međunarodni dan studenata

Roćen: Začarani krug problema, bez promjena u oblasti visokog obrazovanja

Mladima u Crnoj Gori preostaje samo da nadležnim institucijama ponavljaju što su njihovi problemi i apeluju da se napokon krene sa njihovim rješavanjem, kazao je predsjednik Studentskog parlamenta UCG

5992 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Godinu od formiranja nove Vlade i promjena koje su se desile, ne može se konstatovati da je došlo i do promjena u oblasti visokog obrazovanja - pomaka ili nema, ili je ograničenog dometa, ocjenjuju u Studentskom parlamentu Crne Gore povodom Međunarodnog dana studenata, koji se danas obilježava.

Predsjednik Studentskog parlamenta UCG Saša Roćen kazao je da su problemi na koje ukazuju godinama i dalje neriješeni, a suštinski pomak "nedostižan cilj koji uzalud" očekuju od onih koji su sada donosioci odluka.

"Dan koji visokoškolci širom svijeta već duže od osam decenija obilježavaju kao svoj najznačajniji datum u znak sjećanja na 17. novembar 1939. godine, predstavlja simbol borbe za demokratsko društvo i bolje obrazovanje. U većini država to je i prilika za osvrt na urađeno u periodu od prethodnog Međunarodnog dana studenata, isticanje konkretnih dostignuća koja su doprinijela boljim uslovima studiranja. Nažalost, ne i u Crnoj Gori", saopštio je Roćen.

Ukazao je da je procenat nezaposlenih visokoškolaca i dalje je na visokom nivou.

"Studiranje se i dalje svodi samo na formu i proklamovano ispunjavanje zakonskih standarda, ne i na dosljednu primjenu onoga što su evropski standardi i suština sticanja znanja, a naročito vještina. Praktična nastava i dalje se ne sprovodi dosljedno i na način da studente adekvatno pripremi za tržište rada. A po završetku prvog nivoa studija, slijedi uključivanje u Program stručnog osposobljavanja, koji je odavno zreo za korijenitu reformu, jer u formi u kojoj postoji već deceniju, ne opravdava značajna sredstva uložena u njegovu realizaciju. I dalje nemamo Studentski servis po ugledu na zemlje regiona i Evrope, koji će studentima dati mogućnost da kroz privremene i povremene poslove, zarade za svoje studentske potrebe i pripreme se za stalni radni angažman. Nemamo ni zakonski okvir upodobljen sa novim modelom studija koji se primjenjuje već četiri godine. S tim u vezi, vjerovatno smo i jedinstven primjer u Evropi po broju paralelnih modela studija koji postoje u našem sistemu. Zato možda i ne čudi što smo se očigledno zagubili u 'talasu' reformi koje su zapljusnule crnogorski sistem visokog obrazovanja", navodi Roćen.

"O tome da imamo rješenje, makar i na vidiku za neka od suštinskih pitanja kao što su sprečavanje hiperprodukcije diploma, sprovođenje rangiranja univerziteta ili kvalitetnu provjeru diploma koje dolaze iz zemalja regiona, suvišno je i govoriti... Nažalost, ne možemo se pohvaliti ni konkretnim ulaganjima u infrastrukturu, unaprjeđenje uslova na fakultetima ili u domovima, da ne govorimo o hvatanju koraka sa onim što su trendovi u visokom obrazovanju u razvijenim državama", dodaje on.

Međunarodni dan studenata u Crnoj Gori je, kako je kazao, prilika da se svake godine zapravo ponove stari zahtjevi i istakne da se nije izašlo iz "začaranog kruga problema".

"Mladima koji su u svim državama svijeta simbol otpora, kreativnosti i prijeko potrebne kritičnosti, zato preostaje samo da nadležnim institucijama ponavljaju što su njihovi problemi i apeluju da se napokon krene sa njihovim rješavanjem. Mnogo značajnije od dnevne politike i diskusija kojima svakodnevno svjedočimo na našoj javnoj sceni, za studente je to da napokon dobiju uslove dostojne savremenog doba u kojem živimo i dostignu standard koji je već dugo godina realnost u mnogim zemljama Evrope. Zato i ovaj, najznačajniji datum za visokoškolce, koristimo da ukažemo na probleme i pokrenemo procese koji će nas voditi u bolju budućnost kada je u pitanju studentski standard i stanje u visokom obrazovanju", stoji u saopštenju.

Roćen je kazao da je krajnje vrijeme da se i nadležni i svi akteri društva pozabave tom oblašću, generacijom koja treba da preuzme odgovornost u godinama koje su pred nama. "Stanje u visokom obrazovanju je i jedno od obilježja svake države. Zato se potrudimo da ta slika bude bolja svakog novog dana i da 17. novembar naredne godine, dočekamo u značajno boljim uslovima nego što je to sada slučaj."

"Realno sagledavajući trenutno stanje, gledamo u budućnost, svjesni posebnosti uloge koju studenti imaju. Stoga ćemo kao i do sada, kao najvažnija studentska institucija u našoj državi, davati doprinos svim pozitivnim procesima koji se odvijaju, ali i biti kritičari svih manjkavosti koje uočimo. Samo na taj način možemo da ispunimo svoju misiju i obezbijedimo našim studentima uslove kakve neupitno zaslužuju", zaključio je predsjednik Studentskog parlamenta UCG.