Vladin Savjet: Bezbjednost štićenih ličnosti ne može biti ugrožena kada je let završen

Predlaže se da Generalni sekretarijat Vlade uputi dopis Agenciji za nacionalnu bezbjednost kako bi ista dostavila mišljenje

8746 pregleda 1 komentar(a)
Vladin službeni avion (ilustracija), Foto: Vlada Crne Gore/Saša Matić
Vladin službeni avion (ilustracija), Foto: Vlada Crne Gore/Saša Matić

Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou preporučio je ovog mjeseca Vladi da objavi svu dokumentaciju vezanu za upotrebu službenog aviona Vlade Crne Gore.

"Odnosno podatke za sve završene letove, s obzirom na to da bezbjednost štićenih ličnosti ne može biti ugrožena kada je let završen", navodi se u informaciji Savjeta koja je jutros bila na dnevnom redu Vlade.

Informacije se odnose na upotrebu službenog aviona "Lear Jet 45", registarske oznake "40-MNE".

Generalni sekretarijat Vlade je u prvoj polovini oktobra, kako se navodi, istakao da je navedenoj dokumentaciji određen stepen tajnosti INTERNO u martu 2019. godine a da je ona produćena krajem februara ove godine.

Savjet je, međutim, odlučio da preporuči Vladi da objavi svu dokumentaciju vezanu za upotrebu službenog aviona Vlade.

"Predlaže se da Generalni sekretarijat Vlade uputi dopis Agenciji za nacionalnu bezbjednost kako bi ista dostavila mišljenje o tome da li postoje bezbjednosne prepreke da se objave podaci o svim završenim letovima," navodi se u informaciji.

U najkraćem roku uspostaviti elektronski sistem evidencije u Luci Bar

Savjet je, takođe, donio odluku da preporuči Vladi da zaduži Ministarstvo finansija i socijalnog staranja i Upravu prihoda i carina da hitno izradi Predlog izmjena Uredbe za sprovođenje carinskog zakona kako bi se omogućilo uspostavljanje sistema detaljne elektronske evidencije dolaska i odlaska robe iz Slobodne zone „Luke Bar“.

"Naime, Savjet ukazuje da je potrebno da se u najkraćem roku uspostavi elektronski sistem evidencije svih roba koje dolaze i odlaze iz Slobodne zone „Luka Bar“, tako da uključuje podatke o kupcima i prodavcima roba (uključujuci i preprodaju u magacinu), vrstu i tip robe, vrijeme dolaska i odlaska, identifikacione oznake prevoznog sredstva, naziv špeditera i lokaciju skladištenja", navodi se u informaciji koja je jutros bila na dnevnom redu Vlade. Do uspostavljanja direktnog pristupa podacima o stanju u skladištima, potrebno je, navodi se u informaciji, da se najmanje jednom nedjeljno prikupljaju podaci o stanju akciznih roba u skladištima u slobodnoj zoni „Luke Bar“, a posebno cigareta, duvana, papira i filtera za izradu cigareta. U cilju sprovođenja detaljne analize stanja u Slobodnoj zoni „Luka Bar“ i dostavljanja preporuka za izmjenu propisa i prakse, biće neophodno zatražiti pomoć međunarodnih eksperata koji pružaju podršku u izgradnji kapaciteta carinske službe (UN, Italija, Velika Britanija, Njemačka), navodi se u preporuci Savjeta. Savjet, takođe, predlaže da resorna ministarstva sačine pregled rokova čuvanja registraturske građe, pogotovo podataka koji se odnose na upravljanje i raspolaganje državnom imovinom i resursima za najmanje 20 najvećih budžetskih korisnika, i dostave Vladi analizu, sa predlozima za unapređenje. Na sjednici Savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou održanoj 5. novembra 2021. godine, Savjet je donio odluku da preporuči Vladi da naloži svim organima državne uprave, da u roku od mjesec dana, naprave analizu da li su državni organi postupali u skladu sa listama kategorija registraturske građe i da li su obezbijedili čuvanje registraturske građe u skladu sa Zakonom, te da izvrše reviziju rokova iz Lista kategorija registraturske građe i o svemu izvijeste Vladu Crne Gore. "Naime, potreba za dostavljanjem predmetne preporuke proizilazi iz činjenice da je Savjet u svom radu nailazio na prepreke, jer mu nije mogla biti dostavljena dokumentacija od strane državnih organa, s obzirom na to da se ista nije mogla pronaći ili je uništena odnosno izlučena. Takođe, Savjet je našao da su propisani rokovi čuvanja registraturske građe kratki", navodi se u informaciji.

Bonus video: