Putevi, struja i divlja gradnja najveći problem

Predstavnici mjesnih zajednica i NVO traže rješenja gorućih problema u kolašinskim selima

2808 pregleda 0 komentar(a)
Kapetanovo jezero objekat od državnog značaja, Foto: Jelena Jovanovic
Kapetanovo jezero objekat od državnog značaja, Foto: Jelena Jovanovic

Nedovoljno dobra putna i elektroinfrastruktura, problemi sa koncesionarima, devastiran prostor, divlja gradnja, uništen riblji fond… To su neki od problema koje su na sastanku sa predsjednikom Skupštine opštine (SO) Milanom Đukićem iznijeli predstavnici kolašinskih mjesnih zajednica i NVO.

Đukić je sastanak organizovao, kako je objasnio “u cilju osvrta na dosadašnju, ali i unapređenje buduće saradnje samouprave i mjesnih zajednica”. Sastanak je bio prilika i da predstavnici ruralnog dijela opštine saopšte svoje sugestije na na nacrt odluke o budžetu za narednu godinu.

U Velje Duboko u Rovcima se ništa ne ulaže, tvrdi Zarija Bećković.

”Turisti džipovima i četvorotočkašima uništavaju već narušenu putnu infrastrukturu. Put Liješnje - Kapetanovo jezero izuzetno je loš. Obraćao sam se sekretarki za uređenje prostora Ljiljani Rakočević, ona je obećavala pomoć, ali se sve na tome završilo. Preuzmite mjere kako bi se zaustavila divlja gradnja na Kapetanovom jezeru”, apelovao je Bećković na predsjednika SO.

Dragoljub Bukilić ispred NVO “Svetigora” takođe je istakao problem devastiranog prostora i velikog broja kuća, čija kanalizacija završava u Kapetanovom jezeru.

Izgradnjom restorana, kafića i kuća od betonskih blokova, tvrdi on, ambijent u tom dijelu opštine je narušen. U to jezero, kazao je Bukilić, ubačena je neautohtona vrsta ribe, pa je pastrmka uništena.

Milorad Bulatović iz MZ “Lipovo” tvrdi da je saradnja sa predsjednikom SO odlična, ali izostaje sa drugim segmentima lokalne uprave.

”Lipovo je Opštini i državi dalo sve, a Opština i država Lipovu ništa. Fabrike, hidrocentrale, turisti i ostalo su u Lipovu, a selo nema nikakve koristi od toga. Opština nije ništa uradili na saniranju puta u Lipovu. Da li je moguće da se u Lipovu ne mogu asfaltom popuniti udarne rupe već zemljom i zašto neće predsjednik Opštine da me primi već dvije godine”, neka su od Bulatovićevih pitanja.

Iz MZ “Međuriječje” kažu da u posljednje tri godine nijesu dobili dovoljno sredstava za puteve. U selu Sreteška Gora neuredno je snabdijevanje električnom energijom već sedam godina, a ni most u toj MZ nije u dobrom stanju. Nedostaje im i mjesna kancelarija.

Zoran Vlahović iz NVO “Rovca” tvrdi da znatno viša sredstava iz budžeta treba izdvojiti i za MZ i civilni sektor, jer budžet u kapitalnom dijelu treba da bude podsticajni.

Prema riječima Predraga Šćepanovića, predsjednika MZ “Rečine”, dio naknada od koncesije za šume treba uplaćivati mjesnim zajednicama na čijoj teritoriji se šuma eksploatiše.

Đukić je objasnio da je nacrtom predviđen kapitalni budžet od million i po eura i da mještani sugestijama mogu uticati na način trošenja tih sredstava. On je podsjetio i na skoro duplo povećanje podrške civilnom sektoru.

Prema njegovim riječima, MZ koje imaju problem sa koncesionarima treba da se obrate Opštini, “kako bi nadležni organi utvrdili nastalu štetu, a ne da se ta šteta procjenjuje kako kome odgovara”.

Određena sredstva, tvrdi predsjednik SO, opredijeljena su za opravku puteva u Rovcima. Đukić ja kazao da će učiniti sve da put u Veljem Dubokom bude prioritetan u narednoj godini i da smatra da Kapetanovo jezero treba da bude zaštićeno područje.

”Potrebno je da se i Opština Kolašin aktivnije uključi u rešavanje tog gorućeg problema, a da Ministarstvo urbanizma pokrene svoje nadležne inspekcije. Kapetanovo jezero je prirodni objekat od državnog značaja, obavijestiću nadležne organe i medije o devastaciji prostora i nezakonitoj gradnji na jezeru. Neophodno je i da Opština izvrši nadzor sa građevinskom inspekcijom. Na taj način će se utvrditi stanje izgrađenih objekata i ostale infrastrukture na Kapetanovom jezeru”, kaže on.

Bonus video: