Zdravstveni radnici dobiće naknade za dopunski rad na imunizaciji za avgust i septembar

Za te potrebe, kako se dodaje, biće obezbijeđeno 63.675,38 eura.

7074 pregleda 4 komentar(a)
Foto: gov.me
Foto: gov.me

Zdravstvenim radnicima koji su tokom avgusta i septembra učestvovali u masovnoj imunizaciji protiv koronavirusa biće isplaćene naknade za dopunski rad.

To se navodi u dokumentu koji je danas na sjednici usvojila Vlada. Za te potrebe, kako se dodaje, biće obezbijeđeno 63.675,38 eura.

Iz Ministarstva zdravlja podsjetili su da su u saradnji sa zdravstvenim ustanovama 3. maja otpočeli masovnu vakcinaciju stanovništva protiv koronavirusa.

“Vakcinacija je organizovana na preko 140 punktova i to u svim crnogorskim opštinama. U tom periodu zaključno sa 01.11.2021. godine u Crnoj Gori prvu dozu vakcine primilo je 258.337 građana, a obije doze 244.454. građana. Vakcinacija se odvija svakog dana od 08 do 20 časova i zdravstvene ustanove su kroz ugovore o dopunskom radu angažovale svoje zaposlene da pored redovnog posla učestvuju i u imunizaciji stanovništva”, piše u dokumentu. Dodali su i da su budžeti zdravstvenih ustanova ograničeni i da nisu u mogućnosti da isplate zaposlenima rad na imunizaciji, te da su se zbog toga obratili resoru zdravlja na čijem je čelu Jelena Borovinić Bojović.

“Prvobitni obračun zdravstvenih ustanova išao je kroz prekovremene sate, što je iziskivalo velika novčana sredstva, pa je Ministarstvo zdravlja informisalo zdravstvene ustanove da iznos na mjesečnom nivou po zaposlenom ne može biti veći od 250 eura u neto iznosu. U prethodnom periodu za mjesece maj,jun i jul Miistarstvo finansija i socijalnog staranja obezbijedilo je finansijska sredstva za ovu namjenu. Prema novom obračunu koji su uradile zdravstvene ustanove u saradnji sa Fondom za zdravstveno osiguranje, iznos potreban za ovu namjenu, za mjesece avgust i septembar je 63.675,38”, piše u dokumentu.

Dodaje se i da FZO nema sredstava za tu namjenu, te da zbog toga traže da se sredstva obezbijede iz tekuće budžetske rezerve.

Kako Ministarstvo finansija i socijalnog staranja nije imalo primjedbi na taj predlog, Vlada je pozitivno odgovorila na zahtjev.

Bonus video: