Gračanin: Studentska populacija ostaje na marginama javnih politika

Kako je rekla, nedostatak praktične nastave, uz paralelnu obimnost teorijske, kao i zanemarivanje neformalnih vidova obrazovanja, ne osiguravaju sticanje primjenjivih znanja

2102 pregleda 0 komentar(a)
Foto: CGO
Foto: CGO

Donosioci odluka u Crnoj Gori moraju da ulože napore kako bi bila obezbijeđena stabilnija budućnost studentima, koji se sve češće odlučuju na odlazak iz države, poručili su iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Iz te nevladine organizacije (NVO) su, povodom 17. novembra – Međunarodnog dana studenata, ukazali na nepovoljan status studentske populacije, koja ostaje na marginama javnih politika.

„Donosioci odluka bi morali uložiti napore kako bi se obezbijedila stabilnija budućnost studentima, koji se sve češće, tokom ili po završetku studija, odlučuju na odlazak iz zemlje“, navodi se u saopštenju.

Asistentkinja na projektima u CGO, Tijana Gračanin, kazala je da Vlada još nije usvojila predlog novog Zakona o visokom obrazovanju, kojim bi, kako su ocijenili, bili riješeni suštinski nedostaci u toj oblasti, posebno na nivou Univerziteta Crne Gore (UCG), koji već dugo ostaje u znaku negativnih praksi

„Vlada nije ušla ni u izmjenu drugih zakonskih rješenja, čime je onemogućena valorizacija diploma stečenih po modelu studija 3+2 na tržištu rada“, navela je Gračanin.

Kako je rekla, nedostatak praktične nastave, uz paralelnu obimnost teorijske, kao i zanemarivanje neformalnih vidova obrazovanja, ne osiguravaju sticanje primjenjivih znanja.

„Praktična nastava u trenutnoj formi ne ostvaruje svoju suštinu, jer se i dalje najčešće izvodi u prostorijama fakultetskih jedinica i od strane akademskog osoblja“, kaže se u saopštenju.

Gračanin je ukazala da je stoga neophodno obogatiti njen program uvođenjem stručnjaka iz prakse koji bi, po mogućnosti izvan amfiteatra, dijelili vještine i znanja iz svog iskustva, uvezujući teoriju sa praktičnim vještinama.

U CGO, kako je navela Gračanin, smatraju da Program stručnog osposobljavanja nije dovoljan mehanizam u izgradnji budućih stručnjaka.

„Iako konceptualno dobar, on ne podliježe dovoljnim kontrolama kojima bi bile spriječene česte zloupotrebe od poslodavaca, koje se negativno odražavaju i na njegov kvalitet“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da bi u tom dijelu, sličan program morao biti uspostavljen još tokom samih studija, s obzirom da najveći broj svršenih studenata prvi susret sa praksom ostvaruje tek po završetku studija, što je prilično kasno.

Gračanin je kazala da, nažalost, UCG održava trend lošeg rangiranja na relevantnim međunarodnim listama i da zabrinjava nedostatak interesovanja i aktuelnog rukovodstva da se kroz rješavanje problema na toj visokoškolskoj ustanovi otklone prepreke ka napretku.

„CGO ukazuje da je ovo rukovodstvo moralo uložiti i napor u osiguranju poštovanja načela transparetnosti rada, a što je izostalo“, navodi se u saopštenju.

Prema riječima Gračanin, neakademsko ponašanje zaposlenih nije zavrijedilo dovoljnu pažnju organa UCG-a.

„Tu se konstatuje nedovoljna proaktivnost, ali i neažurnost u postupcima po prijavama spornih slučajeva, iako takvi slučajevi narušavaju ugled jedinog državnog univerziteta i osnažuju nepovjerenje studenata, koje je ionako na niskom nivou“, navodi se u saopštenju.

Gračanin je rekla da su brojni problemi vidljivi i u kadrovskim nedostacima na svim nivoima studija, a posebno na master studijama, što slabi kvalitet mentorske podrške studentima.

Kako je dodala, postoji jasna potreba da se omogući rad sa studentima u manjim grupama.

„CGO je ranije upozorio na nedostatak kriterijuma za upis na drugu godinu studija onih studenata koji su prethodno stekli 240 ECTS kredita, a sada je uočljiva i neujednačena praksa na fakultetskim jedinicama“, kaže se u saopštenju.

Gračanin je rekla da na to UCG ostaje nijem, rizikujući sudske sporove, dok se nalazi u istom riziku i u odnosu na one studente koji su platili školarinu za jednogodišnje master studije, a kojima nije obezbijeđena onlajn nastava tokom trajanja obustave tradicionalnih predavanja zbog kovid pandemije.

Ona je kazala da zabrinjava što se studenti navikavaju na te probleme, umjesto da se odupru i utiču na univerzitetsko rukovodstvo da ih rješava

„Studenti bi, s obzirom na dovoljnu procentualnu zastupljenost u najvišim organima UCG-a, morali biti glas koji će ukazivati i inicirati rješavanje već trajućih problema“, poručila je Gračanin.

Bonus video: