogući da ponovo rade

24160 pregleda 3 komentar(a)
Haos ispred Autobuske stanice, Foto: Tufik Softić
Haos ispred Autobuske stanice, Foto: Tufik Softić

Radnici beranskog prevoznog preduzeća “Simon vojaž” u stečaju obratili su se pismom stačajnom upravniku Saši Zejaku u kojem mole i apeluju da uloži svoj trud i autoritet i da poslije pune tri godine radnike te firme u stečaju vrati na posao, a firmu ponovo pokrene i stavi na mjesto koje zaslužuje.

”Vi dobro znate da je ta firma zapošljavala preko 100 radnika, ali da je bahatost i neodgovornost, a posebno politička aktivnost dovela firmu u tešku situaciju. Rudeš je opustošen, sve što je bilo vrijedno je ukradeno. Drskosti nije bilo kraja tako da su pokrali i dovodne kablove od struje, strujomere, pokrali magacine sa rezervnim djelovima pa čak i mašine neophodne za rad radionica. Kompletna linija i aparatura za tehnicki pregled vise ne postoji, ostali su samo zidovi. Autobusi koji su bili parkirani u krugu “Rudeš” nemaju više ništa, čak ni instalaciju”, navode oni u pismu koje potpisuje nakadašnji predsjednik štrajkačkog odbora Nenad Radičević.

Radnici su pismo uputili nakon što je Direkcija za drumski saobraćaj oduzela licencu Autobuskoj stanici Berane, čime su pokopane njihove nade da će brzo, kroz stečaj i u partnerstvu sa firmom “Viktorija ekspres” angažovati radnike i omogućiti im da ponovo rade.

Stečajna uprava je uputila Ministarstvu kapitalnih investicija žalbu na rješenje o ukidanju licence, ali još nisu dobili odgovor.

”Gospodine Zejak, ostala nam je samo autobuska stanica i firma DOO ‘Viktoria express’ iz Budve koja ima potpisan ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji. Mi toj firmi vjerujemo i sa njihovim voznim parkom koji je na zavidnom nivou i sa korektnošću vlasnika firme i njegovih saradnika Vi možete da nam obezbijedite povratak na posao, a samim tim i hljeb za naše porodice”, navode oni u pismu.

Oni traže da se obezbijedi nesmetan rad i da odmrznu autobuske linije koje su održavali 30 godina, kako bi mi odmah počeli sa radom.

”Mi ne znamo ko stoji iza ovih opstrukcija i ne želimo da bilo koga osudimo prije nego to urade državni organi, ali našem strpljenju je došao kraj, i mi u toku sljedeće nedelje radikalizujemo proteste, a prvi korak nam je blokada saobraćajnice nasim autobusima u blizini Autobuske stanice. Kada budemo blokirali i ponijeli elektroniku iz autobusa neka gospoda iz MKI znaju da samo mogu da zapale, ali ne i da pomjere bilo koji autobus. Zato vas još jednom molimo da apelujete na Vladu da stane iza radnika kao bi Viktoria expres iste vratila na posao i sačuvala njih i njihove porodice”, pišu radnici “Simon vojaža” u stečaju.

Problemi su počeli sa Simon vojažom
Problemi su počeli sa Simon vojažomfoto: Boris Pejović

Pismom Vladi ranije su se obratili i predstavnici “Viktorije ekpres”, tražeći od premijera i vicepremijera da se uključe u ovaj problem koji, kako tvrde, Direkcija za drumski saobraćaj, “nije u stanju da riješi”.

”Posljednji potez MKI je nož u ledja radnicima DOO “Simon voyages” Berane. Naime 28. 10. 2021. MKI donosi rješenje o ukidanju licence AS u Beranama, i ako licenca vazi do 17.06.2022.godine. Na osnovu čega je donešena takva odluka ako je MKI u avgustu mjesecu poslalo svoje inspektore u kontrolu AS Berane i tada su njihovi inspektori Brano Rakočević i Mujo Nurković dali pozitivno mišljenje da AS u Beranama ispunjava sve uslove za nesmetani rad”, pisali su iz te firme državnom vrhu.

Oni kažu da je “kap koja je prelila čašu zahtjev sekretara MKI, koji je poslao Skupštini opštini Berane da pod hitno ocrta stajališta na najprometnijim ulicama, u blizini urgentnog centrana, na punoj liniji i bez proširenja”.

”Tako da međunarodni i međugradski autobusi (Berane lokalnih nema) prave kolaps, jer blokiraju saobraćaj od 15 do 35 minuta. Gospodo iz MKI, vi treba da odgovorite Vladi Crne Gore i Poreskoj upravi ko vam je dao za pravo da pomažete prevoznicima da urušavaju poreski sistem Crne Gore? Dvije pune godine karte se prodaju po ulicama i u autobusima bez ikakve evidencije. Pitamo vas gdje su kazne za prevoznike koji od 23. juna do danas imaju po 300 neulazaka u Autobusku stanicu, i kako ćete to da opravdate. Gospodine ministre, ne Vi lično ali vaši saradnici sve rade u korist vaše štete”, piše u dopisu iz “Viktorije ekspres”.

Iz te kompanije koja je partner stečajnoj upravi tvrde da kada bi ih pustili da rade, odmah bi vratili na posao makar šezdeset radnika.

”Gladnim radnicima koji kod nas dolaze za pomoć od po deset i dvadeset eura, poručujemo da ubuduće idu u Direkciju za drumski saobraćaj i neka tamo traže akontacije. Tamo i neka blokiraju saobraćaj, nema potrebe da to rade ovdje”, kazao je predstavnik “Viktorije” Slobodan Đuričanin.

Kriza u najvećem autoprevoznom preduzeću na sjeveru države Simon vojaž započela je odavno, a kulminirala je u maju prošle godine, kada su radnici stupili u generalni štrajk. Kada je u aprilu ove godine uveden stečaj, računalo se da će se prekinuti haotično stanje na ulicama u pogledu parkiranja autobusa, ali se to nije dogodilo.

Grupa prevoznika je, zbog ranijih potraživanja na osnovu prodatih karata, odbijala da koristi usluge autobuske stanice, a Direkcija za drumski saobraćaj je na njihov zahtjev ukinula licencu autobuskoj stanici.

Uz te Direkcije MKI ranije je “Vijestima” rečeno da su sve činili u proteklom periodu, odnosno da se “intenzivno radilo na rješavanju problema funkcionisanja Autobuske stanice Berane”.